Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW:s hyllning – till Robert Gustafsson

Leif GW Persson hyllar filmen ”Quick”: "Fenomenala"
Leif GW Persson har återigen varit delaktig i andra säsongen av ”Det som göms i snö”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kriminalprofessorn förklarar hur nöjd han är över att det är just Robert Gustafsson som spelar huvudrollen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det var mitt förslag faktiskt när vi drog i gång det här projektet, att kunde vi få Robert så kunde jag inte må bättre”, säger han.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Robert Gustafsson vann pris på Kristallen för sin roll i tv-serien ”Det som göms i snö”.

Tre år senare är serien tillbaka – återigen baserad på idéer av Leif GW Persson.

Och kriminalprofessorn betonar att han hade ett finger med i spelet kring huvudrollen.

– Det var mitt förslag faktiskt när vi drog i gång det här projektet, att kunde vi få Robert så kunde jag inte må bättre.

 2018 sändes den första säsongen av Hans Jörnlinds och Aron Levanders kriminaldrama ”Det som göms i snö”. Serien blev en framgång och Robert Gustafsson, 56, plockade hem priset för Årets manliga skådespelare i en tv-produktion för sin insats som Peter Wendel –ledare för polisens Kalla fall-grupp.

Precis som första säsongen är även den nya, som har premiär på Viaplay den 19 september, byggd på idéer av kriminalprofessorn Leif GW Persson, 76.

– Det är en fortsättning på det som finns kvar från det första och sen så väver man in en ny historia. Så det har jag varit insyltad i, säger han själv om den nya säsongen.

Leif GW har själv sett hela säsongen, men betonar skämtsamt att han ”inte kommer säga hur det går”.

Så är GW delaktig i tv-serien

Samtidigt har han själv varit med genom hela processen.

– Nej jag har inget sådan där last cut eller så där utan det är vänskapliga samtal och trevliga omständigheter och så där va. Ett tagande och ett givande.

Ett val som Leif GW Persson tycks vara extra nöjd över är beslutet att låta den erfarna och folkkära skådespelaren Robert Gustafsson spela huvudrollen.

– Han är fenomenal skådespelare, speciellt i såna här karaktärsserier. Det var mitt förslag faktiskt när vi drog i gång det här projektet, att kunde vi få Robert så kunde jag inte må bättre.

Robert Gustafsson spelar polisen Peter Wendel.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kjell Bergqvist som ”Bäckström” – ett val som inte helt gick hem hos Leif GW.
Foto: FILM I VÄST

”En jävligt nedtonad Robert Gustafsson”

I en intervju med Dagens Nyheter bjöd GW Persson på ytterligare lovord till Gustafsson.

– Personer som är kända i komiska sammanhang är de bästa skådespelarna för seriösare roller. Det är så mycket svårare att vara rolig än allvarlig. Det hade jag i huvudet när vi började diskutera idén. Personen som är rätt för detta är Robert Gustafsson, en jävligt nedtonad Robert Gustafsson.

Leif GW Persson har tidigare också hyllat valet att låta Gustafsson spela Stig Engström i den kommande Netflixserien ”Det osannolika”, som handlar om Palme-mordet. 

”Han är inte min typ”

När en annan rutinerad skådespelare, Kjell Bergkvist fick huvudrollen i ”Kommissarie Bäckström”, baserad på GW Perssons romanfigur Evert Bäckström, var kriminalprofessorn något svalare i sitt omdöme.

–  Alltså… jag menar, han är inte min typ av Bäckström. Han är inget genomgående arselhål. Det är ju mer en familjeanpassad Bäckström eller vad man ska kalla det, sa Leif GW Persson till tidningen Café förra året.

Robert Gustafssons tid med corona: ”Lägger mig och dör”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.