Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: Jag hoppas att jag kommer vara nöjd

Det är i natt svensk tid det gäller för Leif GW Persson och den amerikanska serien om Evert Bäckström.Foto: Ylwa Yngvesson
Rainn Wilson.Foto: Chris Pizzello

Kritiken har varit blandad.

Men det är i natt svensk tid det gäller för Leif GW Persson och den amerikanska serien om Evert Bäckström.

– Om det blir av kan jag i princip bosätta mig i Hollywood och leva ett mycket gott liv, har GW sagt.

Kritiken

Huffington Post

"Det är svårt att hitta mycket i "Backstrom" som känns fräscht eller originellt: Det är som att polisklichéer, antihjälte-idéer och vresiga genier mixats och kryddats med några humorförsök, av vilka många inte landar. Precis som i fallet "Gotham" – en annan Fox-polisserie med bra cast – är "Backstrom" en samling udda toner som har problem att tydligt kommunicera vad de är och vill vara medan handlingen förs framåt".

Newsday

"Rainn Wilson spelar en cynisk och skrävlande polis med slapp mage, en oförskämd tvilling till Dwight i "The office". Tack vare likheterna i attityd och sarkastiskt surr, förväntar vi oss att skratta, men gör det aldrig".

Vanity Fair

"Även om det inte är något man inte sett tidigare (briljant, misantrop karaktär löser brott medan han förolämpar alla runt sig) kommer "Backstrom" bli en hit för alla tittare som vill fylla sina House och Sherlock-formade hål i sitt hjärta. Dessutom, vem saknar inte att se Rainn Wilson på tv varje vecka?".

Kansas City Star

"När den äntligen slutat förklara allas backstory – varför är han så bitter? varför här hon så naiv? varför är brandmännen onda? kan "Backstrom" förvandlas till en hygglig kriminalserie. Så länge serieskaparna kommer ihåg att baksmälla inte ersätter karisma".

Nu är det premiär för den amerikanska serien "Backstrom", som bygger författaren Leif GW Perssons karaktär Evert Bäckström. I Leif GW:s "Den fjärde mannen" är det Claes Malmberg som spelar den buttre kommissarien, i kväll på Fox är det Rainn Wilson, som synts i bland annat amerikanska "The Office" och "Six feet under".

– Det blir alldeles utmärkt. Han är väldigt populär i USA just för att han kan spela en riktig skitstövel och det är ju viktigt i sammanhanget, har Leif GW sagt till TT.

Vad Leif GW själv tycker om serien kommer vi aldrig få veta.

– Jag får inte uttala mig offentligt, det framgår av vårt avtal. Jag har inga synpunkter på det, men jag hoppas att jag att kommer vara nöjd, har han tidigare sagt.

"Svårt att titta"

Den hyllade författaren tycker inte om att se saker han själv är inblandad i.

– Jag har lite svårt att titta på grejer jag är inblandad i, har han sagt.

De amerikanska tidningarnas recensioner inför den Backstroms premiär har varit blandade. På sajten Metacritic har 9 recensioner samlats, varav en beskrivs som dålig, en som bra och sju som blandade.

Veckotidningen People uppmanar Fox att lägga ner serien.

"Skippa serien", skriver tidningen.

Även Kansas City Star och Newsday går hårt åt "Backstrom".

"Rainn Wilson spelar en cynisk och skrävlande polis med slapp mage, en oförskämd tvilling till Dwight i "The office". Tack vare likheterna i attityd och sarkastiskt surr, förväntar vi oss att skratta, men gör det aldrig", skriver Newsday.

Svensk premiär i februari

I andra tidningar är omdömet mer positivt. I US får "Backstrom" tre av fyra stjärnor, huvudrollsinnehavaren Rainn Wilson får mycket beröm.

Prestigefyllda Vanity Fair tror att tror att "Backstrom" kan fylla ett tomrum efter "House" och "Sherlock".

"Även om det inte är något man inte sett tidigare (briljant, misantrop karaktär löser brott medan han förolämpar alla runt sig) kommer Backstrom bli en hit för alla tittare som vill fylla sina House och Sherlock-formade hål i sitt hjärta. Dessutom, vem saknar inte att se Rainn Wilson på tv varje vecka?", skriver tidningen.

Star placerar "Backstrom", på plats nummer två, på sin lista över veckans måsten. När Expressen talade med Leif GW Persson, då det började stå klart att Bäckström kunde bli "Backstrom" sa han:

– Om det blir av kan jag i princip bosätta mig i Hollywood och leva ett mycket gott liv. Ungarna klättrar på min rygg och säger att de vill åka till Hollywood, men först ska det bli av.

Serien har svensk premiär 1 februari i TV3.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.