Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW stoppas av TV4 – får inte träffa familjen

Leif GW Persson stoppas av TV4
Leif GW Persson får inte träffa sina barnbarn under coronautbrottet.Foto: TV4
På tisdagen sänds det sista ”Brottsjournalen” med Leif GW Persson – men han är inte i studion.Foto: OLLE SPORRONG

Leif GW Persson skyddas av familjen under coronapandemin – och får inte träffa barnbarnen.

Samtidigt stoppas han av TV4 från att vara på plats under sin sista sändning av ”Brottsjournalen”.

– Jag tycker nog att det är en bra signal om att sådana som jag ska hålla sig hemma, säger han.

Redan under ”Nyhetsmorgon” i söndags var Leif GW Persson, 75, med via länk i stället för att sitta i studion.

Nu berättar han att det kommer att se likadant ut när han under tisdagen gör sitt allra sista ”Brottsjournalen” i TV4 – och även när han gästar ”Nyhetsmorgon” framöver.

Orsaken är förstås coronapandemin och Folkhälsomyndighetens uppmaning om att personer över 70 bör begränsa sitt umgänge så mycket det bara går.

– Det var faktiskt ett önskemål från TV4:s ledning och det funkade ju utmärkt. Så det kör vi nog tills vidare till det här har rättat till sig, säger Leif GW Persson.

Känns det inte snopet att inte vara på plats i studion i ditt sista ”Brottsjournalen”?

– Jo, jo. Men du vet, det är inte jag som har planerat det här med corona utan jag anpassar mig till de omständigheter som råder. Det är klokt. 

Viveka Hansson, programdirektör på TV4, skriver i ett mejl att kanalen vill att människor över 70 ska få höras och synas fortsatt och att man därför jobbar med olika lösningar. 

”Eftersom Leif är över 70, och som alla andra i den åldern just nu bör hålla sig hemma, har vi löst det med hjälp av tekniken. Det här prövade vi redan i 'Nyhetsmorgon', och det gick mycket bra. Så gör vi även med 'Brottsjournalen'”, skriver hon.

Leif GW Persson berättar att han försöker minimera riskerna, både för sin egens och för andras skull.

GW:s familj stoppar honom från barnbarnen

På familjens inrådan träffar han för tillfället inte heller sina barnbarn.

– Ja, för fan. Det är de som trycker på. Det kanske är en bra förevändning för dem, vad vet jag, säger han och skrattar.

– Men vi har kontakt på telefon och Skype och sådant där. Det är lite tråkigt men nu är det som det är, nu gäller det att bita ihop. Så fort det blir som vanligt igen, då kommer vi att ses.

Att Leif GW Persson lämnar ”Brottsjournalen” beror på att han vill lägga tid på annat och han känner ingen sorg när det nu har blivit dags för final.

– Nej, i och med att jag bestämde för länge sedan att jag skulle sluta efter den här vårsäsongen. Så det är inget särskilt med det, säger han.

Leif GW Perssons beslut – bli mer spontan

Framöver tänker han i stället jobba med andra saker, som de viner och sällskapsspel han lanserat. Han vill även ta fram viltköttsprodukter och snus.

– Så småningom, just nu ligger ju allt nere så man får inget uträttat rent praktiskt men förhoppningsvis blir det väl som vanligt framöver. Så sådant tänkte jag hålla på med, en entreprenörstillvaro, säger Leif GW Persson.

Samtidigt som han lämnar ”Brottsjournalen” lämnar han också sitt mångåriga uppdrag som kolumnist i Expressen. Besluten går hand i hand, förklarar han.

– Det är sådant jag vill lyfta av mig, den där typen av schemalagda plikter. Jag vill göra saker mer spontant och sådant jag tycker är kul, säger Leif GW Persson.

 

Leif GW Persson har länge kämpat med sin hälsa:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.