Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gyllene Tider undviker magplask på sista skivan

Foto: Anders Roos

Gyllene Tider har spelat in sitt sista album.

Det var på tiden.

Den gyllene eran inleddes på allvar med bandets självbetitlade album 1980 och avslutades 1982 med albumet ”Puls”.

Allt som kommit därefter har handlat om något annat.

När Gyllene Tider 1984 gav ut den engelskspråkiga skivan ”Heartland Café” – utgiven i USA under namnet Roxette – hade bandet inte upplösts. Men det hade blivit något annat. ”Heartland Café” var början på slutet, men också början på något ännu större – Per Gessles och Marie Fredrikssons Roxette, som bildades 1986.

Det unika i Gyllene Tiders historia är den stora comebacken 1995 (med ”Det är över nu” och ”Kung av sand”), den stora turnén året därpå - och de återföreningar som nått ut till nya generationer av fans.

Sommarturnén 2004 drog en halv miljon besökare. Nästan 25 år efter att de skapade folkparkshysteri fyllde de plötsligt Ullevi för första gången.

Det handlar förstås om nostalgi – det är bara att se på låtlistorna – men Gyllene Tider har vid varje tillfälle utmanat sig själva genom att ge ut nytt material. De har försett publiken med nya låtar och samtidigt hittat nya infallsvinklar till sina konserter.

Bandet säger själva att ”Skrot och korn” är deras sista album, att det är slutturnerat efter den här sommaren.

Det känns logiskt när man lyssnar på de fjorton låtarna.

Det här är ljudet av ett band som, med all rätt, är nöjda med vad de åstadkommit. Som inte gör musik av särskilt många anledningar förutom den viktigaste – att det är kul.

Per Gessle är en för skicklig popsmed för att finalföreställningen ska sluta med ett magplask. Här finns gott om textmässiga lekfullheter, fina orgelsolon, akustiskt gitarrmys och somriga harmonier. Men det är tunt med låtar som verkligen griper tag och stannar kvar. Ett tecken på att det här fantastiska popbandet förmodligen inte har några fler album i sig.

Det är lite typiskt att det starkaste spåret är en inspirerad version av Sven–Ingvars ”Någon att hålla i hand”. Men det är också ganska charmigt.

ALBUM

Gyllene Tider

”Skrot och korn”

Vem: Per Gessle, Anders Herrlin, Micke ”Syd” Andersson, Göran Fritzon och Mats Persson utgör, sedan 40 år tillbaka, Halmstads popstolthet.

Vad: Avskedsalbumet, bandets sjunde LP, är inspelat i Frankrike och föregår den avskedsturné som har premiär i Halmstad den 4:e juli.

Bästa spår: ”Henry har en plan på gång”, ”Aftonstjärna”, ”Någon att hålla i hand”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.