Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW:s fru räddade hans liv: "Hade jag varit ensam hemma hade jag dött"

"Kim är en utmärkt kvinna. Hon lever sitt liv: målar, fixar och donar. Och så hjälper hon mig med praktiska grejer", berättar Leif GW Persson om hustrun som är civilekonom. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Joyce Carol Oates är ganska bra, måste jag säga. Om folk håller hennes snittstandard så har jag inga invändningar. Jag har till skillnad från Joyce Carol Oates aldrig hållit kurser i hur man skriver. Varför skulle jag det? Folk får väl lära sig själva!", säger Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG / OLLE SPORRONG/EXP
"Jag har skrivit flera böcker på mindre än en månad: "Grisfesten", "Profitörerna", "Samhällsbärarna" och "Den som dödar draken". Men då har jag en färdig idé, rafsar ihop ett synopsis dag ett och skriver ner. När man skriver en biografi så här måste man kolla allting och det visade sig att jag hade fått massor om bakfoten. Ibland har jag missat händelser på flera år", säger Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG / OLLE SPORRONG/EXP
Leif GW Persson har precis släppt sitt eget vin, "GW:s röda". Foto: OLLE SPORRONG

Han träffade sin tredje hustru när han precis varit med om en livskris och var som svagast.

Nu berättar Leif GW Persson om den tidigare notoriska otroheten, hur han hämtat igen det han tappade i relation till barnen när de var små och varför hustrun tre gånger har lämnat honom.

– Kim är jag ganska glad i, ska du veta. Hon är en utmärkt kvinna, säger den biografiaktuelle 73-åringen och berättar även att frun räddat livet på honom.

"Jag är ingen trevlig människa. Jag är en människa som vill komma mig upp oavsett det pris som min omgivning får vara med och betala", skriver du i nya biografin "Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv"?

– Det är en riktig beskrivning, men på den tiden tänkte jag inte ens på det. Det var helt oreflekterat. Jag tyckte att det var min rätt. Den hade tagits ifrån mig och nu skulle jag återvinna den, kosta vad det kosta ville. Senare i livet har jag funderat över det här med att jag har blivit osams med så enastående många människor. Det kan ju inte vara enbart deras fel. Jag har nog varit väldigt oförsonlig, tidvis. Det är sådana där gammelmansföreställningar som infinner sig. Jag har ju råkat ut för idioter också, men normala människor säger inte alltid vad de tycker. 

Ber du om ursäkt?

– Ja, om jag kommer på mig själv med att ha fel.

Kunde du det som ung också?

– Nej, det var nog svårare. Det har kommit senare, ganska sent i livet. Sedan jag träffade min fru och närmade mig 50-årsåldern försökte jag på allvar bli en bättre människa. Jag ljuger väldigt lite i dag, men det var jag ju framstående på under den tiden då jag höll på med en massa vänsterprassel. Och det var för givna mottagare: de kvinnor som jag var gift med. Så småningom blev det ganska svettigt. Sådant har jag slutat med, både vänsterprasslandet och därmed de därav betingade lögnerna. 

 

LÄS MER: Leif GW Perssons tuffa kritik mot SVT 

 

"Jag är otrogen på ett sätt som antar närmast rutinmässiga former och sannolikt är det ännu ett sätt för mig att manifestera mina yrkesmässiga framgångar", analyserar du dig själv.

– Det var ett bekräftelsebehov om man så vill. Men det är nog väldigt vanligt bland karlar som det går bra för, som har makt. Man kunde göra sådant där reflektionslöst, ville ha poängen på alla punkter. 

"För bara några för några år sedan som jag satt här borta vid skrivbordet och drog ut patroner ur vapnet efter en jakt. Så ringde det på telefonen och jag drog i slutstycket och gjorde en blindavfyrning. Kulan gick snett upp i taket och hamnade i kaminen som står i hörnet. Det stank krut här efteråt och det ringde i öronen", berättar Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG

Det måste ha varit ett antal krossade hjärtan längs vägen?

– Ja, det är alldeles givet att det är det. Det hanterade jag dåligt. Sedan har jag försökt ställa till rätta i den mån det har gått. Med mina tidigare fruar har jag sett till att de åtminstone inte behöver några ekonomiska problem. "The easy way out", som jag har en viss fallenhet att välja. Jag betalar fortfarande underhåll till min andra fru. Det har jag gjort sedan 1991 och det tänker jag fortsätta med till dess att jag dör. Hon har ingen märkvärdig pension.

Det var hos henne och din dotter i villan i Långedrag på Västkusten som du under ett helt ett år bara vistades 23 dagar?

– Ja, och då var dagarna på sommarstället i Marstrand och en weekend i Venedig inräknade. Det fick mig att inse att det kanske var läge att flytta därifrån.

Hur kände du i relation till din dotter som du träffade så lite?

