Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gustav Mandelmanns val – trotsade pappans önskan

Gustav och Marie Mandelmann bor på gården Djupadal på Österlen.
Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB STELLAPICTURES
Gustav Mandelmann berättar att hans pappa tyckte att han kunde bli bonde på deltid.
Foto: TV4
Gustav Mandelmann beskriver i programmet att han känner sig som en barfota Linné på något vis.
Foto: TV4
Trots sin pappas råd valde Gustav att hoppa av läkarutbildningen och flyttade senare ut på gården tillsammans med Marie Mandelmann.
Foto: TV4

Gustav Mandelmann berättar om hur han trotsade pappans råd för att bli bonde.

I kvällens avsnitt av ”Mandelmanns gård” berättar han att hans pappa ville att han skulle bli läkare – en plan som han i dag är glad att han gick emot.

I kvällens avsnitt av TV4:s ”Mandelmanns gård” berättar Gustav Mandelmann, 53, hur hans liv hade kunnat se ut om han och frun Marie Mandelmann, 54, inte hade flyttat ut till gården. Han förklarar att planen var att han skulle bli läkare och arbeta med medicin, precis som resten av familjen.

– I vår familj var det liksom det som räknades, att bli doktor. Och jag har ju en syster som är doktor och en som är barnmorska, en annan syster, och så pappa jobbade med medicin också. Så det enda som fanns som man kunde välja trodde jag var medicin och läkare, säger Gustav i programmet.

Längtade ut

Gustav gick flera terminer på läkarlinjen och berättar att ångesten blev värre och värre ju närmare examen han kom. Han kände hela tiden en längtan ut i grönskan och avundades de som klippte häckarna på Karolinska Sjukhuset, för att de fick arbeta utomhus. Han beskriver att han försökte hitta en liten ruta att se ut genom, och då såg de som gick runt och arbetade utomhus.

– Där vill ju jag vara och jag vill hålla på med grönska och djur och sådant, säger Gustav.

Hans vilja att byta ut de gråa sjukhusväggarna till ett arbete utomhus var inte delad av Gustavs pappa, som tyckte att Gustav kunde väl i så fall bli bonde på deltid, berättar Gustav i programmet.

Trotsade pappans råd

Trots sin pappas råd valde Gustav att hoppa av läkarutbildningen och flyttade senare ut på gården Djupadal tillsammans med Marie Mandelmann. De första åren på Djupadal på Österlen beskriver han som en av de lyckligaste perioderna i hans liv. Han fick äntligen det han drömt om, att vara ute och arbeta i det öppna landskapet.

– Det hade ju kunnat vara så att jag hade varit någon ortoped nånstans på något väldigt mörkt och tråkigt och trångt sjukhus, säger Gustav Mandelmann när han tänker på det liv han kunde ha haft.

I stället lever Gustav nu sin dröm. Han beskriver i programmet att han känner sig som en barfota Linné på något vis, som sätter upp staket, har djur och odlar. Det bästa, säger han, är att han får dela allt med frun Marie Mandelmann. Det är det som fyller hans liv med det verkliga innehållet.

Expressen har sökt Gustav och Marie Mandelmann.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.