GW om ångesten
och alkoholen

Leif GW Persson självmedicinerar med alkohol och lugnande tabletter.

I "Renées brygga" berättar den folkkära polisprofessorn och författaren varför han väljer att vara öppen med sina problem.

– Det ligger en poäng i att en framgångsrik och fungerande människa kan berätta om sitt missbruk, säger han.

Under säsongspremiären av "Renées brygga" i TV4 gästas programledaren av bland andra Leif GW Persson, en av Sveriges främsta författare och tv-profiler.


LÄS MER: Leif GW erbjöd Lotta Lundgren miljoner


I programmet berättar Leif GW Persson, som tagit med sig vin till inspelningen, bland annat om sitt beslut att bara dricka alkohol halvårsvis.

– Ja just det, nu är vi på den mörka sidan av året. Men det är väl ingen hemlighet att jag dricker för mycket. Varför berättar jag det för alla som orkar lyssna? Jo för jag tror att... jag funkar ju i allt annat så att säga. Vad händer när jag blir jättefull? Jo jag brukar sjunga ikapp med Jussi Björling i min ensamhet. Han är bättre än jag på att sjunga kan jag säga men även han hade problem med alkoholen, säger han och fortsätter:

– Men i övrigt händer inte så mycket och då tänkte jag att det ligger en poäng i att en framgångsrik och fungerande människa kan berätta om sitt missbruk. Det tror jag faktiskt.

Leif GW Persson: "Det är ju självmedicinering"

Under samtalet frågar Renée Nyberg också om det inte är svårt att över en natt gå från att vara "packad" till den nyktra perioden.

– Nej det är inte det och det har jag naturligtvis funderat på. Det tror jag beror på att jag vet att jag snart ska börja igen. Efter en ökenvandring på 180 dagar ska jag börja igen. Och det klarar jag. Till priset att jag håller på att jobba huvudet av mig. Och till sist blir det så rörigt där uppe så det är ju självmedicinering.

Leif GW Persson berättar också att han tar medicin för att må bättre.

– Jag har ju också sådana där tabletter som jag petar i mig när det blir för knepigt. Det är lugnande, för att få tyst i huvudet helt enkelt.

Renée Nyberg ber Leif GW Persson att förklara vad "kaoset" i hans huvud består av.

– När jag sätter mig ner och börjar skriva har jag handlingen klar för mig. Vad det handlar om är att verbalisera det och då kan jag vakna kallsvettig mitt i natten för att jag just har kommit på att jag ska byta ut ett "och" mot ett "samt" och så där. Eller flytta på ett kommatecken. Och det blir ju väldigt knepigt till slut.


LÄS MER: Camilla Kvartofts besked om Leif GW Persson


Under programmet berättar Leif GW Persson också om sin svåra ångest.

– Jag oroar mig för massor av saker. Hur det ska gå med ditten och datten. Jag har ju en fru, sex barn och tio barnbarn. Det saknas inte ämnen att uppehålla sig kring.

"Renées brygga" har säsongspremiär i TV4 klockan 21.00 under onsdagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.