– Det kändes jobbigt att jag inte fanns där mer för min dotter. I dag har vi en utmärkt relation och hon är dessutom mycket framgångsrik, doktorerade redan som 26-åring vid Oxford. Jag ska dit snart och träffa henne för att vara med vid dopet av ännu ett av mina elva barnbarn. 

Leif GW Persson berättar för Expressens Karin Sörbring: "Jag höll på med något hemma i badrummet innan jag skulle gå till skolan. På badkarskanten stod en flaska med metalliskt kalium och vid något tillfälle råkade jag tappa ner den i badkaret. Det blev en jäkla smäll". Foto: OLLE SPORRONG

Bostadsrätten vid golfbanan i Danderyd skaffade du dock delvis för att lättare kunna hämta och lämna barn efter skilsmässan, så du checkade inte ut från föräldraskapet helt och hållet?

– Nej, det är riktigt. Jag försökte att sköta det så gott det gick. Det var när jag blev ekonomiskt oberoende efter romanen "Grisfesten". Det gjorde allting mycket enklare. Efter ett par år sålde jag bostadsrätten och tjänade en förskräcklig massa pengar och köpte en annan som jag också tjänade en massa pengar på. Jag måste ha ägt 50 bostadsrätter genom livet.

 

LÄS MER: GW avslöjar: TV4 erbjöd Camilla Kvartoft miljoner

 

”Det var mitt svagaste jag”

När du träffade din hustru Kim hade du precis gått igenom en livskris. Du var med andra ord inte ditt starkaste jag när du inledde den relationen? 

– Det är riktigt. Det hände efter bara några månader, men hon klarade ju det också. Det var mitt svagaste jag. Henne är jag ganska glad i, ska du veta.

Kim Persson, civilekonom, och Leif GW Persson, författare, har varit gifta i 15 år. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

"Kimsan", kallar du henne kärleksfullt?

– Ja, hennes båt ligger där nere i mitten (Leif pekar mot bryggan nedanför balkongen, reds anm) och där står det "Kimsan". 

– Hon är en utmärkt kvinna. Hon lever sitt liv: målar, fixar och donar. Och så hjälper hon mig med praktiska grejer.

Fakta/Har fått Kristallens hederspris och har elva barnbarn

NAMN: Leif Gustav Willy Persson.

ÅLDER: 73.

YRKE: Författare, kriminolog, tv-personlighet.

BOR: Bostadsrättslägenhet i Solna, gården Elghammar i Sörmland .

FAMILJ: Hustrun Kim Persson, 60, civilekonom. Sex barn (varav två bonusbarn) och elva barnbarn. 

INKOMST: 3 970 235 kronor av tjänst och 2 495 109  kronor i kapital (2016).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Växte upp på Gärdet och i arbetarstadsdelen Sibirien i Stockholm med en sex år yngre syster. 

MAMMA VAR: Margit Person, hemmafru och städerska, dog 2008 (94 år gammal).

PAPPA VAR: Gustav Willy Persson, portvakt, timmerman och lagbas, dog 2001, (87 år gammal).

UTBILDNING: Filosofie doktor vid Stockholms universitet. 

KARRIÄR I URVAL: Doktorsavhandling om statistiska mätproblem inom kriminologin (1980), docent (1982), professor (1991). Expert och rådgivare åt Rikspolisstyrelsen. Debuterade 1978 med "Grisfesten" och har därefter skrivit ett 40-tal böcker. Har skrivit tv-serier och gjort tv-program som "Efterlyst", "GW:s mord" och "Veckans brott". Kristallens hederspris (2017). 

AKTUELL: Med fortsättningen på självbiografin "Gustavs grabb", "Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv" (utkommer 29 juni). Och med det egna vinet, "GW:s röda".

Ja, och så är Kim vd för "Leif GW Persson AB", ordförande för "Leif GW Production AB och styrelseledamot i "Guts & Pride". Hur mycket lyssnar du på hennes råd?

– Det vet jag inte ens om jag behöver göra, men hon fyller i alla papper och träffar alla de gökar som jag gärna avstår från att träffa. 

Har hon i egenskap av civilekonom några synpunkter på hur företagen ska skötas?

– Nej, de går som tåget. Det har hänt att hon har haft input, men vi brukar vara rörande överens om det mesta.

Dock inte i vardagen... Ni "grälar mer än flertalet människor", påstår du?

– Ja, om vem som har skrivit vilken bok, exempelvis. "Nej, där har du fel", säger hon. Det visar sig att jag nästan alltid har rätt, men ibland har jag fel. Det är ganska kul med den där sortens diskussioner ändå. 

För barnbarnens skull kan Leif GW Persson tänka sig att gå på Gröna Lund, här tillsammans med hustrun Kim och ett av de elva barnbarnen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

 

Och så har du beskrivit din hustru som "ytterst välsorterad i skallen". Vem av er är smartast?

– I pass that question! Jag har haft några chefer som inte gick av för hackor: Ann-Marie Begler, Anna-Greta Leijon och Laila Freivalds. Vi bråkade ibland så att stickor och strån rök, om allt mellan himmel och jord. Men vi är fortfarande jättekompisar. När jag har bråkat med karlar i motsvarande position förblir jag osams med dem.

