Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW:s beslut – vill inte dö utomlands

Jenny Strömstedt och Leif GW Persson om samarbetet.
Leif GW Persson säger att han har mer pengar än han orkar göra av med. ”För varje krona jag tar ut så går 75 öre i skatt och arbetsgivaravgift. Det gör inte ett pillekvitt för jag har ju ett berg av 25-öringar kvar att leva på”, säger han.Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson berättar att han gärna tittar på fiktiva tv-serier om brott. ”Tredje sändningen av 'True detective' var jävligt bra”, säger han.Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson med ett av sina barn – ”Störst av allt”-författaren Malin Persson Giolito. ”Det är ju en fenomenal bok och tv-serien var också mycket bra. Jag är stolt som en tupp”, säger han om dottern.Foto: OLLE SPORRONG
Jenny Strömstedt och Leif GW Persson är tillbaka med en ny säsong av ”Brottsjournalen”. Men GW berättar att han inte tänker fortsätta med programmet än fram till våren.Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson. Foto: PER MIKAELSSON / MERITZO PICTURES

Leif GW Persson vill inte resa utomlands eftersom han vill dö hemma – trots det genomgick han i våras en magoperation i Tyskland.

Förra veckan bröt kriminalprofessorn flera revben i en jaktolycka, men det stoppar honom inte från den nya säsongen av ”Brottsjournalen”.

Nästa år tänker dock profilen lämna programmet.

– Jag fyller 75 om ett halvår. Nuförtiden tar allt dubbelt så lång tid och i bästa fall blir det hälften så bra, säger han.

När Leif GW Persson tar emot i TV4-huset har han precis suttit ”Nyhetsmorgon” och diskuterat Mikael Håfströms film ”Quick” med David Dencik i titelrollen. Kriminalprofessorn såg själv filmen tidigare i veckan.

– Han är duktig, Håfström. Den var väl fotograferad, väl berättad och jävligt bra spelad. Han Dencik är ju en märkvärdigt bra skådespelare. Den kommer nog att lyckas hyggligt, säger han.

Vad tror du att Christer van der Kwast, Seppo Penttinen och de andra som var inblandade i Thomas Quick-fallet kommer att tycka?

– De har nog all anledning att hålla sig för skratt. Men det gick ju till så där och ännu jävligare.

Orsaken till intervjun är att en ny säsong av ”Brottsjournalen” med Leif GW Persson och Jenny Strömstedt startar i TV4 på tisdag. GW säger att ”vi får se hur det går”.

– Jenny Strömstedt skrev ju i sin kolumn i Expressen att om hon dök upp i en tv-studio efter 70 fyllda så hoppades hon att någon skulle släpa ut henne med våld. Då skrev jag till henne och sa ”intressant kolumn /Leif GW Persson, 74”. Men jag tror inte att hon kommer att släpa ut mig med våld så vi avser väl att köra i höst och i vår.

”SVT ringer mig ofta”

Leif GW Persson känner ingen ånger över att han valde att lämna SVT och ”Veckans brott” förra året.

– Det var ett mycket bra program och Camilla var en fenomenal jävel att jobba med. Men det var något annat med SVT som jag inte fixade. De ringde aldrig om det inte var för att skälla, det var som Nordkorea på något sätt. Så är det inte på fyran, du har inte en byråkratisk överbyggnad som hotar att krossa dig hela tiden.

– Sedan tycker jag väl att ”Veckans brott” har blivit sämre sedan jag slutade.

Hur känns det då?

– Lite vemodigt. För de ringer mig ofta och säger ”den dagen du ångrar dig är det bara att du kommer över”. Men jag har sagt att det nog lär dröja.

Pappa till Malin Persson Giolito

Namn: Leif Gustav Willy Persson.

Ålder: 74.

Familj: Hustrun Kim Persson, 61, civilekonom. Sex barn (varav två bonusbarn) – däribland ”Störst av allt”-författaren Malin Persson Giolito – och en lång rad barnbarn.

Karriär: Författare, kriminolog, tv-personlighet, Expressen-krönikör.

Aktuell: Med en ny säsong av ”Brottsjournalen” som får premiär i TV4 den 24 september.

De senaste åren har Leif GW Persson kämpat med hälsan och har bland annat berättat om sina hjärtproblem och varför han bestämt sig för att sluta köra bil. I våras tog han också en paus från sitt återkommande uppdrag i ”Nyhetsmorgon” för en planerad sjukhusvistelse. 

