GW Persson: De flesta andra var puttenuttor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu avslöjar Leif GW Persson att han krävde Camilla Kvartoft som programledare för "Veckans brott".
Foto: Olle Sporrong
"Ja, jag har honom att tacka för jobbet på SVT. Jag fick inte tjänstledigt från SR och var inte beredd att säga upp mig utan en annan fast anställning så först sa jag nej när SVT frågade. Då drev Leif på processen", säger Camilla Kvartoft.
Foto: Sven Lindwall

Med nionde säsongen sida vid sida har de blivit en av tv-rutans mest sammansvetsade och populära duo.

Nu avslöjar Leif GW Persson att han krävde Camilla Kvartoft som programledare för "Veckans brott".

- De ringde och sa "Du kan inte tänka dig någon annan än Camilla?" Jag sa "Nej, då skiter vi i det", berättar professorn i kriminologi.

I går var det nypremiär av "Veckans brott", en av SVT:s största succéer med i snitt 1,5 miljoner tittare varje vecka. Leif GW Persson, 70, är experten som tillsammans med programledaren Camilla Kvartoft, 46, belyser och nystar i aktuella kriminalfall.

Men att det blev just det här paret i brott var ingen självklarhet, castingen inför programmet var stenhård och tidigare radioprofilen Camilla Kvartoft hängde på gärdsgården - trots att hon var GW:s önskepartner.

- Det var faktiskt jag som valde ut Camilla. Vi provade 19 stycken och jag sa "den här ska vi ha". De flesta andra var "puttenuttor" och det var jag inte intresserad av, säger Leif GW Persson och berättar att valet dock stötte på patrull.

- Först funkade det inte med Camilla, det var anställningsstopp på SVT och det spelade ingen roll att hon kom från SR. De ringde och sa "Du kan inte tänka dig nån annan än Camilla?". "Nej, sa jag. Då skiter vi i det". Då hävdes anställningsstoppet.

- Något år senare leder hon valrörelsen. Camilla är en framgångssaga. Hon är skitbra, säger Leif GW Persson.

- Hon är min arbetskamrat men har också blivit en jävligt god vän.

"Honom att tacka"

Camilla Kvartoft bekräftar karusellen kring anställningen och kollegans lansdragning.

- Ja, jag har honom att tacka för jobbet på SVT. Jag fick inte tjänstledigt från SR och var inte beredd att säga upp mig utan en annan fast anställning så först sa jag nej när SVT frågade. Då drev Leif på processen.

- "Veckans brott" har känts bra redan från början och det är bara roligt att sända ett så pass stort program.

Hur känns det att Leif GW hyllar dig så mycket?

- Man blir nästan lite generad. Leif har ju fått en plats i mitt hjärta efter alla dessa år. Det är ett kärt återseende varje gång vi ses, säger hon till Expressens Angelica Lundberg.

"Tokiga kockar"

"Puttenutta" förresten, är enligt professorn då "de äldsta som sökte var hälften så gamla som han själv och de yngsta kunde ha varit hans barnbarn".

- Det blir ingen kemi, det ser bara fånigt ut att jobba med någon man kunde vara morfar åt, säger Leif GW Persson, och:

- Det är beundransvärt att SVT vill göra den här typen av program bland alla tokiga kockar, mystiska hantverkare och jävla dokusåpor, jag klarar inte skiten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.