Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW:s glädjebesked i TV4 – han ska spela rollen Bäckström

Kjell Bergqvist ska spela Leif GW:s karaktär Bäckström.
Foto: TV4
Leif GW Persson är nöjd med att Kjell Bergqvist ska spela Bäckström.
Foto: TV4

I kvällens ”Brottsjournalen” på TV4 avslöjar Leif GW Persson vem som spelar Evert Bäckström när hans kriminalromaner blir tv-serie.

– Kjell Bergqvist ska göra det, säger kriminalprofessorn.

Författaren Leif GW Perssons, 74, bokserie om kriminalkommissarien Evert Bäckström blir svensk tv-serie.

I kvällens ”Brottsjournalen” presenterar kriminalprofessorn Leif GW Persson själv nyheten om vem som ska spela huvudrollen:

– Kjell Bergqvist ska göra det.

Leif GW Persson berättar att hans romankaraktär han en hel del ofördelaktiga personlighetsdrag.

– Det är en ganska gräslig människa. Han har alla fördomar som finns, plus ett par som han är ensam om. Han är ingen kul kille, säger han och fortsätter.

– Men han har en egenskap som man inte får glömma bort, han är väldigt slug. 

Kjell Bergqvist: ”En skön lirare”

Programledaren Jenny Strömstedt, 46, påpekar att Evert Bäckström själv är övertygad om sin sexuella dragningskraft.

– Han har något som man kallar ”den Bäckströmska supersalamin”. Han betraktar sig själv som Guds svar på kvinnornas böner, säger Leif GW Persson.

Kjell Bergqvist, 66, själv skickar en hälsning till studion direkt från inspelningarna i Göteborg.

– Vi är precis i gång här med inspelningen av ”Bäckström”, en ganska skön lirare att få sätta tänderna i. Vi filmar just nu i Göteborg, vi fortsätter snart i Thailand, det finns brott även där som behöver lösas, säger Bergqvist.

Leif GW Persson sågade Claes Malmberg som Bäckström

Det är inte första gången Leif GW Perssons bokserie blir filmatiserad. Kriminalromanerna låg till grund för den amerikanska tv-serien ”Backstrom” 2015, med Rainn Wilson i huvudrollen. Men serien lades ner efter en säsong på grund av låga tittarsiffror.

2014 gjorde SVT miniserien ”Den fjärde mannen” baserad på böckerna. Då spelades Evert Bäckström av Claes Malmberg, 57, men rolltolkningen kritiserades av Leif GW Persson.

– Jag tycker att Claes Malmberg spelar över våldsamt. Han är inte särskilt lik Bäckström och har gjort honom till en vanlig brakskit, sade Persson efter att miniserien hade sänts.

Den nya tv-serien baseras på boken ”Kan man dö två gånger?” och får premiär på TV4 och C More 2020.

”Brottsjournalen” är TV4:s kriminalmagasin som leds av Leif GW Persson och Jenny Strömstedt. Det visas på tisdagar kl 21 på TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.