– Jag låg på sjukhus i en månad i Tyskland för att få vara i fred. Jag genomgick dels en operation och så var jag lite allmänt risig. Det var inget märkvärdigt, det var planerat och inte akut betingat. Jag hade en del i magen som inte hade där att göra som de plockade bort.

Varför blev det Tyskland?

– Det är inte så svårt, ska du veta. Om du såg ut som jag, och var jag, och skulle ligga på en svensk vårdavdelning i månad så skulle du aldrig ta dig därifrån för du skulle dö under den tiden. 

Det låter inte som att du har något stort förtroende för den svenska sjukvården?

– Jag har ett mycket stort förtroende för den. Jag har hamnat på intensiven fyra gånger under de senaste fjorton åren och kan inte tänka mig att det finns bättre. Det handlar om att jag inte får vara i fred, det går inte att hindra på grund av mitt eget självförvållade kändisskap.

Men nu är du i god form?

– Jag har varit i bättre, för jag bröt ett par revben i förra veckan i samband med jakten. Det andra, som har att göra med mitt dåliga hjärta, har jag ju jobbat hårt på i många år så det är självförvållat rakt av. Jakten är väl också det i någon mening men den dagen livet handlar om att du ska leva en dag till, då är det nog inte så mycket värde kvar.

Vad hände med revbenen då?

– Jag råkade trilla. Jag har svårt att hålla mig på fötter, jag har artros och har gjort en höftledsoperation. Så jag är lite allmänt vinglig och har svårt att gå i terräng, det är lätt att stå på öronen och så händer det saker.

”Har mer än jag orkar göra av med”

Leif GW Persson har aldrig varit rädd för att prata om pengar. Hans företagsgrupp omsatte 100 miljoner kronor i fjol och han räknar med att det blir det dubbla i år.

Han skänker en miljon om året till välgörenhet, men är samtidigt inte särskilt bra på att själv unna sig saker.

Så hittar Leif GW Persson sina vinnare på börsen.

– Jag har ju allt. Jag bestämmer själv mina inkomster och jag har ju mer än vad jag orkar göra av med. Jag har inga särskilda behov och jag har inga skulder.

– Jag åker aldrig utomlands längre, utom när det gäller att besöka mina barn och barnbarn. Men jag har helt slutat åka utomlands på jakt och så där. Nej, jag vill vara hemma och ett skäl är faktiskt så enkelt som att med tanke på min knackiga hälsa så har jag svårt att tänka mig att dö någon annanstans. 

Är det inte tråkigt att tänka att man inte vill resa för att man inte vill dö utomlands?

– Nej, jag har varit överallt och jag har alltid längtat hem. Men hustrun gillar det, hon åker ofta utomlands. Hon är pigg som en ärta och jag unnar henne det. Jag kan vara hemma och läsa böcker.

Men nu blir det ”Brottsjournalen” i vår och i höst, vad händer sedan?

– Sedan blir det inte mer. Men om jag har hälsan så avser jag att vara kvar i ”Nyhetsmorgon” och kommentera aktuella händelser. 

Varför blir det inte mer ”Brottsjournalen”?

– Det tar ju tid. Då kanske jag får lite mer tid över till läsning och kanske även för jakt. Eller bara sitta där och betrakta sprickorna i mitt tak. Jag har jobbat en del i mitt liv, jag fyller 75 om ett halvår. Nuförtiden tar allt dubbelt så lång tid och i bästa fall blir det hälften så bra, så jag har bestämt mig för att jag ska ställa det och ägna mig åt annat. 

Fem snabba

√ RÖTT eller VITT

”Beror alldeles på vad jag käkar men jag äter mer kött än fisk.”

√ SVT eller √ TV4

”Knepigt. Både och beroende på ämne.”

Småviltsjakt eller √ Älgjakt

”Förr hade jag sagt småvilt men nu har jag så begränsad rörlighet så det få bli älgjakt.”

Tåg eller √ Flyg

”De skulle döpa ett tåg efter mig men de ringde vid fel tillfälle, jag hade nyligen blivit försenad först fem och sedan fyra timmar. Så det får bli flyg.”

”Veckans brott” eller ”Brottsjournalen”

”Den passar jag på, det är svar nog.”

GW om jaktkompisarna:

Allt fler från Stockholm vill skjuta älg efter kändiseffekten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.