– Det som de beskriver är ju ganska förskräckligt, säger Leif GW Persson i "Veckans brott". Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN– Det som de beskriver är ju ganska förskräckligt, säger Leif GW Persson i "Veckans brott". Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Det som de beskriver är ju ganska förskräckligt, säger Leif GW Persson i "Veckans brott". Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
I "Veckans brott" pratar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft om uppropet uppropet #tystnadtagning. Foto: / TT NYHETSBYRÅNI "Veckans brott" pratar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft om uppropet uppropet #tystnadtagning. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
I "Veckans brott" pratar Leif GW Persson och Camilla Kvartoft om uppropet uppropet #tystnadtagning. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

GW om skådespelarnas upprop: "Förskräckligt"

Publicerad

456 svenska kvinnliga skådespelare vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier i uppropet #tystnadtagning, som publicerades i Svenska Dagbladet förra veckan.

Leif GW Persson, som skriver både film- och tv-manus, känner flera av skådespelarna som skrivit under uppropet.

– Nu väntar jag med spänning på att 456 manliga skådespelare, regissörer och producenter går ut och bekänner vad de håller på med, säger han i "Veckans brott" i SVT – och kallar händelserna skådespelarna beskriver för "förskräckligt".

Marie Göranzon, Lena Endre och Sofia Helin. Det är bara tre av de kvinnliga skådespelare som undertecknat uppropet i Svenska Dagbladet. #tystnadtagning kommer i kölvattnet av #MeToo-kampanjen och i separata upprop larmar nu även kvinnliga sångerskor och kvinnliga jurister om sexuella övergrepp i deras branscher.

Leif GW Persson kommenterade skådespelarnas upprop i det senaste avsnittet av "Veckans brott".

– Jag känner ju många av de här skådespelerskorna som har gått ut som helt naturligt, eftersom jag skriver både film och tv-manus. Det som de beskriver är ju ganska förskräckligt, säger Leif GW Persson i SVT-programmet.

 

LÄS MER: Skådespelarnas skräckhistorier

 

Hans kollega Camilla Kvartoft frågar då om Leif GW Persson hört talas om det som skådespelerskorna vittnar om. Men det har han inte gjort – vilket han tror kan beror på hans anknytning till polisen.

Leif GW Persson: "Branschen är ju lite sjuk"

Leif GW Persson hoppas nu att männen bakom övergreppen ska träda fram.

– Vad jag saknar i den här debatten, det här är ju typiskt sådana där en gärningsman med ett offer, brott. Att de inte anmäls beror ju på den där privata karaktären, det finns inga vittnen. Nu väntar jag med spänning på att 456 manliga skådespelare, regissörer och producenter går ut och bekänner vad de håller på med, säger han i "Veckans brott" och fortsätter:

Camilla Kvartoft frågar sedan om varför det varit så tyst om övergreppen hittills.

 

LÄS MER: Larmade för sju år sedan – nu hyllar hon teaterupproret

 

Leif GW Persson svarar med att kritisera skådespelarbranschen.

– Åh jo branschen är ju lite sjuk va. Geni är nog det mest missbrukade ordet i vår vokabulär, nej det är pajasfigurer faktiskt, det är häpnadsväckande som de har betett sig. Ja det är sorgesamt faktiskt, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag