Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW om skådespelarnas upprop: "Förskräckligt"

– Det som de beskriver är ju ganska förskräckligt, säger Leif GW Persson i "Veckans brott". Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
I "Veckans brott" pratar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft om uppropet uppropet #tystnadtagning. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

456 svenska kvinnliga skådespelare vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier i uppropet #tystnadtagning, som publicerades i Svenska Dagbladet förra veckan.

Leif GW Persson, som skriver både film- och tv-manus, känner flera av skådespelarna som skrivit under uppropet.

– Nu väntar jag med spänning på att 456 manliga skådespelare, regissörer och producenter går ut och bekänner vad de håller på med, säger han i "Veckans brott" i SVT – och kallar händelserna skådespelarna beskriver för "förskräckligt".

Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin. Det är bara tre av de kvinnliga skådespelare som undertecknat uppropet i Svenska Dagbladet. #tystnadtagning kommer i kölvattnet av #MeToo-kampanjen och i separata upprop larmar nu även kvinnliga sångerskor och kvinnliga jurister om sexuella övergrepp i deras branscher.

Leif GW Persson kommenterade skådespelarnas upprop i det senaste avsnittet av "Veckans brott".

– Jag känner ju många av de här skådespelerskorna som har gått ut som helt naturligt, eftersom jag skriver både film och tv-manus. Det som de beskriver är ju ganska förskräckligt, säger Leif GW Persson i SVT-programmet.

 

LÄS MER: Skådespelarnas skräckhistorier

 

Hans kollega Camilla Kvartoft frågar då om Leif GW Persson hört talas om det som skådespelerskorna vittnar om. Men det har han inte gjort – vilket han tror kan beror på hans anknytning till polisen.

Leif GW Persson: "Branschen är ju lite sjuk"

Leif GW Persson hoppas nu att männen bakom övergreppen ska träda fram.

– Vad jag saknar i den här debatten, det här är ju typiskt sådana där en gärningsman med ett offer, brott. Att de inte anmäls beror ju på den där privata karaktären, det finns inga vittnen. Nu väntar jag med spänning på att 456 manliga skådespelare, regissörer och producenter går ut och bekänner vad de håller på med, säger han i "Veckans brott" och fortsätter:

Camilla Kvartoft frågar sedan om varför det varit så tyst om övergreppen hittills.

 

LÄS MER: Larmade för sju år sedan – nu hyllar hon teaterupproret

 

Leif GW Persson svarar med att kritisera skådespelarbranschen.

– Åh jo branschen är ju lite sjuk va. Geni är nog det mest missbrukade ordet i vår vokabulär, nej det är pajasfigurer faktiskt, det är häpnadsväckande som de har betett sig. Ja det är sorgesamt faktiskt, säger han.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!