Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW Perssons vändning – med Felix Herngren

Leif GW gör reklamfilm med kompisen Felix Herngren
Leif GW Persson spelar sig själv i en reklamfilm.
Foto: Olle Sporrong
Och tar hjälp av jaktvännen Felix Herngren.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Så länge jag jobbade på SVT var det inga problem, då fick man ju knappt snyta sig. Men nu har det ju lättat på den punkten”, säger Leif GW Persson om sin ändring.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Leif GW Persson spelar sig själv i en reklamfilm, och kallar in experthjälp i form av jaktvännen Felix Herngren.

Nu berättar de om det oväntade projektet – och varför GW väljer att göra reklam, efter alla år.

– Så länge jag jobbade på SVT var det inga problem, då fick man ju knappt snyta sig. Men nu har det ju lättat på den punkten, säger Leif GW Persson om sin ändring.

Leif GW Persson har släppt ett rödvin på bag-in-box, ”GW:s låda”, på Systembolaget. 

Nu väljer kriminalprofessorn att spela in en reklamfilm för vinet, och tar hjälp av sin vän och jaktkamrat, regissören Felix Herngren. ”Solsidan”-regissören ligger bakom hundratals reklamfilmer genom åren – han har bland annat producerat reklam åt Dagens Nyheter och ATG.

Felix Herngren berättar om sina tankar kring att bygga en reklamfilm runt en av Sveriges mest folkkära profiler.

– Reklam är ju ett medie där man måste kommunicera väldigt snabbt, då ska vi utnyttja det folk känner kring Leif och vad man vet om honom; att han är Sveriges kriminalprofessor och att han ständigt utreder brott och med stor finess, säger han.

Väcks av skrikande kvinna

Reklamfilmen, som Herngren beskriver som ”Agatha Christie-liknande”, börjar med att Leif GW Persson väcks av en kvinna som ringer och skriker i telefon. ”Brottsjournalen”-profilen skjutsas då av sin butler i en gammaldags bil till ett stort slott, där ett brott har begåtts.

Leif GW Persson har inte gjort reklamfilm förut – förutom för Expressens räkning i sin roll som kolumnist. Förfrågningar om att göra reklam får han dock ofta, säger han. 

När GW arbetade på SVT och ”Veckans brott” fick han inte göra reklam alls, men sedan han bytt kanal till TV4 så är det möjligt – men det gör det också svårare att välja.

– Jag får tonvis med erbjudanden om att göra. Så länge jag jobbade på SVT var det inga problem, då fick man ju knappt snyta sig. Men nu har det ju lättat på den punkten. Det viktiga är att man kan stå för det man gör reklam för, säger Leif GW Persson.

Har du burit på skådespelardrömmar?

– Nej, aldrig, men jag har skrivit väldigt mycket manus, bland annat ihop med Jan Guillou, och då vid många tillfällen så medverkade jag i många av de manus vi skrivit. Anledningen till det var inte att jag ville bli skådis, jag är inte så lämpad för det, men jag ville uppleva det inifrån, och se hur man som manusförfattare kan göra det lättare för skådespelarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.