Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustafsson och von der Lancken utreds för svartbygge på krog

Robert Gustafsson.
Vicky von der Lancken.
Foto: IBL BILDBYRÅ

Robert Gustafsson, Vicky von der Lancken och deras restaurangpartner anklagas för att ha låtit uppföra ett svartbygge.

Nu skriver ett 40-tal arkitekter under ett upprop som kräver att taket rivs ner.

– Det var ett missförstånd, säger Vicky von der Lancken till Expressen.

Skådespelaren Robert Gustafsson och privatteaterdrottningen Vicky von der Lancken är i blåsväder – de anklagas för svartbygge, uppger branschtidningen Arkitekten.

Det hela började för några veckor sedan då Kalmarbor kunde konstatera att restaurangen Park Hermina byggt ett skärmtak över sin uteservering.

Restaurangen – som ägs av Gustafsson, von der Lancken och krögaren Anders Hansson Skaret – är belägen mitt i stadsparken. Själva huset, som går under namnet Byttan, ritades redan 1931 av stadsarkitekten Sven Ivar Lind.

I samband med att taket noterades för några veckor sedan har ett missnöje växt sig allt starkare. Nu går ett 40-tal arkitekter samman i ett gemensamt upprop gentemot byggnationen.

Målet? Att skärmtaket rivs ner.

”Man skäms ju”

”Utan förståelse för denna nationellt erkända byggnad har restauratörerna nu olovligt uppfört en konstruktion som helt förstör byggnadens uttryck och idé. Man har dolt ett unikt byggnadsverk bakom ett sol- och regnskydd som vi kan finna var som helst där restauranger drivs”, skriver arkitekterna i en debattartikel publicerad i Östra Småland.

– Det är en av de vackraste byggnaderna jag vet och absolut en av de finaste byggnaderna vi har i Kalmar från 1900-talet, förklarar Staffan Strindberg, som tagit initiativ till uppropet och fortsätter:

– Man skäms ju lite grann. Det finns massvis av människor som kommer hit och tittar på Kalmar och arkitekturen, då skäms man när en sådan klenod som vi alla äger drabbats av detta.

Byggde tak – utan lov

Krogen ansökte aldrig om bygglov för skärmtaket.

– Såhär i efterhand känner jag mig jättekorkad och förstår mycket väl att jag borde ha lämnat in en bygglovsansökan. Men jag trodde helt enkelt inte att det behövdes, säger krögaren Anders Hansson Skaret till Östra Småland och fortsätter med att beklaga utvecklingen av byggnationen:

– Detta har inte känts bra alls. Det var inte så här jag trodde att det skulle bli.

Kommunen har granskat huruvida ett bygglov skulle vara aktuellt. Så sent som i förra veckan tog samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar upp ärendet.

– Vi kommer fatta beslut i juni i nämnden om ett rättelseföreläggande och då blir han ålagd att ta bort taket inom en rimlig tid, säger Mattias Adolfson (S), nämndordförande, till Expressen.

Vicky von der Lancken berättar att hon och Robert Gustafsson äger en liten del av krogen då de har sin sommarteater i Kalmar, men säger att de inte är involverade i den dagliga verksamheten.

Hon påpekar dock att de har fullt förtroende för sin krögarkollega – trots det inträffade.

– Han är en fantastisk krögare, jag har bara gott att säga. Det var ett missförstånd, vad jag förstår, och han reder väl upp det här, säger von der Lancken.

Expressen har sökt Robert Gustafsson, som hänvisar till krögaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.