Gunilla Perssons dotter slår tillbaka mot näthatet

Erika Persson berättar nu själv vad hon tycker om de kritiska kommentarerna på de lättklädda bilderna.
Foto: Privat
”Det jag har sett är att de flesta som kommenterar är äldre kvinnor. Kvinnor över 50 år”, säger hon.
Erika Persson vill uppmana unga tjejer att själva bestämma vad de känner sig bekväma med att posta i sociala medier.
Foto: Privat
Erika och Gunilla Persson.
Foto: Privat

Hollywoodfrun Gunilla Persson har flera gånger mötts av kritiska kommentarer för att posta lättklädda bilder på 17-åriga dottern Erika.

Nu väljer Erika Persson att ge sin egen syn på bilderna.

– Jag blir inte ledsen av kommentarerna, jag tycker de är väldigt underhållande. Det är väldigt kul att folk ägnar sin tid åt att hata en tonårstjej.

Tv-profilen Gunilla Persson delar frikostigt med sig av sitt liv med dottern Erika Persson både genom ”Svenska Hollywoodfruar” och i sina sociala medier.

Flera gånger har hon delat bilder på dottern där vissa följare har reagerat på hur pass lättklädda bilderna är.

Erika Persson själv menar att det handlar om kulturella skillnader, och därför också brist på förståelse.

– Jag känner att de inte vet vad de pratar om. De förstår inte kulturen. Det är väldigt normaliserat och inte någon stor sak, särskilt inte i Los Angeles, där varenda tjej postar precis vad de vill. För de har självförtroende och känner sig bekväma i det. Bilder i bikini och så är ingen stor grej. Jag tvekar inte ens inför det, det är så vanligt. Det är amerikansk kultur, eller åtminstone i Kalifornien, Hollywood och Los Angeles Jag antar att Sverige är ganska annorlunda.

– Jag tycker inte att tonårstjejer ska sexualiseras, men de ska kunna posta vad de vill om de känner sig tillräckligt bekväma med det, fortsätter hon.

Men du tror alltså att det är annorlunda i Sverige?

– Jag tror det, baserat på kommentarerna. Det jag har sett är att de flesta som kommenterar är äldre kvinnor. Kvinnor över 50 år. Jag får nästan aldrig några negativa kommentarer från den yngre generationen. Så jag tror att det finns en generationsskillnad.

Hur reagerar du på kommentarerna? 

– Jag blir inte ledsen av kommentarerna, jag tycker de är väldigt underhållande. Det är väldigt kul att folk ägnar sin tid åt att hata en tonårstjej. Jag tycker på sätt och vis synd om dem, ifall det är dit deras liv har tagit dem. Det är väldigt sorgligt med vuxna kvinnor som ägnar tid åt att kommentera på unga tjejers bilder. 


”Bakåtsträvande och gammaldags”

17-åringen, som ännu går i high school, men som snart har college-år framför sig, anser att de negativa kommentarerna på Instagram problematiska på flera sätt.

– En sak som jag möts av även när jag postar bilder är kvinnor som säger ”sluta sexualisera dig själv inför män”, och min mamma får också sådana kommentarer. Jag tycker bara att det sättet att tänka är väldigt bakåtsträvande och gammaldags.  Vi är en stark generation av kvinnor som har tagit tillbaka våra kroppar och kan göra vad vi vill för vi bryr oss inte om vad som tilltalar män. Det finns inte ens i vår tankeprocess. För det är ett väldigt patriarkalt system som vi försöker bryta.

Hon tillägger:

– Jag vill uppmana alla mina följare som är tjejer att känna sig bekväma med sig själva att göra vad de än vill. Jag vill att de känner sig bekväma i sitt eget skinn, och sina egna kroppar och identiteter. Utan att vara rädda för män.

Hur ser din närmaste framtid ut just nu?

– Just nu går jag junior year (på high school, reds anm), så jag förbereder mig för universitetet. Ansökningarna närmar sig. Så jag tänker förmodligen stanna i Kalifornien för att gå på college.

Hur fungerar livet under pandemin?

– Alla affärer och restauranger är stängda. Vi är egentligen inte tillåtna att träffa våra vänner och så. Det har varit tufft.

– Men det fungerar bra. Jag har turen att vara på den här fina egendomen med mycket natur. Så jag är väldigt lyckligt lottad. Om man bor i New York till exempel måste man sitta fast i sin lägenhet utan att kunna gå ut.

Så du hanterar det ändå?

– Ja, ärligt talat, det går fint. Det är något som behöver hända. Det finns inget du kan göra åt det, det är bara att omfamna det. 

https://www.instagram.com/p/B_hCA2cnpWZ/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.