Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gyllene tider lägger ner – avslutar med stor turné

Gyllene tider tackar för sig och ger sig ut på avskedsturné, det meddelar bandet i ett pressmeddelande.
Foto: LISA MATTISSON
Per Gessle.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Gyllene Tider återförenade.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Efter 40 år – nu tackar Gyllene Tider för sig.

Bandet ger sig ut på en avskedsturné i sommar och släpper även ny musik.

– 40 år är en lång tid och det är helt fantastiskt att både vi som band och vår musik har lyckats beröra flera generationer av skandinaver. Jag är lyckligt lottad över att ha fått spela med Sveriges bästa popband, säger Per Gessle i ett pressmeddelande.

Gyllene tider tackar för sig och släpper ny musik, det meddelar bandet i ett pressmeddelande. 

I sommar ger sig bandet dessutom ut på en stor avskedsturné för att ta farväl av fansen.

– 40 år är en lång tid och det är helt fantastiskt att både vi som band och vår musik har lyckats beröra flera generationer av skandinaver. Jag är lyckligt lottad över att ha fått spela med Sveriges bästa popband. Anders, Mickes, Görans och MP:s kunnande har gett mig oändliga möjligheter att få skriva powerpop precis på det sätt som jag längtade efter som tonåring, säger Per Gessle i pressmeddelandet.

Inleder på hemmaplan i Halmstad

Avskedsturnén inleds i Halmstad den 4 juli och omfattar 17 konserter runt om i Sverige och Norge. Den 9:e augusti avslutar Gyllene Tider med en konsert i Fredrikstad i Norge.

– Jag tror att det är ett perfekt tillfälle att sätta punkt nu. Alla i bandet är fortfarande aktiva musiker och är på många sätt bättre än någonsin. Allt det kan vi ta med i den nya skivan och sommarturnén – och tacka för oss med flaggan fortfarande i topp, säger Anders Herrlin i pressmeddelandet.

Under 40 år har Gyllene Tider sålt fyra miljoner skivor – och skrivit in sig i den svenska pophistorien med en lång rad av hits som "När vi två blir en", "Sommartider", "(Kom så ska vi) Leva livet", "Ljudet av ett annat hjärta", "Tylö sun", "Flickan i en Cole Porter-sång", "Det är över nu" och "Gå & fiska!".

– Den här turnén känns som vårt tack till den helt fantastiska publik vi har haft en kärlekshistoria med i så många år. Det kommer att kännas som ett enda långt födelsedagskalas man delar med vänner och familj - finalen på en otrolig resa man bara kan vara tacksam över att få ha varit med om, säger medlemmen Micke Syd Andersson.

Foto: LISA MATTISSON
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

– Det kommer säkert att kännas lite vemodigt att åka ut på Gyllene Tiders sista turné, men allt har ett slut. Det är bara så svårt att fatta att det har gått 40 år sedan allt drog igång. Men jag har min Farfisaorgel nära till hands i musikrummet, så jag känner mig redo, säger Göran Fritzon.

Gyllene Tiders samtliga album

Gyllene Tider

1980 slog Gyllene Tider igenom när de släppte sitt debutalbum med samma namn och innehåll hitlåtar som ”Billy”, ”Flickorna på TV2” och ”Ska vi älska, så ska vi älska till Buddy Holly”. 

Moderna Tider

Drygt ett år efter debuten kom uppföljningen ”Moderna Tider”. Singeln ”När vi två blir en” innebar höga förväntningar på albumet som förhandsbeställdes i cirka 140 000 exemplar. 

Puls

Bandet fortsatte producera album på löpande band och i augusti 1983 släpptes ”Puls” med kanske bandets största hitlåt någonsin: ”Sommartider”. 

The Heartland Café

1984 släppte Gyllene Tider sitt enda engelskspråkiga album – för att därefter splittras och gå skilda vägar. 

Parkliv!

Gyllene Tider skulle komma att släppa flera live-album, varav ”Parkliv!” blev det första. Albumet spelades in på Folkets park i Mjölby och i skånska Vägasked sommaren 1981.

Gyllene Tider EP

Mer än tio år senare återvände bandmedlemmarna till dit allt en gång började – och 1996 släpptes EP:n ”Gyllene Tider” med anledning av deras återföreningsturné samma år. 

Återtåget Live!

