Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW:s miljonklipp: Tjänar 10 000 kronor – om dagen

"På 1970-talet jobbade jag ju jämt. Men nu har jag trappat ner. Jag har i och för sig tre jobb nu också: TV4, Expressenkolumnen var 14:e dag och att skriva en bok vartannat år. Det uppfyller hela min tid. Det hade jag väl på den tiden fixat på en förmiddag. Jag har ju fått en del skrivet", säger Leif GW Persson till Expressens Karin Sörbring. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Perssons nya självbiografi.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
GW har all anledning att le. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

Pengar har varit en stark drivkraft för Leif GW Persson, inte minst med tanke på uppväxten som "arbetarunge".

Nu berättar professorn själv att han väljer att ta ut omkring 10 000 kronor om dagen – efter skatt.

– Det tar en sådan jäkla tid att tvätta, hur skulle jag ha råd med det? säger den biografiaktuelle författaren som också berättar att han sålt rättigheterna till Bäckström igen.

Leif GW Persson växte upp på "fel sida av Odengatan" och bestämde sig redan som liten för att ta revansch på sina rikare och mer privilegierade skolkamrater. I nya biografin "Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv" berättar han om resan från att vara låntagare till att bli ekonomiskt oberoende långivare.

Det materiella har alltid varit en stark drivkraft?

– Det är klart att det har. Det där har suttit som en spik i huvudet på mig. Att vara en god familjeförsörjare fanns också med i bilden. Det har aldrig gått någon nöd på ungarna, men det gjorde det inte på mig heller när jag var liten. Jag var arbetarunge, men det var inte så att vi svalt.

Du har involverat familjen mycket i dina företag. Din dotter Hedda är till exempel vd för "Guts & Pride Media & Research AB" och styrelsesuppleant i "Leif GW Production AB" och Malin Persson Giolito är ordförande i "Leif GW Persson AB"?

– De är ju duktiga. "Guts" håller på med media och Hedda har till och med vunnit Guldägg och bott i Hollywood i fyra år och hållit på med film. Det ligger nära till hands.

 

LÄS MER: Leif GW:s makt – så byggdes SVT:s succé 

 

Makarna Leif GW och Kim Persson med ena dottern, Clara Bodin, barnbarnet Malakay och Fransis. Vid Gröna Lunds invigning i år. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Du har sagt att det är hustruns och barnens utgiftsnivå som avgör vilken lön du tar ut. Apropå dina socialdemokratiska rötter vill jag fråga hur du resonerar när du för inkomståret 2016 bestämde dig för att ta ut 3 970 235 kronor i inkomst av tjänst och 2 495 109 kronor i inkomst av kapital? Hypotetiskt sett skulle du ju kunna ta ut bara inkomst av tjänst och skatta ännu mer...

– I fickan har jag väl tre-fyra miljoner om året. Det räcker, det är 10 000 kronor om dagen efter skatt. De siffror du nämner måste vara för fjolåret? Nu lyfter jag inte vinstmedel – utdelningar – längre. 

Fakta/Har fått kristallens hederspris och har elva barnbarn

NAMN: Leif Gustav Willy Persson.

ÅLDER: 73.

YRKE: Författare, kriminolog, tv-personlighet.

BOR: Bostadsrättslägenhet i Solna, gården Elghammar i Sörmland .

FAMILJ: Hustrun Kim Persson, 60, civilekonom. Sex barn (varav två bonusbarn) och elva barnbarn. 

INKOMST: 3 970 235 kronor av tjänst och 2 495 109  kronor i kapital (2016). 

FÖDD OCH UPPVUXEN: Växte upp på Gärdet och i arbetarstadsdelen Sibirien i Stockholm med en sex år yngre syster. 

MAMMA VAR: Margit Person, hemmafru och städerska, dog 2008 (94 år gammal).

PAPPA VAR: Gustav Willy Persson, portvakt, timmerman och lagbas, dog 2001, (87 år gammal).

UTBILDNING: Filosofie doktor vid Stockholms universitet. 

KARRIÄR I URVAL: Doktorsavhandling om statistiska mätproblem inom kriminologin (1980), docent (1982), professor (1991). Expert och rådgivare åt Rikspolisstyrelsen. Debuterade 1978 med "Grisfesten" och har därefter skrivit ett 40-tal böcker. Har skrivit tv-serier och gjort tv-program som "Efterlyst", "GW:s mord" och "Veckans brott". Kristallens hederspris (2017). 

AKTUELL: Med fortsättningen på självbiografin "Gustavs grabb", "Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv" (utkommer 29 juni). Och med vinet "GW:s röda".

Du väljer att betala högre skatt?

– Ja, jag vill göra det. Och bolagen betalar också skatt. 

Men det här med att du inte tycker dig att ha råd att tvätta själv...?

– Nej, jag har ju inte det. Det tar ju sådan jäkla tid, hur skulle jag kunna ha råd med det?

Så vem tvättar?

– Jag har en anställd som sköter sådant. 

 

LÄS MER: Leif GW:s fru räddade hans liv 

 

Var det inte en omställning för dig som son till en portvaktare och städerska att själv ha personal i ditt hem?

– Nej, faktiskt inte. Jag har aldrig reflekterat över det utan varit praktiskt inriktad.

Leif GW ursäktar sig, reser sig och går in i lägenheten. Jag kommenterar den fantastiska utsikten över vattnet.

– Ja, det var Kim som köpte den här lägenheten. Vi har ju lägenheten som ligger vägg i vägg med den här också. 

Leif kommer tillbaka:

– Jag kollade min deklaration och 2017 har jag inte tagit ut någon utdelning, men däremot en lön på närmare sju miljoner kronor. 

"Wille Vingmutter som liten lägger sig i samtal som förs mellan vuxna, bidrar med sakupplysningar, påpekar fel och rättar uttal. "Det var inte särskilt uppskattat att vara som jag var som grabb", medger Leif GW Persson.

LÄS MER: GW avslöjar: TV4 erbjöd Camilla Kvartoft miljoner 

 

Jag har inte fattat varför du hyr gården i Sörmland i stället för att köpa den?

– För att slippa äga den. Jag vill inte äga saker, jag är för gammal. Då måste man sitta och fylla i blanketter hela dagarna. Jag betalar hyran och har allt det som jag gillar. 

Hur mycket kontakt har du med Hollywood numera?

– Ingen alls. De lade ju ner den där serien ("Everett Backstrom", som tv-bolaget Fox sände, reds anm). Den var ju så dålig.

Tyckte du det? Det sade du inte då!

– Nej, det var jag förhindrad att säga. Jag var tvungen att knipa käft. När de lade ner serien berättade jag vad jag tyckte. 

– Jag har ju andra projekt, men dem får jag inte prata om ännu. Jag har sålt Bäckström igen, ja, men inte till Hollywood den här gången. Det hela är signat och klart.

"Jag åkte bort men jag kom aldrig hem igen", knyter du an till klassreseskildringen i "Gustavs grabb"?

– Det är mycket påtagligt. Jag känner ju alla, inte minst "fina" människor. Men någon naturlig hemkänsla är det inte frågan om. Det är lättare att vara med folk som har det väldigt bra än med folk som har det svårt. Som med mina kloka döttrar, till exempel.

 

Leif GW Persson är inte så hårdhudad som folk tror. "Det är sant. Jag kan bli djupt deprimerad av sådant som jag läser och ser, riktigt tagen. Om jag ser på tv hur folk har det så kan jag inse att det handlar om ett elände som jag inte har varit i närheten av ens när jag har mått som sämst", säger han Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: GW tvingas äta 100 piller om dagen

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!