GW tvingas sluta köra bil på grund av hälsan

Leif GW Persson hamnade inom kort tid och vid två tillfällen i fjol på intensiven. Sedan dess kör han inte längre bil själv.
Foto: OLLE SPORRONG
Leif GW Persson berättar för Expressens Karin Sörbring om hälsan, skrivandet och tv-programmet "Brottsjournalen".
Foto: OLLE SPORRONG
"Under 30 år av mitt liv jobbade jag omkring hundra timmar i veckan", säger Leif GW Persson som nu dragit ner på arbetet till omkring 40 timmar i veckan. På hans hushåll i Solna finns en Lexus (modell LS 500 H) från 2017 och en Toyota från 2011 registrerade.
Foto: OLLE SPORRONG
Jenny Strömstedt och Leif GW Persson gör "Brottsjournalen" ihop. Programmet sänds i TV4 klockan 21 varje tisdag.
Foto: OLLE SPORRONG

Han har en exklusiv Lexus med 359 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Men nu berättar Leif GW Persson att han inte längre kör själv.

– Sådana gubbar som jag ska inte köra bil, om de inte är pigga och glada och är med. De ska inte riskera att svimma av, vilket jag har gjort några gånger. Jag har anställda som hjälper mig att köra, säger den 73-årige folkkäre professorn som just nu spelar in andra säsongen av "Brottsjournalen".

Leif GW Persson slår sig ner i sminket inför "Brottsjournalen"-sändningen i TV4-huset i Stockholm. Hela förmiddagen har han läst in sig på ett misstänkt mord och nu är han fokuserad. 

Kommer du från Elghammar och professorsvillan i dag eller från lägenheten i Solna?

– Nej, jag bor i Solna nu när jakten är över. Då orkar jag inte åka tio mil fram och tillbaka varje dag. Jag har slutat köra bil, vet du. 

Varför då?

– Jag har knackig hälsa och vill inte riskera att råka ut för något när jag kör bil. Så Cissi som är här i krokarna körde mig i dag. 

Leif GW Persson stortrivs på TV4, berättar han för Expressen Karin Sörbring.
Foto: OLLE SPORRONG

Då kan du jobba under tiden, kanske?

– Nej, men jag kan tänka och det är också ett slags jobb. Sådana gubbar som jag ska inte köra bil, om de inte är pigga och glada och är med. De ska inte riskera att svimma av, vilket jag har gjort några gånger.Leif GW Persson hamnade på intensiven

Men inte vid ratten, väl?

– Nej, nej, men i våras var jag inom kort tid på intensiven två gånger (vilket Leif GW Persson berättade om i en Expressenkrönika, reds anm) och därefter har jag i stort sett upphört att köra bil. Någon gång kan jag i mycket maklig takt köra till mataffären nere på Elghammar. Det enda som kan hända där är att jag hamnar på någon åker, men jag kör inte längre i stadstrafik och inte längre sträckor på landsväg.

Är det din hustru Kim som sitter vid ratten om ni ska till Elghammar då?

– Nej, jag har anställda som hjälper mig med det: Anneli (Leifs assistent. Före detta polis och numera bland annat vd i ett av Leifs bolag, "Leif GW Production AB" som har hand om Leifs viner, reds anm), Cissi och Rickard som fungerar som ett slags "allmändräng". De är alldeles utmärkta alla tre, de tar hand om husse så att han kan fungera skapligt. 

Leif GW Persson har ägnat hela förmiddagen åt att ringa kontakter och läsa in sig på ett försvinnande som han tror är ett mord.
Foto: OLLE SPORRONG

Har du synpunkter på hur de kör?

– De är skitduktiga på det. Anneli kör ju som poliser gör och du kastas mellan tak och golv och där går det undan, men Cissi är förträfflig på att köra. Sitter du i framsätet eller baksätet när du blir körd?

– (Leif skrattar, reds anm). Om man jobbar ihop med någon kan man väl inte sitta bak!

