Gunilla anmäld för bidragsbrott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gunilla Persson.
Foto: Cornelia Nordström
Gunilla är med på "Realitystjärnorna på Godset".
Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre
Hon är även en Hollywoodfru.
Foto: Thomas Engstrom

Hollywoodfrun Gunilla Persson är polisanmäld av Försäkringskassan för bidragsbrott och bedrägeri.

Det ska röra sig om felaktigt utbetalt barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning för hundratusentals kronor.

- Nu har jag mycket pengar, det är bara för mig att betala av om de tycker att jag inte borde haft de där barnbidragen, säger Gunilla Persson.

Det var den 5 februari som Försäkringskassan lämnade in en anmälan till polisen mot Hollywoodfrun.

En förundersökning inleddes samma dag. Brottsmisstankarna gäller bidragsbrott och bedrägeri, det handlar om felaktigt utbetalt barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning.

Beloppet är ännu inte fastställt, men det kan komma handla om så mycket som 332 000 kronor.

- Problemet är hur det ska handläggas eftersom brottet ska ha ägt rum i USA. Därmed blir det inte riktigt klart hur en eventuell lagföring kan ske, säger kriminalinspektör Claes Petterson vid Eskilstunapolisen.

Total överraskning

Senare under onsdagen ska en åklagare gå igenom ärendet tillsammans med kriminalinspektören. Då kommer de överens om hur de ska gå vidare med ärendet, eller om anmälan ska läggas ner. Gunilla Persson är i nuläget själv inte delgiven misstanke om brott.

För Gunilla Persson kommer beskedet som en total överraskning. Hon blir upprörd när hon får höra talas om uppgifterna.

- Jag vet inte vad det gäller, jag har inte fått min post i Högsjö. Jag har inte sett min post på länge. Jag visste inte att jag hade några problem, säger hon.

Och:

- Nu har jag mycket pengar, det är bara för mig att betala av om de tycker att jag inte borde haft de där barnbidragen. Vad är det? 1 000 kronor i månaden, någon löjlig jävla summa. Är det så att de ska förstöra mitt liv, säger Gunilla Persson som vill bli uppringd av Försäkringskassan för att få saken förklarad för sig.

Hon är mycket bekymrad över det inträffade.

- Jag vet inte att jag gjort något jävla bedrägeri. Hade jag vetat det hade jag inte gjort det heller. Jag visste inte ens att jag gjorde något misstag, säger Persson.

"Jag skiter i det"

Persson menar att det här skulle kunna beröra fler svenskar.

- Jag skulle kunna namnge många kvinnor som fick bidrag för sina barn, de hade dem i skola halva tiden i New York och halva tiden hemma i Sverige. Ingen av de här kvinnorna kunde väl drömma att det var ett brott. Inte jag heller.

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem säger att de krångliga regelverken gör bidragsbrott svåra att utreda.

Men vid fällande dom tror att han att straffet blir villkorlig dom alternativt fängelse. Summorna är så pass stora.

"Allvarligt brott"

- Det är ett allvarligt brott. Man har utnyttjat systemet för att sko sig mot bestämmelsernas avsikt. Det är väldigt vanligt med villkorlig dom. Men det kan också bli fängelse naturligtvis. Erfarenheten av den här typen av utredningar är dock att de är svårare än man tror. Det är väldigt många frikännanden och nedlagda förundersökningar, säger han.

Alhem säger att förhör lär få vänta.

- Man får passa på när hon kommer hit. Sannolikt är det ett för litet brott för att begära utlämning, säger han.

155 000 bidragsbrott SKEDDE under 2014

Bidragsbrotten minskade med 35 procent 2014.

Under året skedde 155 000 bidragsbrott. Personuppklaringsprocenten var 10 procent 2013. Den låga siffran beror på att brotten är seriebetonade. Det vill säga att samma gärningsman kan vara skyldig till tusentals brott. Därför ökar och minskar uppklarningsprocenten drastiskt mellan olika år.

8 140 brott mot bidragslagen anmäldes 2014.

Om Försäkringskassan får in uppgifter som tyder på att en person medvetet lämnat felaktiga uppgifter eller låter bli att lämna förändringar för att få högre ersättning gör de en utredning. Kvarstår misstankarna efter utredningen går de alltid vidare med en polisanmälan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.