GW om Palmeserien: "Alldeles utmärkt"

Publicerad

Förväntningarna var höga inför SVT:s filmatisering av Leif GW Perssons Palmeserie – och de infriades.

Söndagskvällens avsnitt hyllades av både Twitter-publiken och författaren själv.

– Jag tyckte att det var alldeles utmärkt, säger Leif GW Persson.

Under söndagskvällen visades det första avsnittet av tv-serien En pilgrims död, som bygger på kriminologen Leif GW Perssons bokserie Välfärdsstatens fall. I böckerna lanserar Leif GW Persson teorin att det kan ha varit någon inom polisen som låg bakom det dödliga skottet mot Olof Palme en vinternatt 1986.

Serien är fyra avsnitt och kommer att visas under de kommande söndagarna. Förväntningarna var på topp inför premiären – delvis efter att DN:s kända tv-recensent Johan Croneman gett serien högsta betyg.

Hyllades på Twitter

Leif GW Persson är nöjd med nya Palmeserien på SVT.Foto: Lasse Svensson
Och betygen var mestadels positiva på mikrobloggen Twitter.

– Första tio har redan varit bättre än Fjällbackamorden och Kepler tillsammans, twittrade en tittare innan hon ens tittat klart på serien.

Artisten Niklas Strömstedt konstaterade att Claes Malmberg gjorde en strålande insats som huvudrollen Evert Bäckström.

– Claes Malmberg är ju en alldeles förträfflig Bäckström!, twittrade Niklas Strömstedt.

Författaren också nöjd

Även Leif GW Persson var nöjd med det första avsnittet.

– Jag tyckte att det var alldeles utmärkt. Vi får se hur uppföljningen blir. Det är ovanligt att man ser sådana här kriminaldraman på svensk tv och det tycker jag är en stor poäng, säger Leif GW Persson.

Vad var bra?

– Man slipper det där fåniga skjutandet och springandet och alla explosioner.

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag