Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om SVT: ”De är så mallgrodiga”

Enligt kriminalprofessorn Leif GW Persson kommer SVT att fällas.Foto: OLLE SPORRONG
Skådespelaren Örjan Ramberg anmälde i veckan den omtalade dokumentären om Josefin Nilson till Granskningsnämnden.Foto: SVEN LINDWALL
I filmen beskrivs scener där artisten misshandlas av sin före detta pojkvän till den grad att hon tvingas opereras för sina skador. Foto: MARTINA HUBER / EXPRESSEN

Skådespelaren Örjan Ramberg anmälde i veckan den omtalade dokumentären om Josefin Nilson till Granskningsnämnden.

Enligt kriminalprofessorn Leif GW Persson kommer SVT att fällas.

Han anser också att det vore rätt beslut.

– De är så mallgrodiga om du frågar mig, så jag kan leva med det.

Det var i torsdags som det blev känt att Örjan Ramberg anmält SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” till Granskningsnämnden.

I filmen beskrivs scener där artisten misshandlas av sin före detta pojkvän till den grad att hon tvingas opereras för sina skador. 

I en debattartikel i Aftonbladet skrev Örjan Ramberg att filmen skapat ett ”drev” av en uppretad ”lynchmobb”.

Hans anser att SVT ger tv-bilden av att det var han som indirekt tog död på sin ex-flickvän Josefin Nilsson.

– Folk borde fatta att det är ett tv-program som inte borde ha gjorts på det här viset, har Örjan Ramberg kommenterat till Expressen. 

Detta är Leif GW Persson.

GW: SVT kommer att fällas

Enligt Leif GW Persson är det troligt att SVT fälls för dokumentären. 

– För det första får han inte yttra sig och sen i dokumentären beskyller man honom i princip för att ha mördat henne. Att det där som hände 19 år innan hon dog, att det skulle ha orsakat hennes död. Och ett sådant påstående är väldigt giftigt. 

Du tror de fälls även fast Ramberg inte namnges?

– Ja, de gick för långt helt enkelt. De kan inte försvara sig med att han inte är namngiven, för han är identifierad på sekunden. Det finns inget annat. Som historien beskrivs där kan den bara stämma på Örjan Ramberg. Det är inte så att hon har blivit misshandlad av flera män som gått till åtal, utan det finns bara honom att välja på. 

Örjan Ramberg dömdes i tingsrätten för tre fall av misshandel gentemot Josefin Nilsson men friades för två av fallen i hovrätt 1998. Straffet blev tre månaders fängelse, men mildrades i hovrätten då man menade att skådespelaren var tidigare ostraffad och att han drabbats hårt av den mediala uppmärksamheten.

SVT: ”Han nämns inte med namn”

Vad gäller SVT-dokumentären har Örjan Ramberg överlåtit hela arbetet med anmälan till sin advokat Sargon de Basso. 

Anmälan ska ha tagits emot av Granskningsnämnden för drygt en månad sedan och innehåller kritik mot ett antal punkter och påståenden i programmet som uppges vara felaktiga.

SVT:s programchef Jan Helin kommenterade dokumentären och Örjan Rambergs anmälan i en intervju med Expressen på fredagen.

– Den handlar ju om henne och hennes liv så att säga, så han nämns inte med namn och så där i dokumentären, sa Jan Helin.

Borde han ha fått komma till tals?

– Jag har inga synpunkter på det, om han känner så får han väl pröva det, men jag menar nog att det skildrar hennes liv och han namnges inte.

Se Josefin Nilssons framträdande från

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.