Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW:s plan – nu maxar han sin nyktra period

Sex månader varje år är Leif GW Persson helt nykter.
Det vita halvåret beskriver han själv som en mycket produktiv period.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Leif GW Persson, 73, dricker alkohol halvårsvis.

Och det vita halvåret beskriver han själv som en mycket produktiv period – så här maxar författaren, forskaren och tv-profilen upplägget.

– Man får ju en sådan kolossal arbetslust, säger Leif GW Persson i "Nyhetsmorgon".

Leif GW Persson är inte bara en av våra mest folkkära utan också en av våra mest flitigt arbetande profiler. Nyligen uppmärksammades hans oväntade övergång från SVT, där han bland annat har gjort 16 säsonger av "Veckans brott", till TV4 där han har flera projekt på gång. Bland annat kommer Leif GW Persson att i någon form att återförenas med sin gamla parhäst från TV3:s "Efterlyst" – Hasse Aro.

Författaren, forskaren och tv-profilen har samtidigt många gånger berättat om sitt speciella upplägg när det kommer till att förtära alkohol.

Sex månader varje år är författaren helt nykter – något som bland annat har hjälpt honom att gå ner rejält i vikt. Något han planerar att fortsätta göra.

– Jag dricker ingen alkohol överhuvudtaget men det kör jag ju alltid på våren, då blir det ingen sprit. Jag äter inte sötsaker, bröd, pasta potatis eller ris. Inga rotsaker som har vuxit under jord utan jag äter kött, fågel, fisk, grönsaker och bär. Så dricker jag kaffe och vatten. Det räcker, har Leif GW Persson tidigare berättat om viktnedgången.


LÄS MER: Leif GW Persson om hustruns oro – och sin egen dödsångest 

Fattade beslutet för 30 år sedan

Beslutet att dricka halvårsvis fattade Leif GW Persson efter inrådan från sin läkare för runt 30 år sedan.

– Jag skulle inte klara av att dricka alkohol hela året eftersom jag ofta dricker för mycket när jag gör det. Det var ett beslut som jag tog för mycket längesedan. Det borde fler tänka på faktiskt, har Leif GW Persson berättat.

Han fortsatte:

– Jag skulle inte klara av att dricka hela året, det skulle jag inte fixa. Jag skulle inte få någonting gjort bland annat. Om man jobbar med det jag jobbar med då kan man inte hålla på och dricka massa alkohol, det går inte.

Så maxar Leif GW Persson sitt nyktra halvår

Och att flitens lampa lyser för Leif GW Persson fram till midsommar är ingen överdrift.

Leif GW Persson lämnar SVT och Camilla Kvartoft för TV4.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Den folkkära författaren och tv-profilen, som alltså nyligen bytte kanal från SVT till TV4, har maxat allt för att få ut så mycket som möjligt genom sitt upplägg och sitt nyktra halvår.

Utöver en kommande SVT-dokumentär är Leif GW Persson aktuell med flera egna program och inhopp i TV4. Den tredje säsongen av "GW:s mord" hade premiär den 20 mars och en fjärde säsong är planerad till våren 2019.

Hösten 2018 kommer TV4 också att lansera ett ännu hemligt kriminalmagasin med Leif GW Persson som dessutom kommer att göra två specialsändningar inför och efter rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall.

Leif GW kommer också att medverka regelbundet i "Nyhetsmorgon".

Men det slutar inte där. Leif GW Persson arbetar också på en dramaserie med Robert Gustafsson i huvudrollen som har premiär på Kanal 5 senare i år. Därtill sändes nyligen den sista säsongen av "Veckans brott" i SVT och Leif GW Persson håller också på att avsluta sin nya bok.

När Leif GW Persson intervjuades i "Nyhetsmorgon" apropå övergången till TV4 påpekade programledaren Steffo Törnquist att kriminologen just nu befinner sig i sin "kreativa fas" det här halvåret.

LÄS MER: Leif GW:s listiga drag –  vid avhoppet från SVT 

– Jag är i min nyktra fas, replikerade Leif GW Persson och skrattade.

Leif GW Persson har berättat att han har svårt att låta bli att jobba.
Foto: OLLE SPORRONG

Steffo Törnquist frågade då om det fanns något samband med det och övergången till TV4.

– Ja, man får ju så kolossal arbetslust, svarade Leif GW Persson.

Svårt att inte jobba

I ett avsnitt av TV4-programmet "Renées brygga" från förra året berättade Leif GW Persson att han inte har några svårigheter med att sluta dricka.

Anledningen? Hans intensiva arbetsschema.

– Nej det är inte det och det har jag naturligtvis funderat på. Det tror jag beror på att jag vet att jag snart ska börja igen. Efter en ökenvandring på 180 dagar ska jag börja igen. Och det klarar jag. Till priset att jag håller på att jobba huvudet av mig. Och till sist blir det så rörigt där uppe så det är ju självmedicinering, svarade Leif GW Persson då på frågan om det inte är svårt att över en natt gå från att vara "packad" till den nyktra perioden.

I en intervju med Expressen från i höstas berättade Leif GW Persson också om varför han väljer att fortsätta jobba trots att han både uppnått pensionsålder och är ekonomiskt oberoende.

– Ja, det gör jag ju. Jag behöver ju inte jobba för att försörja mig, men det är svårt att låta bli att jobba när du är väldigt intresserad av något, och har alla möjligheter i världen att jobba med just det. Då blir det knepigt, säger han.

Leif GW Persson

Namn: Leif Gustav Willy Persson

Ålder: 73 år

Familj: Hustrun Kim Persson, fyra biologiska barn och två bonusbarn

Bor: Lägenhet i Solna och gård med jakt­rättigheter vid Elghammars gods i Sörmland

Yrke: Kriminolog, författare och tv-profil

Aktuell: Med flera nya program i TV4, bland annat den nya säsongen av "GW:s mord".

Författaren

Här är några av Leif GW Perssons böcker:

1978 – "Grisfesten"

1979 – "Profitörerna"

1982 – "Samhällsbärarna"

2002 – "Mellan sommarens längtan och vinterns köld"

2003 – "En annan tid, ett annat liv"

2005 – "Linda - som i Lindamordet"

2007 – "Faller fritt som i en dröm"

2008 – "Den som dödar draken"

2010 – "Den döende detektiven"

2011 – "Gustavs grabb"

2013 – "Den sanna historien om Pinocchios näsa"

2015 – "Bombmakaren och hans kvinna"

2016 – "Kan man dö två gånger?"

Tv-profilen

Här är några av de tv-program som Leif GW Persson medverkat i:


"Efterlyst" (1998–2010, TV3)

"Veckans brott" (2010–2018, SVT)

"Sommarmord" (2011, SVT)

"Engelska mord" (2012, SVT)

"GW:s mord" (2017-, TV4)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.