Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alfons Åberg-författaren Gunilla Bergström är död

Alfons Åberg-skaparen död – blev 79 år gammal.
Författaren och Alfons Åberg-skaparen Gunilla Bergström är död.
Foto: OLLE SPORRONG
Gunilla Bergström med en Alfons-docka.
Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / BERGSTRÖM MAGNUS XP DN PRESSENS BILD
Gunilla Bergström tar emot medalj av kungen och drottningen 2019.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTUR / STELLA PICTURES
Gunilla Bergström tillsammans med Alfons Åbergs pappa.
Foto: LAURA LEYSHON / TT NYHETSBYRÅN

Författaren och Alfons Åberg-skaparen Gunilla Bergström är död.

Hon avled i sitt hem efter ”en längre tids försämrad hälsa”, meddelar bokförlaget Bok-Makaren.

Hon blev 79 år gammal.

Vilken är din Alfons-favorit?

Gunilla Bergström, författare till böckerna om Alfons Åberg, har gått bort. 

”Det är med stor sorg vi meddelar att författaren och illustratören Gunilla Bergström är avliden”, skriver förlaget Bok-Makaren, som förvaltar rättigheterna till Alfons Åberg, i ett pressmeddelande. 

Förlaget skriver vidare att Bergström avled i sitt hem efter ”en längre tids försämrad hälsa”.

Gunilla Bergström var journalist

Gunilla Bergström växte upp i Göteborg och påbörjade sin karriär som journalist efter att ha tagit sin journalistexamen 1966. Hon arbetade bland annat på DN och Aftonbladet innan hennes första bok ”Mias pappa flyttar” gavs ut 1971.

Det var under arbetet med ”Mias pappa flyttar” som Gunilla Bergström fick idén om en liten pojke som inte vill gå och lägga sig. Året därpå kom ”God natt, Alfons Åberg” ut.    

Succé med Alfons Åberg

Författaren rönte därefter stor succé med ett 20-tal böcker om Alfons Åberg, som har översatts till över 30 språk och både blivit tv-serier och film. Och på biblioteken i Sverige lånas det varje år ut runt en miljon Alfons-böcker.

Från 1975 och framåt var Gunilla Bergström författare och illustratör på heltid. Totalt har hon skrivit ett 40-tal barnböcker, som hon också har illustrerat. Flera av hennes berättelser har dramatiserats och hon har skrivit barnvisor tillsammans med bland andra Georg Riedel.

Från 1997 till 2013 var hon medlem i Svenska barnboksakademien.

”Vill berätta sanna historier”

På hemsidan om Alfons Åberg har Gunilla Bergström själv berättat att hon inte ville skriva om prinsessor och rymdmän, eftersom ”verkligheten är saga nog”:

”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor, just som vi beter oss till vardags. Minidramer på det psykologiska planet. Det handlar om bus, att sakna en kompis, om spökrädsla, slagsmål, om att julen är förbi … Sådant som varje barn kan känna igen”, skrev författaren.

Där svarade hon också på kritik om att Alfons Åbergs pappa röker pipa:

”Det är själva vitsen med mitt skrivande: att visa verkliga människor som vi är, på gott och ont – och helst ändå kunna ha modet uppe. Pappa Åberg är inget föredöme. Han är en p-e-r-s-o-n.”

Har fått kungliga medaljer

Gunilla Bergström har genom åren fått ta emot ett flertal priser och utmärkelser.

Senast för två år sen, den 13 februari 2019, fick hon den kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare. Medaljen delades ut av kung Carl Gustaf vid en medaljutdelning på Stockholms slott. Det blev hennes tredje kungliga medalj – 2012 fick hon Svenska regeringens guldmedalj Illis quorum meruere labores, och 2018 mottog hon Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj För medborgerliga förtjänster i 12:e storleken.

Privat har Gunilla Bergström valt att hålla sig lite i bakgrunden. ”Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt”, har hon sagt.

Biografi om Gunilla Bergström

2019 kom biografin ”Bakom Alfons – Gunilla Bergström in på livet”, skriven av Klas Gustafson, ut. Där berättade hon öppenhjärtigt om ett tidvis turbulent liv. Hon har också pratat öppet om att hon hela livet brottats med bipolär sjukdom, och om en svår utmattningsdepression 2012.

– Förmågan att fatta beslut var helt borta, jag kom aldrig till någon punkt med någonting, inte ens enkla saker som att klä på mig. Det kunde gå veckor utan att jag knappt tog mig ur sängen. Det tog nästan tre år att komma ur det, sa Bergström till tidningen Revansch för några år sen.

Författaren blev 79 år gammal.


 Gunilla Bergström är död: ”Haft enorm betydelse”

Alfons Åbergs skapare Gunilla Bergström blev 79 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.