Gustaf Skarsgård har levt ett liv som präglats av missbruk och har varit nykter i snart tio år. Han har just startat podcasten ”I tolfte timmen” tillsammans med hållbarhetsexperten och tidigare alkoholisten Johan M. Reunanen.
I podden jämför de den missbruksproblematik de båda kämpat med och den klimatkris världen står inför.
– Alla de här substitutbeteendena som vi är programmerade att springa efter – vi ska ackumulera och konsumera och ha status och allt det där; vi vill belysa att det inte funkar, och att det är riggat precis som en drog. Vi behöver bara mer och mer, säger Gustaf Skarsgård till Dagens ETC.
Skarsgård och Reunanen träffades i ett tolvstegsprogram för alkoholister, vilket varit inspirationen för poddens utformning.
Skarsgård: Mamma slutade inte supa trots att hon älskade sina barn
I stora drag handlar podcasten om att vi människor gjort oss beroende av något som dödar oss. Precis som missbrukare är beroende av alkohol eller droger har mänskligheten blivit beroende av saker som långsamt tar död på moder jord.
Skarsgård och Reunanen är båda småbarnsföräldrar och får frågan om de kan se ett samband mellan viljan att bli frisk från sitt missbruk för barnens skull på samma sätt som många vuxna vill rädda planeten för barnens skull.
Det kan de, men Skarsgård vittnar om att kärleken till barnen inte alltid är tillräcklig för att göra de uppoffringar som krävs:
– Jag är alkoholistbarn och har erfarenhet av en mamma som inte lyckades sluta supa med hjälp av kärleken för sina barn. Men det var inte alls så att kärleken saknades. Det förstår man också när man får mer insyn i en beroendesjukdom, säger Gustaf Skarsgård.
Ingen av dem tycker heller att barnen ska vara den huvudsakliga anledningen till varken tillfrisknandet eller klimatåtgärder.
– Om människan nu är så pass kortsiktig och egocentrisk som hon verkar vara, så är det viktigt med perspektivet att förändringen är bättre för dig. Du kommer att må bättre i en värld där profit inte styr allt, säger Gustaf Skarsgård.
BEHÖVER DU HJÄLP?
Beroendevården ser olika ut beroende på län och landsting. Missbrukare som vill ha hjälp kan kontakta sin lokala vårdcentral eller beroendemottagning.
Oroliga anhöriga kan vända sig till en beroendemottagning. Gäller det ditt barn kan du även kontakta ungdomsmottagningen, socialtjänsten, kurator eller skolsköterska, Föräldratelefonen, Rädda Barnens Föräldratelefon eller Bris Vuxentelefon.