Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunilla Perssons rädsla för bränderna: ”Fruktansvärt”

Tomas Kvarnkullen träffar hollywoodfrun i hennes hem i Kalifornien.
Gunilla Persson berättar om oron och rädslan när bränderna rasar nära hennes hem.Foto: Tomas Kvarnkullen
Gunilla Perssons mamma Iris har svårt att röra sig och oron gäller mycket hur hon skulle kunna tas ut ur huset om branden plötsligt skulle närma sig.Foto: Tomas Kvarnkullen
Getty Fire, i västra Los Angeles, har skapat stor oro i området. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP/ TT
Evakueringskraven har lättat något sedan vinden avtagit.Foto: XINHUA / SIPA USA
Tv-profilen berättar att man trots rekommendationerna beslutade sig för att inte lämna huset.Foto: Tomas Kvarnkullen
Enligt Los Angeles Fire Department bedömdes 7 000 hem dock fortfarande ligga i riskzonen, 10 bostäder hade förstörts och ytterligare 15 skadats.Foto: QIAN WEIZHONG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Brandmännen släcker bränderna. Foto: QIAN WEIZHONG / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Skogsbränder rasar ofta i amerikanska delstaten KalifornienFoto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Brandmännen i en sönderbränd fabrik. Foto: RINGO H.W. CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera personer, och hästar, har tvingats evakuera. Foto: CHRISTIAN MONTERROSA / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

PACIFIC PALISADES. När Hollywoodfrun Gunilla Persson vaknade i måndags morse lyste himlen röd och tjocka moln av rök kom mot hennes hus.

Sedan dess har Hollywoodfrun haft svårt att sova på nätterna av oro för sin sjuka mamma.

Under torsdagen lättade myndigheterna på evakueringskraven nära tv-profilens hem.

– Det har varit fruktansvärda dygn, säger hon.

Den senaste veckan har flera kraftfulla bränder återigen drabbat Kalifornien och tvingat tiotusentals människor att lämna sina hem. Området kring Los Angeles är ett av de värst drabbade, där invånare på flera orter beordrats att evakuera.

En av bränderna, som kallats för Getty Fire, bröt ut i västra Los Angeles i måndags och har sedan dess skapat stor oro.

TV3-profilen Gunilla Persson, 60, bor i en villa vid havet i Pacific Palisades, ett av områdena som bedömdes ligga i riskzonen för brandens framfart. 

Gunilla Persson orolig för sin mamma och dotter

Hollywoodfrun berättar när Expressen träffar henne i hemmet om hur de senaste dagarna och nätterna varit fyllda av oro och förtvivlan för henne och dottern Erika. 

– Jag väcktes klockan halv tre på måndagsmorgonen. Då fick jag en alert på telefonen som sa att vi skulle förbereda oss på att evakuera. Så slog jag på nyheterna och skrek till Erika ”vi måste ut härifrån, vi måste ut härifrån”. Sedan började jag ringa brandkåren en gång i timmen, säger hon. 

I huset bor även Gunilla Persons mamma Iris, som är demenssjuk och har svårigheter att röra sig. Mammans tillstånd gjorde att Hollywoodfrun blev orolig för hur hon skulle kunna tas ut ur huset om branden plötsligt skulle närma sig. 

– Min mamma är 93 år gammal, demenssjuk och hon är sängliggande för det mesta. Det går inte att få henne att sitta upp till exempel. Erika var optimistisk och sa att vi kan försöka få in henne i rullstolen och få upp henne. Men vi bor på en brant sluttning mot havet och det är jättemånga trappsteg. Det var mitt största bekymmer, säger Gunilla Persson.

Gunilla Persson vill inte evakuera

Tv-profilen berättar att man trots rekommendationerna beslutade sig för att inte lämna huset. 

– Det var en sådan mängd människor som blev evakuerade och på grund av det fanns inga hotellrum. Jag har ingen som helst lust att spendera nätterna på något shelter, där man får ligga på golvet. Det kunde jag inte göra, säger hon. 

Samtidigt som Gunilla Persson stannade kvar i huset och följde den senaste informationen som myndigheterna kom med valde flera grannar att packa ihop sina viktigaste tillhörigheter för att lämna sina hem. 

– Det var som att leva i en ghosttown. Erika och jag körde runt för att se oss omkring. Det var inte någon, någonstans på gatorna. Det var helt dött och poliser och säkerhetsvakter över allt. Det var som att leva i en polisstat under krig, säger hon. 

Bränderna vanligare på grund av klimatförändringarna

Markbränderna är vanliga i Kalifornien under höstmånaderna och en naturlig del av ekosystemet, skriver The Guardian i en artikel i veckan. Samtidigt är experter enligt tidningen överens om att klimatkrisen gjort förhållandena värre och har förlängt brandsäsongen. 

Även Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, har sagt till Expressen att bränderna tveklöst blir vanligare på grund av klimatförändringarna. 

I Pacific Palisades känner invånarna av förändringarna och medvetenheten om ökad risk för bränder har blivit allt större, säger Gunilla Persson.  

– Det är klart man är orolig, säger hon. 

De senaste dagarna har mycket hårda så kallade Santa Ana-vindar gjort att myndigheterna gått ut med en extrem röd flagg-varning, vilket inte hänt tidigare.  

– När vi fick en varning om extrem vind, med orkanstyrka, då tänkte jag att nu är det slutet. Då satte jag mig och skev på bloggen att i kväll kommer vi att dö. Det kändes så, säger Gunilla Persson. 

Hur känns det nu, när man har lättat på evakueringarna just i det här området?

– Jag tycker för första gången att man kan andas, att man inte behöver ha den här ångesten inom sig, säger Gunilla Persson. 

Under natten till fredag svensk tid uppgav myndigheter i Los Angeles att omkring hälften av branden Getty Fire var under kontroll. Enligt Los Angeles Fire Department bedömdes 7 000 hem dock fortfarande ligga i riskzonen, 10 bostäder hade förstörts och ytterligare 15 skadats.