 

LÄS MER: GW tvingas äta 100 piller om dagen 

 

Du var på vernissage med en annan dam då du 1995 första gången stötte ihop med Kim?

– Jag tog reda på var Kim bodde och vad hon hade för telefonnummer och när hon kommit hem ringde jag. Hon blev något förvånad. Hon var inte så road. Jag hade ett jävla dåligt rykte på den där tiden, trots att jag hade börjat sköta mig. 

Vad gjorde du med damen du var på vernissagen med?

– Jag sade åt henne att det hade hänt saker i huvudet på mig och hon tog inte illa upp. Vi är fortfarande kompisar och hon är kompis med Kim också.

"Jag har älskat henne från första ögonblicket jag såg henne och kommer att göra det till dess att jag kvitterar min vandring här på jorden"?

– Det är riktigt. 

Men du har också berättat att Kim har lämnat dig ett antal gånger?

– Ja, tre gånger. Jag är ju knepig att vara med. Om jag är på gott humör pratar jag oavbrutet. När jag inte är på gott humör eller har en massa annat omkring mig kan jag hålla käften i tre månader och det är ganska besvärligt att leva med en sådan. Jag har ju en massa så kallade intellektuella intressen som tar tid.

– Kim är en jäkligt bra människa.

Leif GW Persson medger i nya biografin att han hade favoriter när han var chef. "Men till skillnad från de flesta som inte fattar det så gjorde jag någonting åt det. Jag tillsatte min närmaste, som var kvinna, och sade att "nu får du ta hand om det här så att jag får hålla på med mitt". Och det gjorde hon", säger han.

 

Hon har räddat livet på dig också?

– Ja, jag fick ju en blodpropp när jag hade somnat och det märkte hon. Det var knäpptyst inifrån mitt sovrum i stället för mina vanliga snarkningar och då blev Kim livrädd. Där låg jag och kippade som en fisk. Hon började försöka slå liv i mig samtidigt som hon ringde på hjälp. Först var jag på akuten i sju-åtta minuter. Då var jag helt väck. Dagen därpå vaknade jag på intensiven. Jag hade så kallade strypningsfläckar, punktformade fläckar runt ögonen. Hade jag varit ensam hemma då hade jag dött.

Vågade du sova ensam efter det?

– Nej, det var knepigt. Det hände på trettondagsafton 2004 och den våren var det knepigt, jag vågade fasen inte somna. Att sova ensam var otänkbart. 

– De där gångerna som Kim stack från mig var långt tidigare, så det var avklarat. 

Vill du ha någon som sover där du sover nu också?

– Ja, om jag får välja. Och inte "någon". Kim passar utmärkt. Men jag lever mycket ensam.

För att skriva?

– Ja, jag måste tänka. Jag har alltid varit sådan. Jag har skitsvårt för att sitta och jämka sig för att ha en gemensam uppfattning. Problemet är att jag förr i tiden heller inte hade några svårigheter att säga det och det får du inga kompisar av.

Men Kim och du har separata sovrum. Det är inte så många som talar om det, trots att det är vanligt?

– Ja, fast inte i stan, utan på gården. Det har med åldern att göra och att jag snarkar. Jag kan förstå att det har begränsad charm. Fast jag snarkar mindre och mindre. 

 

Leif GW Persson har reagerat på bilden av sig själv som så rolig. "Det är ett sätt att hålla distans. Men ibland är jag naturkul också, beroende på att jag trivs. Då har jag inga problem att vara underhållande", säger han. Foto: OLLE SPORRONG

 

Är det för att du har blivit lättare?

– Ja, plus att jag inte super som jag gjorde förr. När jag är hemma hos mina barn - Malin bor ju till exempel i ett palats - bor jag ändå aldrig hemma hos dem. Jag bor på hotell 200 meter därifrån. Men när vi är nere på landet är det storfamilj och norénska förhållanden.

Med den skillnaden att det då är på dina domäner!

– Ja, det kan vara så enkelt. Men ungarna har inga problem med det.

”Varit med flera olyckor”

Du har varit med om flera olyckor och låter lite som en katt, med nio liv. Hur många av dessa liv har du förbrukat?

– Det är nog nio så här dags. 

Lever du annorlunda nu för att du har förbrukat nio liv?

– Nej, inte av den anledningen, men för att jag rent fysiskt inte klarar av att leva på det där viset längre. 

Två timmar och tio minuter efter Expressens ankomst säger Leif GW vänligt till Karin Sörbring: "Vet du vad, är det inte dags att vi skils åt som vänner nu?". Efter fotograferingen och webb-tv-intervjun går han in i köket i kontorslägenheten och börjar laga bacon och äggröra tillsammans med sin assistent Anneli Pettersson. Foto: OLLE SPORRONG

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!