Du sade att din hälsa får avgöra om du fortsätter med "Brottsjournalen" om två år. Hur mår du nu?

– Just nu är det ju okej, men i våras var jag ganska dålig. Då hade jag precis med kort mellanrum två gånger åkt in till intensiven. Sedan dess har jag tack och lov sluppit fler akutvändor, men året har ju bara börjat. 

I "Brottsjournalen"-studion är koncentrationen hög. Jenny Strömstedt och Leif GW Persson behöver inte göra några omtagningar.
Foto: OLLE SPORRONG

"Min arbetskapacitet är inte vad den har varit"

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, lovordar din arbetskapacitet, men själv sade du när jag i våras intervjuade dig om din biografi att du inte alls orkar på samma sätt som förr?

– Nej nej, min arbetskapacitet är inte vad den har varit. Numera jobbar jag halvtid. För mig är det 40 timmar. För många är det att betrakta som en heltid, men i och med att jag arbetar med sådant som intresserar mig och sådant som jag skulle göra även om jag inte fick betalt så är det ingen konst för mig att betrakta det som halvtid. Jag har all förståelse för att personer som arbetar inom tillverkningsindustrin eller som snabbköpskassörskor och får fysiska förslitningsskador vill pensioneras. Men jag fyller 74 år om en månad och jobbar fortfarande och har verkligen ingenting emot det. 

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, säger att Leif alltid är påläst och noga med fakta. "Biblioteket i hans huvud är fullt och systematiserat. Sedan är han också något så ovanligt som en folkkär professor, med riktiga och praktiska erfarenheter från fältet innanför de djupa fickorna i västen".
Foto: OLLE SPORRONG

Nu har du ditt "vita" halvår. Är livet lika roligt då?

– Ja vars, i början är det inga problem. Jag brukar lösa det genom att sitta och skriva. Till slut blir jag skruvad för då hamnar jag i att jag börjar missbruka arbete.

Skriver du på något nu?

– Nu småskriver jag lite, skissar. En vacker dag har jag ett så bra synopsis att jag kan sätta mig och verbalisera själva berättelsen. En gång skrev jag en roman på 29 dagar. Strindberg skrev "Hemsöborna" på 14 dagar. Han använde hälften så mycket tid och det blev dubbelt så bra... Och ibland kan man fastna. "Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv" höll jag ju på med i 1,5 år innan jag fick ordning på den.

Fakta/Gör "Brottsjournalen" tillsammans med Jenny Strömstedt

NAMN: Leif Gustav Willy Persson.

ÅLDER: 73 (fyller 74 i mars).

YRKE: Författare, kriminolog, tv-personlighet, Expressen-krönikör.

BOR: Bostadsrättslägenhet i Solna, gården Elghammar i Sörmland .

FAMILJ: Hustrun Kim Persson, 61, civilekonom. Sex barn (varav två bonusbarn) och elva barnbarn. 

INKOMST: 3 970 235 kronor av tjänst och 2 495 109  kronor i kapital (2016).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Växte upp på Gärdet och i arbetarstadsdelen Sibirien i Stockholm med en sex år yngre syster. 

MAMMA VAR: Margit Person, hemmafru och städerska, dog 2008 (94 år gammal).

PAPPA VAR: Gustav Willy Persson, portvakt, timmerman och lagbas, dog 2001, (87 år gammal).

UTBILDNING: Filosofie doktor vid Stockholms universitet. 

KARRIÄR I URVAL: Doktorsavhandling om statistiska mätproblem inom kriminologin (1980), docent (1982), professor (1991). Expert och rådgivare åt Rikspolisstyrelsen. Debuterade 1978 med "Grisfesten" och har därefter skrivit ett 40-tal böcker, nu senast "Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv". Har skrivit tv-serier och gjort tv-program som "Efterlyst", "GW:s mord" och "Veckans brott". Kristallens hederspris (2017). Har eget vinmärke. 

AKTUELL: Varje tisdag klockan 21.00 i TV4 med "Brottsjournalen" med Jenny Strömstedt och som krönikör i Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.