Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunde Svans
nya toppfysik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter sjukdomen är Gunde Svan bättre tränad än på 15 år. "Jag är ingen gymkille utan är helst ute i naturen", säger skidlegendaren.
Foto: All Over Press
Lång väg tillbaka. Gunde Svan drabbades av twar i september 2011 och sjukdomen släppte inte sitt grepp förrän ett år senare.
Foto: Mikael Sjöberg

Han var inte säker på att han skulle komma tillbaka efter den ett år långa frånvaron - men efter sjukdomen är Gunde Svan bättre tränad än på 15 år.

På programmet har löpning, mountainbike och längdskidor stått.

- Jag är ingen gymkille utan är helst ute i naturen, säger skidlegendaren.

Vägen tillbaka från sjukdomen twar var lång och hård för Gunde Svan, 51. Hela Sverige följde hans kamp.

Och själv berättar Gunde nu att han stundtals trodde att han aldrig skulle komma i form igen, aldrig komma i gång med träningen.

- Jag tvekade på att jag skulle komma tillbaka. När man kände att det gick åt fel håll, blev sämre, inte bättre. En förkylning för mig, när jag var på topp, började bli bättre på tredje dagen. Fjärde dagen kunde jag träna igen. Nu fortsatte det bara neråt, vecka ut och vecka in, säger Gunde.

"Det var ingen höjdare"

Sjukdomen drabbade honom i september 2011, och släppte inte sitt grepp förrän ett år senare.

Då började den långa vägen tillbaka.

Men redan under sjukdomstiden började Gunde ta långa promenader. Sedan började han småspringa.

- Första gången jag stod på skidorna igen var jag så dåligt tränad. Det var ingen höjdare, bara deprimerande. Den känslan ville jag bort från så snart som möjligt. Och enda botemedlet är att träna upp sig. Det var riktigt jobbigt.

Tar aldrig tid

I dag säger Gunde sig vara bättre tränad än han varit de senaste 15 åren. Men han tar aldrig tid på sig själv när han är ute i skidspåret.

- Jag pressar mig inte särskilt mycket eller tar tid på rundorna. Det bygger ingenting. Och det raserar självförtroendet eftersom man varit på en högre nivå. Det blir åt fel håll. Och det är aldrig bra för självförtroendet, säger han.

- Jag är ingen gymkille utan är helst ute i naturen.

Tävlar i olika grenar

I oktober är det premiär för Gundes program "I huvudet på Gunde Svan", där han utmanar och intervjuar svenska idrottsprofiler i deras egna grenar.

Inför programmen tränade Gunde stenhårt.

Totalt lade han ner 252 timmars träning på de olika sporterna - i effektiv tid.

- Jag ville göra så gott det gick eftersom de tagit sig tid att träffa mig, säger han.

"I huvudet på Gunde Svan" har premiär den 24 oktober på TV4.

SÅ HÄR KOM GUNDE SVAN I FORM IGEN

1. PROMENADER

Redan under sjukdomen tyckte han det var viktigt att hålla i gång. Men hård träning var det inte tal om. Därför gick han i stället promenader.

Även när jag var dålig var jag ute och gick för att få cirkulation i kroppen. Det började gå bättre och bättre.


2. SKIDOR

Till slut kunde Gunde småspringa. När vintern kom ställde han sig på skidorna och gav sig ut.

Det är lite olika hur långt jag åker. Ett par mil. Ungefär 20 kilo- meter. Ibland kortare ibland längre. Under vintern åker jag alltid skidor för konditionens skull.


3. CYKEL OCH LÖPNING

När Gunde tränar håller han sig helst ute i naturen, han tränar nästan aldrig på gym.

Det är mountainbike och cykel, löpning över barmark och så klart längdskidor. Jag är bättre tränad nu än jag varit de senaste femton åren.

Twar

Twar är en luftrörssjukdom som kan drabba vem som helst. Expertisen räknar med att så många som var femte tioåring har eller har haft sjukdomen. Hos barn går sjukdomen ofta över av sig själv. Värre är det för vuxna där bakterien kan växa sig fast och är svår att hitta. Symptomen är i princip de samma som vid en vanlig förkylning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.