1997 var det dags för bandets andra livealbum som hämtades från återföreningsturnén, inspelat från Trädgårdsföreningen i Göteborg i augusti 1996. 

Konstpaus

Med några nya låtar släppte Gyllene Tider ett samlingsalbum sommaren 2000 under namnet ”Konstpaus - samtliga inspelningar från 90-talet och lite till”. 

Finn 5 fel!

2004 släpptes nytt album med rykande färska låtar. Gyllene Tider belönades då med en Rockbjörn för ”Årets svenska skiva”. 

GT25 Live!

Samma år, 2004, utgavs bandets tredje livealbum som spelades in under deras jubileumsturné. 

Dags att tänka på refrängen

Gyllene Tider avslutade för den gången med flaggan i topp efter att albumet seglat upp till förstaplats på albumlistan i Sverige. 


Turnén blir den sista för gruppen som sedan de upplöstes 1985 har återförenats flera gånger och gett sig ut på vägarna för att spela för fansen. 1996 reste de runt med turnén "Återtåget". 2004 fyllde Gyllene Tider 25 år, något som de firade med en ny turné och även 2013 var bandet tillbaka med skivan "Dags att tänka på refrängen" och meddelade att de skulle återförenas ytterligare en gång på scenen för en turné följande sommar.


Gyllene Tider släpper nytt album: "Som fem bröder"

I samband med avskedsturnén 2019 släpper Gyllene Tider även ett nytt album som spelas in i Frankrike.

– Det är första gången vi åker utomlands och spelar in, så det ska bli otroligt kul. Per har spelat in ganska enkla demos för att lämna alla dörrar öppna för bandet att arrangera låtarna tillsammans. Eftersom vi alla kommer in med olika idéer kan ganska oväntade saker hända, som t ex när vi testade reggaekomp till en ukulelelåt – vilket blev ”Tuffa tider”, säger Mats ”MP” Persson i ett pressmeddelande.

Albumet blir bandets sjunde och sista studioalbum.

– Vi är som fem bröder som inte umgås på daglig basis men när vi väl träffas händer det något man inte riktigt kan ta på. Personkemi? 1+1=3-teorin? Jag vet inte, men vi har alltid enats kring vår kärlek till popmusiken. Med sommarens turné är det tack och farväl och jag böjer min nacke och ler. Tack alla, säger Per Gessle vidare.Turnéplan:

4 juli Halmstad, Brottet

6 juli Malmö, Mölleplatsen

10 juli Helsingborg, Sofiero Slott

12 juli Skövde, Boulognerskogen 

13 juli Linköping, Stångebrofältet

15 juli Uppsala, Botaniska Trädgården

17 juli Lysekil, Pinneviken

19 juli Ronneby, Brunnsparken

20 juli Kalmar, Fredriksskans

24 juli Piteå, Pite Havsbad

26 juli Rättvik, Dalhalla

27 juli Stockholm, Sjöhistoriska

31 juli Karlstad, Mariebergsskogen

2 augusti Eskilstuna, Sundbyholms Slott

3 augusti Göteborg, Slottsskogsvallen

8 augusti Trondheim (NO), Sverresborg Museum

9 augusti Fredrikstad (NO), Dampskipsbrygga

Biljetterna släpps på tisdag 5 februari kl 09.00


Gyllene Tiders berömda turnéer

25-årsjubileumet

Under sin rikstäckande jubileumsturné 2004 sålde Gyllene Tider ut arena efter arena – och när de intog Ullevi skrev bandet musikhistoria. Konserten i Göteborg sålde slut på ett par timmar och sågs av 58 977 åskådare. Turnén var den största någonsin och lockade sammanlagt över en halv miljon åskådare. 


Återföreningen 2013

2013 återförenades bandet och släppte nya albumet ”Dags att tänka på refrängen”. Turnén blev en succé och bara intäkterna gav albumet 150 miljoner kronor, rapporterade Expressen då. 


Första turnén 1980

Efter succén med debutalbumet åkte Gyllene Tider på sin första rikstäckande turné som avslutades i på dansbanan Rotundan i Hindås. 


Återtåget ’96!

Efter att Gyllene Tider splittrats efter deras engelskspråkiga album 1984. Per Gessle gick vidare och nådde enorma internationella framgångar tillsammans med Marie Fredriksson i Roxette. Men 1996 återförenades de – men en landsomfattande turné med flera publikrekord. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.