Gunilla Persson oförstående till massiva kritiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gunilla Persson och hennes dotter Erika.
Foto: Maria Hansson

En massiv tittarstorm och enorm kritik. 

Men Gunilla Persson förstår inte vad hon har gjort för fel.  

- Jag står till hundra procent för det jag gör, säger hon till Expressen.

Det var i "Svenska Hollywoodfruar" som Gunilla Persson, 51, tvingade sin nioåriga dotter Erika att stå på scen trots sjukdom. Erika sa bland annat att hon hade blåskatarr - och tittarna kunde höra hur flickan spydde och hostade på toaletten. Allt medan Gunilla Persson försökte övertala sin dotter att uppträda.    

 – Det är jättebra att du kräks för då får du upp det här slemmet du har i halsen. Det är Gud som gör att du gör det, säger Gunilla i programmet.  

"Mycket lyckligt barn"

 Avsnittet orsakade enorm kritik från tittarna och på Twitter har flera tv-profiler rasat över inslaget. Mitt i stormens öga står Gunilla Persson, som säger till Expressens Pascal Engman att hon är förstående inför uppståndelsen. 

 – Vad ska jag förändra? Jag står till hundra procent för vad jag gör. Mitt barn är ett lyckligt barn som visserligen har problem i skola med mobbning, men det är något jag ska ta itu med. Så den biten är jobbig, men annars är hon ett mycket lyckligt barn.

 Bengt Brülde är professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet. Han säger till TT Spektra att tittarnas vrede mot "Svenska Hollywoodfruar" och andra liknande program där barn far illa är naturlig. Samtidigt tror Brülde inte att tv-bolagen är ute efter en diskussion om vad som är rätt eller fel. 

"Kan locka annonsörer"

 – Jag tror att man är ute efter att väcka reaktioner. Då går man så långt man kan och lägger inga moraliska aspekter på det. Jag tycker att man kan jämföra med viss konst. Det viktiga är provokationen.

 Maria Edström, medieforskare vid Göteborgs universitet, menar att tv-kanalernas mål är försöka att skapa debatt kring det som sänds. 

 – Skulle man ha köpt in "Hollywoodfruar" för tio år sedan? Jag tror inte det. Det finns ett hopp om att skapa debatt, man letar efter sådant som kan locka annonsörer. I den kommersiella världen försöker man balansera på gränsen för vad som går att sända, säger hon till TT Spektra. 

"Tycka vad som helst"

 På onsdagen satt TV3, som sänder "Svenska Hollywoodfruar" i ett krismöte för att diskutera programmet och den tittarstorm som det har orsakat. 

 – Vad vi diskuterar på våra interna möten stannar på våra interna möten. Däremot står det vem som helst fritt att tycka vad som helst, det läggs inga munkavlar på folk, säger Max Lagerbäck, presschef på TV3, till Expressens Pascal Engman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.