Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gyllene Tider tar farväl – så blev de folkkärast i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: GÖRAN ÄRNBÄCK / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) MATTIAS ERICSSON / (C) MATTIAS ERICSSON/STELLA PICT STELLA PICTURES
Foto: TT / TT NYHETSBYRÅN FLT-PICA
Foto: SOFIE WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Från tonårsfenomen till folkligare än fredagstacos – på lördagskvällen spelar Gyllene Tider ”Sommartider hej hej” för allra sista gången.

Halmstadssönerna väljer att sätta punkt efter 40 år av hits, uppehåll, bråk och succéturnéer, för att sluta medan alla lever och mår bra.

– Nu vet vi att vi är i bra skick och låter bra. Ingen i bandet vill ju spela i Gyllene Tider om inte alla fem är där, har Per Gessle sagt tidigare.

På lördagskvällen säger Gyllene Tider farväl till publiken för sista gången – efter 40 år som band. 

Konserten i hemstaden Halmstad sätter punkt för bandets långa popkarriär, där de splittrats och återförenats flera gånger, sålt ut landets största arenor och blivit omskrivna för sina interna bråk.

Sagan om Gyllene Tider började egentligen redan 1977, när Per Gessle startar bandet Grape Rock i Halmstad. Men det är först två år senare som både banduppställningen med Per Gessle, Mats Persson, Anders Herrlin, Göran Fritzon och Micke ”Syd” Andersson är klar – och de bestämt sig för att heta Gyllene Tider.

Det är med hitten ”Flickorna på TV2” 1980 som Gyllene Tider gör sig ett namn i hela landet, och debutalbumet ”Gyllene Tider” toppar försäljningslistorna.

I början av 80-talet fyller Gyllene Tider folkparker i hela landet, och de unga popsnörena utgör landets populäraste band. Men framgången blir kortvarig. Efter en misslyckad utomlandssatsning bestämmer sig bandet för att gå skilda vägar 1985. Basisten Anders Herrlin vill lämna bandet för att lära sig mer om syntar.

– Jag trodde att livet var slut. Jag kan känna igen mig i idrottsmän som tvingas sluta för att för kroppen säger ifrån. Jag var ju 25 år, min hjärna hade precis slutat växa. Och så bara ”nu är du ingenting längre, din identitet som trummis i Gyllene Tider är borta”. Jag fattade ingenting, har trummisen Micke ”Syd” Andersson tidigare berättat för Expressen.

Per Gessle finner sig snabbt. Efter nedläggningen av Gyllene Tider satsar han i stället allt på Roxette – och den internationella karriären är ett faktum. Duon reser jorden runt och blir snabbt ett av världens mest populära band.

Samtidigt växer intresset för det numera nedlagda Gyllene Tider på hemmaplan. När bandet återförenas för första gången, tio år efter att de först har splittrats, når de snabbt ikonstatus. Bandet släpper samlingsalbumet ”Halmstads pärlor”, med några nya låtar på. När de spelar på hemmaplan i Halmstad den sommaren märker bandet att något har förändrats – de är inte längre ett band för tonåringar.

– 1995 var första gången som vi kände att ”shit, vad stort Gyllene har blivit helt plötsligt”. Vi gjorde en spelning på Stora torg i Halmstad som blev helt kaotisk. Det var 15–20 000 pers där och det blev världens röjigaste grej, har Per Gessle berättat i en tidigare intervju med Expressen.

Året därpå släpper bandet en ep med låtar som ”Juni, juli, augusti” och ”Gå och fiska”, och beger sig ut på turnén Återtåget i hela landet.

Efter en till omgång av succéer med Roxette och sitt soloprojekt samlar Per Gessle Gyllene Tider för ytterligare en återförening. 2004 släpper de albumet ”Finn fem fel” och åker ut på turnén ”GT25”, som säljer en halv miljon biljetter. Bandets enorma succé kantas dock av en följetong i tidningarna, efter uppgifter om interna bråk och ojämn pengafördelning. Uppgifter om att Gessle tjänade 80 procent av intäkterna florerade, och dementerades aldrig.

Efter stridigheterna läggs bandet på is ytterligare nio år, innan de återförenades igen 2013, och nu 2019.

Sommarens avskedsturné visar att Gyllene Tider fortfarande har en plats i den svenska folksjälen, när mindre arenor har bytts mot större i flera städer efter högt biljettryck. Men bandet är säkra på att de vill lägga hatten på hyllan, och sluta medan alla fortfarande har hälsan i behåll.

– Micke sa att nästa gång vi ska göra en Gyllene-grej är vi 66, 67, 68 – om vi ens lever. Nu vet vi att vi är i bra skick och låter bra. Ingen i bandet vill ju spela i Gyllene Tider om inte alla fem är där, har Per Gessle sagt tidigare.

GYLLENE TIDERS KARRIÄR

1977

Bandet bildas som Grape Rock i Halmstad och byter senare namn till Gyllene Tider. Sedan 1979 har bandet bestått av Per Gessle, Mats Persson, Anders Herrlin, Göran Fritzon och Micke ”Syd” Andersson.


1980

Gyllene Tider får sitt stora genombrott tack vare hitsingeln ”Flickorna på TV2” och debutalbumet toppar de svenska försäljningslistorna.


1982

Den 18 juni släpps singeln ”Sommartider”, låten som kanske allra mest förknippas med Gyllene Tider. ”Sommartider” blir dock ingen omedelbar jättehit utan dess popularitet har vuxit med åren. Låten har släppts som singel två gånger till – 1989 och 1995. 


1984

Bandet inleder en utlandslansering som 1984 resulterar i det engelskspråkiga albumet ”Heartland Cafe”. Satsningen faller dock inte väl ut och under 1985 upplöses Gyllene Tider. Gessle satsar vidare i utlandet med Roxette – det går, som bekant, betydligt bättre. 


1995

Gyllene Tider återförenades redan 1989 men det är först vid återföreningen 1995 som det tar ordentlig fart. Till samlingsalbumet ”Halmstads pärlor”, det årets mest sålda svenska skiva, spelar bandet in de två nya låtarna ”Kung av sand” och ”Det är över nu” som båda blir stora hits.


1996

Man följer upp framgångarna med succéturnén ”Återtåget '96!” samt en ep som bland annat innehåller hitlåtarna ”Gå å fiska” och ”Juni, juli, augusti”.


2004

Ingenting slår dock framgångarna från 2004. För att fira bandets 25-årsdag släpper man nya albumet ”Finn 5 fel” för att sedan ge sig ut på turnén ”GT25”, som ses av nära en halv miljon människor, nytt svenskt turnérekord.


2004

Gyllene Tiders konsert på Ullevi den 7 augusti 2004 ses av 58 977 personer vilket placerar den högt på listan över arenans största publiksuccéer – bara världsartister som Bruce Springsteen, Coldplay, Guns N' Roses och Madonna samt publikrekordsinnehavaren Håkan Hellström har haft större publik.


2013

Gyllene Tider återförenas ännu en gång och släpper ”Dags att tänka på refrängen” som går in på den svenska albumlistans förstaplats. Skivan följs av en stor Sverigeturné i juli och augusti.


2018

Bandet gör den officiella svenska låten för fotbolls-VM, ”Bäst när det gäller”, tillsammans med Linnea Henriksson.


2019

Gyllene Tider släpper albumet ”Skrot och korn”, enligt bandet deras sista skiva, och ger sig ut på en efterföljande avskedsturné.

Vilken Gyllene tider-låt är mest klassisk?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.