GW om ångesten
och alkoholen

Publicerad

Leif GW Persson självmedicinerar med alkohol och lugnande tabletter.

I "Renées brygga" berättar den folkkära polisprofessorn och författaren varför han väljer att vara öppen med sina problem.

– Det ligger en poäng i att en framgångsrik och fungerande människa kan berätta om sitt missbruk, säger han.

Under säsongspremiären av "Renées brygga" i TV4 gästas programledaren av bland andra Leif GW Persson, en av Sveriges främsta författare och tv-profiler.

 

LÄS MER: Leif GW erbjöd Lotta Lundgren miljoner

 

I programmet berättar Leif GW Persson, som tagit med sig vin till inspelningen, bland annat om sitt beslut att bara dricka alkohol halvårsvis.

– Ja just det, nu är vi på den mörka sidan av året. Men det är väl ingen hemlighet att jag dricker för mycket. Varför berättar jag det för alla som orkar lyssna? Jo för jag tror att... jag funkar ju i allt annat så att säga. Vad händer när jag blir jättefull? Jo jag brukar sjunga ikapp med Jussi Björling i min ensamhet. Han är bättre än jag på att sjunga kan jag säga men även han hade problem med alkoholen, säger han och fortsätter:

– Men i övrigt händer inte så mycket och då tänkte jag att det ligger en poäng i att en framgångsrik och fungerande människa kan berätta om sitt missbruk. Det tror jag faktiskt.

Leif GW Persson: "Det är ju självmedicinering"

Under samtalet frågar Renée Nyberg också om det inte är svårt att över en natt gå från att vara "packad" till den nyktra perioden.

– Nej det är inte det och det har jag naturligtvis funderat på. Det tror jag beror på att jag vet att jag snart ska börja igen. Efter en ökenvandring på 180 dagar ska jag börja igen. Och det klarar jag. Till priset att jag håller på att jobba huvudet av mig. Och till sist blir det så rörigt där uppe så det är ju självmedicinering.

Leif GW Persson berättar också att han tar medicin för att må bättre.

– Jag har ju också sådana där tabletter som jag petar i mig när det blir för knepigt. Det är lugnande, för att få tyst i huvudet helt enkelt.

Renée Nyberg ber Leif GW Persson att förklara vad "kaoset" i hans huvud består av.

– När jag sätter mig ner och börjar skriva har jag handlingen klar för mig. Vad det handlar om är att verbalisera det och då kan jag vakna kallsvettig mitt i natten för att jag just har kommit på att jag ska byta ut ett "och" mot ett "samt" och så där. Eller flytta på ett kommatecken. Och det blir ju väldigt knepigt till slut.

 

LÄS MER: Camilla Kvartofts besked om Leif GW Persson

 

Under programmet berättar Leif GW Persson också om sin svåra ångest.

– Jag oroar mig för massor av saker. Hur det ska gå med ditten och datten. Jag har ju en fru, sex barn och tio barnbarn. Det saknas inte ämnen att uppehålla sig kring.

"Renées brygga" har säsongspremiär i TV4 klockan 21.00 under onsdagskvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag