Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gunde Svans kamp för hustruns kärlek

Marie och Gunde Svan har i sommar varit gifta i 28 år. Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN
"Let´s Dance"-aktuelle Gunde Svan instruerar Expressens Karin Sörbring hur man håller armarna rätt i dansfattningen. Foto: OLLE SPORRONG
Gunde Svan går "all in" på dansgolvet och visar Expressens Karin Sörbring hur man sträcker ut benen på bästa sätt. Foto: OLLE SPORRONG
När Gunde Svan hade som lägst vilopuls låg den runt 36. I dag är vilopulsen 38-40, bedömer Gunde. Foto: YLWA YNGVESSON
Gunde Svan repeterar quickstep med danspartnern Jeanette Carlsson. Foto: OLLE SPORRONG
Gunde Svan och danspartnern Jeanette Carlsson i premiärprogrammet av "Let´s Dance". Foto: OLLE SPORRONG
Gunde Svan berättar att den yngre publiken knappt känner till hans meriter i skidspåret. För dem är han framför allt programledaren som tillsammans med Agneta Sjödin gör "Fångarna på fortet". Foto: / TV4
Expressens illustratör Helen Rasmusen förevigade Gunde Svan 1998. Foto: HELEN RASMUSEN
Foto: SÖREN KARLSSON
1 / 10

Gunde Svan och hans Marie har varit ett par i 37 år.

Men även om han hoppat av jobb för familjens skull känner OS-medaljören och programledaren att han ibland har prioriterat fel.

– Jag glömmer tyvärr ofta av familjen, men när jag väl kommer på det brukar jag försöka åtgärda det ordentligt, säger den "Let´s Dance"-aktuelle 56-åringen.

Gunde Svan torkar svetten ur pannan, sträcker på ryggen och fattar danspartnern Jeanette Carlssons händer i studion för ett tredje repetitionsvarv av veckans quickstep. Han är djupt koncentrerad, men lyckas ändå le när Jeanette under dansen närmast tycks buktala fram korta korrigeringar om hur övergångarna mellan långsamma och snabbare passager ska göras smidigare och hur kicksparken ska bli hög nog.

– Så här halt var inte dansgolvet i går. Vi får rugga upp lite av sulan, säger Gunde och konstaterar att de blanka dansskorna sitter betydligt tajtare än vad pjäxorna brukade göra.

Gunde Svan intervjuas av Expressens Karin Sörbring om familjelivet, skidkarriären och "Let´s Dance"-äventyret. Foto: OLLE SPORRONG

Föll för Maries rådjursögon

 

Marie och du har varit gifta i 28 år nu till sommaren. Jag läste att det var på ett distriktsmästerskap i Furudal som du fick syn på henne. Hon åkte för IFK Ore. Vad var det du föll för?

– Hennes ögon var det den gången. De var som rådjursögon. Det blev så tydligt, för det var iskallt och Marie hade på sig en mössa - nästan som en rånarluva - som gjorde att man inte ens såg näsan och munnen.

Det var ingen av er som redan var upptagen?

– Jag var då inte det.

Men du har sagt att det inte gick så fort att övertala Marie om att du var rätt man för henne?

– Nej, verkligen inte. Det var en lång process.

Makarna Marie och Gunde Svan på Kristallengalan, 2017. De har varit ett par i 37 år. Foto: THOMAS ENGSTRÖM / THOMAS ENGSTRÖM EXPRESSEN

 

Fakta/Gunde har fyra OS-guld i skidor och SM-guld i rallycross

NAMN: Anders Gunde Svan.

ÅLDER: 56.

YRKE: Programledare, egenföretagare, skogsarbetare.

BOR: Hus i Vansbro. Sommarstuga utan vatten och el.

FAMILJ: Hustrun Marie Svan, 55, förvaltar familjeföretaget Marie Svan AB (utbildad polis). Barnen Julia Svan, 25, Handelshögskolestuderande, och Ferry Svan, 21, som tävlar i timbersport.

INKOMST: O kronor i inkomst av tjänst, 2 489 591 kronor i överskott av kapital (2016).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Som ensambarn i Skamhed i Järna.

MAMMA VAR: Gunnel Svan, hemmafru (Dog 1997, 79 år gammal).

PAPPA VAR: Hilding Svan, byggnadssnickare. (Dog 2006, 99 år gammal).

UTBILDNING: Skidgymnasiet i Torsby. Värnplikt som spaningssoldat på I5 i Östersund.

KARRIÄR: Programledare för "Fångarna på fortet", "Gladiatorerna", "Bingolotto", "Ingenting är omöjligt", "I huvudet på Gunde Svan". Idrottsprestationer: Fyra OS-guld, ett OS-silver, ett OS-brons, sju VM-guld, tre VM-silver och ett VM-brons, 30 världscupsegrar och totalsegrare i världscupen fem gånger. Ett SM-guld och ett EM-brons i rallycross. Boken "Var går gränsen?", två kokböcker med Gert Klötzke ("I nya spår" och "En vinnande kokbok"). 

AKTUELL: Tävlar i "Let´s Dance" med Jeanette Carlsson.

Hur gick den processen till?

– Det var ett idogt arbete. Det var uttröttningsmetoden som funkade till sist.

Med att tjata om en dejt, eller?

– Med att umgås och skapa situationer som gjorde att vi fick träffas. Jag fick planera för att det skulle hända!

Jag tänker att alla relationer kräver underhåll. Hur gör du eller ni?

– Det är kanske min absolut svagaste sida, att underhålla. Jag jobbar ju stenhårt och har problem att leva i nuet och ta dagen som den kommer, det är hela tiden framåt och nästa. Det är tyvärr negativt i relation till Marie, att jag inte vårdar relationen tillräckligt mycket. 

"Det är tyvärr negativt i relation till Marie, att jag inte vårdar relationen tillräckligt mycket".

Många tar mental coach för att lyckas på idrottsområdet. Du har inte övervägt parterapi för att bli bättre på att ta hand om äktenskapet?

– Nej, men ibland så känner man ju att man inte ser skogen för alla träd. I och med att Marie och jag har jobbat med individ- och ledarskapsutveckling i Lokstallarna i många år har vi förstås en ganska bra bakgrund att stå på, men jag har inte lockats att gå i parterapi.

 

Hoppade av förbundskaptensuppdraget för familjens skull

 

Du hoppade av som förbundskapten för svenska skidlandslaget efter två år (i mars 2009) för att du ville ha mer tid för familjen. Det känns som att du aktivt har valt familjen flera gånger under din karriär?

– Ja, jag glömmer tyvärr ofta av dem, men när jag väl kommer på det brukar jag försöka åtgärda det ordentligt.

Hur går det till när du kommer på att du har "glömt av" familjen? Är det Marie som påminner dig?

– Ja, hon påminner väl mig till sist, men hon står ut väldigt, väldigt länge innan hon säger till. Hon är lite likadan själv, hon är målfokuserad hon också. Nu när jag är här i Stockholm och tävlar tar hon till exempel en större roll direkt på hemmaplan. Det är väl både på gott och ont för hennes eget bästa.

 

Så här såg makarna Svan ut för 13 år sedan då de minglade på en finlandsfärja. Trots att såväl Marie som Gunde är vinnarskallar tävlar de inte med varandra när de tränar ihop. Foto: SVEN LINDWALL

Tävlar du med Marie också?

– Nej, det är en felaktig bild av mig att jag skulle tävla om och med precis allt. När jag tävlar så är det för att skapa effektivitet, hinna med fler saker. Och jag vet hur man kan  trigga i gång folk genom att starta klockan. Vi får till exempel se hur lång tid den här intervjun tar. Nu har du fått så här många minuter... Då lyfter sig alla lite grann i kragen och gör det lite effektivare och bättre. 

Kan Marie och du träna tillsammans utan att någon av er försöker vinna?

– O ja! Det har aldrig varit något problem. Jag brukar träna med lite högre belastning. Åker jag rullskidor har jag andra skidor som går tyngre och kompenserar det på andra sätt för att det ska bli lagom då vi kör ihop. 

 

Det tog tid innan twar-symptomen släppte helt

 

Din hustru Marie sade i en intervju att du fortfarande flera år efter det att du 2011 fick twar-diagnosen (en luftrörssjukdom som sprids via bakterier, reds anm) hostade. Har du några fysiska besvär nu, sju år senare?

– Inte numera, men det tog bra lång tid innan det släppte helt och hållet.

Hur påverkade det dig mentalt att prövas på det här sättet?

– Jag har ju aldrig haft så negativa och destruktiva tankar i skallen någon gång under hela livet som jag hade det halvår eller år som det tog innan jag fick diagnosen. Det skrämde mig väldigt mycket.

Gunde Svan visste att hustrun Marie skulle klara att slåss mot twar-sjukdomen, men då dottern Julia drabbades blev han ännu mer orolig. Foto: OLLE SPORRONG

Och ändå var det ingenting mot rädslan du kände när din fru Marie och dotter Julia senare drabbades?

– Nej, för då visste jag ju dessutom vad jag hade gått igenom. Tanken på att de skulle behöva gå igenom samma sak var hemsk. När Marie fick twar visste jag ändå hur stark hon är och hur mycket hon kan stå ut med, men när det drabbar ens barn... Med Julia visste jag ju inte hur mycket hon skulle klara då hon fick twar.

Hur har din människosyn förändrats av sjukdomen?

– Lite mer ödmjukhet har det allt kommit med i bilden! Jag ser saker på ur ett större perspektiv. Jag skrattar till exempel mer åt en förkylning nu än vad jag gjorde innan jag fick twar. 

Numera finns det ju elitidrottare som undviker familjen veckorna före viktiga tävlingar. Hur resonerade du?

– Jag hade inte barn då. Jag vet inte hur jag skulle ha gjort i så fall, men Marie och jag bestämde tidigt att vi inte skulle ha barn förrän det var färdigåkt. Vi såg ju hur snoret bara sprutade ur näsorna på kompisarnas barn och man behöver inte vara doktor för att inse att det är ganska stor risk att man drabbas.

"Marie och jag bestämde tidigt att vi inte skulle ha barn förrän det var färdigåkt".

 

Annorlunda att ha så mycket äldre föräldrar

 

Din mamma Gunnel var 44 år när du föddes och pappa Hilding var 55. Hur var det att på 1960-talet ha äldre föräldrar?

– Det var lite annorlunda i skolan i alla fall, för det var ju nästan så att de trodde att det var mormor och morfar jag hade med mig, jämfört med andra barns yngre föräldrar. Som ensambarn blev jag bortskämd med tid.

Du har beskrivit det som att din mamma var överbeskyddande. Hon kunde ringa och fråga om du hade långkalsonger på dig även när du var vuxen?

– Ja, sådan var hon så länge hon levde. Det var först när jag fick egna barn som jag accepterade att så är det nog som förälder, man vill skydda sina barn.

Gunde Svans föräldrar stöttade honom med skidåkningen, men det var först i elva-tolvårsåldern som han fick ett par "köpe-skidor" av sin farbror. Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Vad lärde dina föräldrar dig?

– Först och främst hövlighet, att tacka och bocka. Om det så bara var hos grannfrun som vi fick saft och bullar när vi lekte utomhus så skulle man tacka och bocka och gärna ta i hand. Det trummades in tidigt.

På vilket sätt stöttade de dig med skidåkningen?

– Min far hade inget körkort, så det var min mor som skjutsade mig. När jag var liten på 1970-talet var det precis som nu väldigt dåliga vintrar och då var jag tvungen att åka 2,5 mil bort upp i bergen där det fanns snö för att kunna träna. Min mor satt i bilen och handarbetade medan jag åkte i mörkret.

På den tiden var det inte så vanligt att föräldrar skjutsade barn till fritidsaktiviteter?

– Nej, men det gjorde hon och satt där och väntade på en isig grusväg.

Men det var ingen av dina föräldrar som var med och hejade i skidspåret eller vallade skidor?

– Nej, fullt så engagerade var de inte, men de ställde alltid upp när jag frågade och ville ha hjälp med något.

Julia Svan, Gundes dotter, lyckades bra i Tjejvasan 2013 trots att hon varit sjuk i twar. Och pappa stöttade förstås såväl mentalt som praktiskt. Foto: SARA STRANDLUND

Din dotter Julia har haft lite annan uppbackning där, både vad gäller tid och kunnande?

– Ja, framför allt vad gäller kunnande, kanske. Där har det varit åt andra hållet i stället, att jag nästan har försökt bromsa mig. När barnen var små var det svårt att göra lagom, tills de kom i juniorlandslaget och jag kunde göra allt fullt ut. Jag fick till exempel lägga band på mig så att jag inte vallade extremt bra. Jag har svårt för att göra saker halvdant.

 

Gunde fick kramp i ryggen av "Let´s Dance"-träningen

 

Ja, du har sagt att du kör på för hårt ibland. Hur tänker du när du går in i "Let´s Dance"?

– Jeanette som jag dansar med visste att jag var väldigt engagerad och förberedd när jag kom hit, men hon tog i allt hon hade direkt. Alla de här nya grejerna som jag inte är van vid sedan tidigare, som medvridningar ifrån höft och axlar - sådana får du ju inte göra som skidåkare, då tappar du effekt i spåret, all kraft ska gå framåt. Här är det en helt annan förutsättning, du ska "sälja" dansen. Alla de där rörelserna gjorde att jag fick kramp i ryggen.

I fem dagar, läste jag?

– Njäe, det drog i gång igen fem dagar efter den första krampen, så vi fortsatte träna lika intensivt. Men så insåg Jeanette att det inte går att vara i ytterlägena, då får jag problem.

Så det är därför du har massör nu?

– Nej, nu är det hållningen som Jeanette är på mig om. Jag är ju van vid att ha armarna längs med kroppen. Nu ska armarna peka rakt ut som på en fågel. Det är en rörelse som jag heller aldrig har gjort förut. Jag får ont i övergångarna och får kompensera med att gå till massör och kiropraktor.

Jeanette Carlsson berättar att Gunde Svan är en omtänksam och otroligt ambitiös "elev". När Expressen ska intervjua Gunde ber han att få skjuta fram mötet lite grann så att duon kan repetera färdigt först och Jeanette ska slippa ha barnvakt alltför länge. Foto: OLLE SPORRONG

 

Några andra skador så här långt?

- Nej, förvånansvärt lite. Mest skavsår på fötterna och sådant som hör till när man har nya skor.

Att delta i "Let´s Dance" är mer utanför din komfortzon än vad du någonsin har varit med om förut, har du sagt. På vilket sätt?

– Genom att försöka uttrycka mina känslor genom kroppen på ett sätt som jag aldrig har testat förut.

Vad har du för knep för att hålla dig kvar i "Let´s Dance" så länge som möjligt?

– Just att gå utanför komfortzonen och leverera en dans som är rolig och skön att titta på och ändå göra det korrekt, tekniskt sett. 

Gunde Svans fru Marie ställer upp på hemmaplan så att Gunde kan lägga allt fokus på att träna flitigt för fredagstävlingarna i "Let´s Dance" med Jeanette Carlsson. Foto: OLLE SPORRONG

 

Kan du ta med dig någonting av din skogsarbetartillvaro i dalskogarna in i "Let´s Dance"-studion?

– Nej, inte mer än planeringen och strukturen hur man lägger upp det, men det går att jämföra med vilket arbete eller vilka förberedelser som helst. Beroende på vilken möda du har lagt på planeringen före så kommer du längre och bättre till än vad du gör annars.

Hur löser du logistiken nu när du tävlar i Stockholm?

– Jag har en fantastisk fru som jag har varit gift med i 27 år. Hon gör allt det som blir kvar att göra hemma när jag är här i Stockholm. Dottern studerar här och sonen är hemma. 

Bor du hos din dotter Julia?

– O nej! Jag har under den här perioden en lägenhet här på Gärdet.

Danspartnern Jeanette Carlsson kommer förbi med sonen och hälsar på Gunde, som tindrar med ögonen och sträcker sig efter ettåringens hand.

– Jag har inte hört den här lille mannen gråta en enda gång! Jag frågar Jeanette vad hon ger honom för att han ska vara så nöjd och snäll, säger Gunde.

Blir du sugen på ett tredje barn när du ser Jeanettes sötnos?

– Nej! Men jag tänker på min son Ferry när jag ser honom. Passa dig Jeanette, snart tar din lille pojke körkort!

 

Gunde Svan åkte årets Vasalopp tillsammans med Ingrid Castillo som vunnit att ha honom som draglok under loppet. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

 

 

Du åkte Vasaloppet i år som förberedelse inför "Let´s Dance", men det gick lite långsammare än vanligt (10:22:02) i och med att du hade med dig en person som vunnit personlig träning och draghjälp av dig genom ett av dina sponsorsamarbeten. Hur mådde du efter den prestationen?

– Det blev mer ett tålamodsprov än ett skidlopp, men jag var väldigt imponerad över hur Ingrid Castillo plågade sig. Hon började tröttna redan i Risberg och då hade vi nästan sex mil kvar till Mora. Hon kämpade något enormt, jag tyckte mest synd om henne som var tvungen att anstränga sig så mycket när jag själv i princip kunde gå på skidorna bredvid. 

Har du fortfarande en vilopuls på 34?

– Nej, nu är den nog uppe på 38-40, kanske. 

 

"Det är inte samma skjuts i kroppen som det har varit"

 

Märker du någon skillnad?

– Njäe, det har nog mest att göra med åldern. Men det är inte samma skjuts i kroppen som det har varit. Jag tränar inte lika mycket nuförtiden.

Hur påverkar det dig mentalt? Känner du dig svagare om kroppen inte längre har samma styrka?

– Nej, så pass intelligent är jag att jag sällan utsätter mig för max-prestanda. Det är först då jag blir påmind om att jag är sämre tränad (skrattar, reds anm).

Kan du ge dig ut och jogga utan att ta tid?

- O ja! Jag tar aldrig någonsin tid när jag tränar, mer än då det är tidtagning för tävlings skull. Aldrig att jag klockar tiden på milen på löpning eller då jag cyklar! All konditionsträning bygger på lågintensiv träning.

Här finslipar Gunde Svan kicksparken i dansen quickstep. Foto: OLLE SPORRONG

Hur mycket tänker du på kosten?

– Nu är det inte så noga. Nu är det mer att jag på äldre dar har fått problem med laktos och får vara varsam med vad jag äter. Men jag väger inte längre maten så som jag gjorde när jag tävlade. 

Väger du dig för att hålla vikten?

– Nej, inte ens det. Jag ligger stadigt på 82 kilo och har så gjort i ganska många år.

"Jag ligger stadigt på 82 kilo och har så gjort i ganska många år".

Du behöver inte kämpa för att behålla formen?

– Nej, men jag tänker ju på vad jag äter. Jag äter inte onyttigt! Det är väldigt lite sötsaker och nu med laktosproblemen måste jag oftast undvika tårtor och kakor om det är kalas. 

 

Gunde har aldrig druckit alkohol

 

Apropå kalas har du aldrig smakat alkohol, eftersom du såg en grannpojke bli alkoholiserad redan som 15-åring?

– Det beslutet har jag stått kvar vid. Det är så pass känt i mina kretsar att jag inte dricker, så jag behöver sällan förklara mig.

Går du tidigare från kalas för att du märker av att de andra blir onyktra?

– Nej, det beror förstås på vad det är för kalas, men på TV4:s julfest är jag nog bland de sista personerna kvar. Det beror på att jag dansar med de tjejer som inte har tröttnat. Min danspartner Jeanette säger dock att den sortens dans som jag sysslar med på TV4:s julfester inte är det hon gillar. Det är så långt ifrån det vi gör nu som det kan bli.

Men det måste ju vara bra att du vågar bjuda på dig själv?

– Jo, men teknikmässigt är det som skillnaden mellan att cykla och åka bil, enligt Jeanette.

Gunde Svan har bland annat sänt TV4-programmet "Gladiatorerna" med Agneta Sjödin. Foto: FOTO: MATS HÖGBERG/TV4 / TV4

Du har själv berättat att du kan ta av kläderna, duscha, tvåla in dig och torka dig på 1 minut och 23 sekunder och att du när barnen var små klockade hur lång tid det tog att byta blöjor. Har du någonting sådant för dig numera?

– Bara om jag skojar med min danspartner Jeanette när hon ska gå och kissa. För att hon ska skynda sig säger jag att jag tar tid. Det hänger kvar från då barnen var små och man ville hitta på hyss åt dem. Jag är nog så pass barnslig ännu att jag fortsätter med det. 

 

Gunde om att "göra nummer två" i byxorna

 

Du ska ha varit så målfokuserad att du inte ens stannade för att "göra nummer två" om det krisade i skidspåret under tävling, utan hellre gjorde i byxorna?

– Generellt var det inte så, det gör man klart långt tidigare under dagen. Det ska inte vara med och störa, för det påverkar åkningen negativt. Däremot har det hänt olyckor med matförgiftning på något lopp, så jag har gjort ner mig. 

Men du hade ju vit skiddräkt...?

– Ja, landslaget har ju vit skiddräkt. Det är oturligt i de lägena.

Du är förstås på en helt annan nivå, men är det verkligen helt självklart att man väljer att göra i byxorna? Första gången jag sprang maraton stannade jag bakom en dunge och kissade

– Det beror på om du ska vinna Stockholm marathon eller hamna på plats 4 000. Då är det en viss skillnad hur mycket tid du har på dig...

Gunde Svan på prispallen efter guldet på 50 kilometer skidor vid OS i Calgary, 1988. Foto: SÖREN KARLSSON

Ursäkta om jag blir lite väl explicit här, men du måste ju ha fått frätskador?

– Ja, det var hemskt. Jobbigt. Kissa behöver du inte göra när du anstränger dig maximalt, det är inte ett problem då. Och det är nog likadant med tarmen. Ligger du på max finns det ingen energi kvar för magen. Så länge allt är som det ska är det inga svårigheter.

– Den gången som jag tänker på bodde vi på ett pensionat där vi måste ha ätit något som var skämt. Hela startfältet påverkades. Redan på morgonen hörde jag hur det smällde i dörrarna och hur folk sprang på toaletten. Många tog sig inte ens till start. 

– Jag åkte för klubben, så jag hade åtminstone inte vit skiddräkt då, utan blå. Jag kommer ihåg att jag lurade kranskullan så att hon inte skulle behöva vara i närheten av mig, jag bytte spår precis då hon skulle hänga på mig kransen. 

Och du gjorde inte en segerintervju i den nedsolkade skiddräkten?

– Nej, nej, jag fintade allihop, åkte ut på parkeringen bakom målområdet, fortsatte på skidorna rätt till pensionatet och tog mig upp i duschen med kläderna på. 

Men det måste ha varit farligt att prestera så hårt när du inte fick behålla vätska?

– Nja, jag drack på vätskekontrollerna. Och trots allt så vann jag ju tävlingen!

 

LÄS MER: Agneta Sjödins varning - som räddade Gunde

 

Så använder Gunde Svan pengarna han tog ut i aktieutdelning

 

Vad gäller din ekonomi så tog Marie och du år 2014 ut ett antal miljoner kronor i aktieutdelning från ert gemensamma bolag. Vad unnar du dig?

– Det var pengar som vi hade tjänat ihop under en herrans massa år och en stor andel av dessa pengar gick bort i skatt. Det märks nog inte så mycket i våra liv att vi har plockat ut en vinst. I fjol köpte jag en ny traktor att ha i skogsbruket. Den gamla var 25 år. Annars vet i sjutton om det har hänt så mycket. Vi har en gammal bil som funkar. Jag är nog ingen sådan som gör så mycket i onödan. Funkar saker och jag är nöjd så kör jag på.

Är det viktigt för dig att ha koll på vad en liter mjölk kostar eller att inte lägga dig till med för dyra vanor?

– Nej, jag köper ekologisk och laktosfri mjölk som kostar några kronor mer och så noga är det inte att jag inte unnar mig det. Mina föräldrar var väldigt sparsamma och försiktiga. Min mor var hemmafru, min far var snickare och tjänade inte så mycket och de hade bara en inkomst att leva på.

Gunde Svan har ett SM-guld och ett EM-brons i rallycross. Foto: OLLE SPORRONG

Fick första riktiga skidorna då han var elva-tolv år

 

Hade du alltid skidor i rätt storlek?

– Nej, far gjorde skidorna. De första byggde han om utifrån något han hade haft själv, kommande par tillverkade han själv. Fars lillebror Ernst bodde inte Dalarna utan i Gävle och när Ernst kom hem på jularna då jag hade blivit lite äldre såg han att jag var intresserad av att åka skidor. När jag var elva-tolv år hade Ernst med sig ett par köpe-skidor till mig i julklapp. Jag ser dessa bruna, tjeckiska skidor framför mig än i dag. De var jättelätta jämfört med de skidor som farsan hade gjort. Jag hade bara köpeskidorna på tävlingar, ville inte riskera att de skulle gå sönder på träning. 

Vad tänker du om de förutsättningar du hade jämfört med idrottsstjärnor som har haft föräldrar som utrustat dem med det nyaste och bästa och stått vid sidan av och klockat sina barn?

– Det är en annan tid nu. Jag har tänkt på det många gånger när jag har ställt upp och skjutsat mina barn. Själv har jag absolut inte lidit av att det var som det var när jag växte upp, aldrig. 

– I min tv-serie "I huvudet på Gunde" träffade jag Tony Rickardsson som mindes hur det var när han fick sitt första nya bakdäck som inte var ärvt och halvnött. Det var en jätteupplevelse för honom, det gick att ta ett steg framåt direkt bara på att däcket var nytt. 

– Samtidigt känns det hårt att valla skidorna sämre än man kan för att barnen inte ska få en fördel när de är barn.

Som programledare för "I huvudet på Gunde Svan" och andra program har Gunde Svan lärt sig att lyssna mer och ställa färre frågor. Foto: OLLE SPORRONG

Som programledare, vad har du för drivkrafter där?

– När det gäller "I huvudet på Gunde" har det varit ett genuint intresse att få veta deltagarnas olika vägar till att bli bäst. Det har fått mig att inse att det finns så många fler sätt att bli nummer ett än vad jag trodde. Väldigt intressant att få höra historierna bakom!

Vad vet du om programlederi nu som du inte visste från början?

– Jag lyssnar in mer i stället för att peppra på med nya frågor. Det har jag försökt att träna på. Och att inte krångla till det för mycket. 

Är du mån om att "sätta det" på första tagningen?

– Det beror förstås på vilken stjärna man träffar, olika personer har olika lång startsträcka. Men ofta tar det tid att komma till det viktiga. Det blir lite torrsim i början innan man når dit.

Hustrun Marie Svan, 55, förvaltar familjeföretaget Marie Svan AB och är utbildad polis. Här vimlar makarna på Idrottsgalan, 2008. Foto: SVEN LINDWALL

 

Stenmarks svar gav Gunde perspektiv

 

När jag intervjuar framgångsrika människor är det många som säger att de sällan är nöjda med sig själva. Skådespelerskan Marie Göranzon har till exempel bara tyckt att hon har varit bra fyra-fem gånger på scenen. Hur är det för dig?

– Som en passus till den frågan så frågade jag Stenmark samma sak. Han fick fundera i tre minuter innan han kom på en enda tävling där han satte alla portar perfekt. Och han har ju vunnit 86 världscupsegrar och OS och VM, men det var en enda gång - i Italien - som han var nöjd. Då kände jag oj, oj, oj vilken slarver jag är! Många tycker att jag är noggrann och systematisk och gör allt enligt boken, men Ingemar gav mig perspektiv. Jag har i och för sig vunnit VM några gånger utan att vara 100 procent på topp och har då varit nöjd ändå för att jag vann och även om inte loppen var perfekt genomförda så kunde jag njuta av det. Ingemar är på annan nivå där...

Vad är du mest stolt över under din karriär?

– I livet är det tveklöst mina barn som jag är mest stolt över. De som inte har något OS- eller VM-guld att vara stolta över vet vad jag menar, när barnen kommer och har fingrar och tår där de ska vara så blir det man har tränat för i många år fulländat. Det ser ut och känns som det ska, är perfekt. Och så är jag stolt över min fru som har stått ut med mig i 37 år.

– Idrottsmässigt är det kanske det första OS-guldet som smäller högst.

 

LÄS MER: Ingemar Stenmarks varning till Gunde Svan

 

Ni verkar vara så tajta i er familj. Du har tillbringat otaliga timmar i skidspåret med Julia och nu stöttar du Ferry med att slipa yxan i "timbersporten" som han är näst bäst i Norden på. Hur bär ni er åt?

– Marie och jag har ju hållit ihop i 37 år och jag har nästan daglig kontakt med våra barn. Nu blir det ofta via Snapchat som vi hörs, de har inte tid med och behov av mamma och pappa på samma sätt som de hade när de var små. Det är fortfarande otroligt roligt när de skickar sina "snap" och man har lite koll på vad barnen gör.

Gunde Svan är redo att hjälpa sonen Ferry att slipa yxan och peppa på alla sätt för att Ferry ska lyckas inom "timbersport". Foto: VALERIAWITTERS / WITTERS BILDBYRÅN

 

Kan du redan nu känna en längtan efter att bli farfar och morfar?

– Det får komma när det kommer, det ska jag nog inte ha så mycket synpunkter på. Julia är mitt uppe i skolarbetet nu och har gått för högtryck nonstop sedan innan utbildningen på Handelshögskolan drog i gång.

 

Oroad att barnen kör ända in i kaklet precis som sina föräldrar

 

Känner du dåligt samvete för att du har gett barnen en sådan arbetsmoral?

– Ja. Jag känner oro över att barnen inte känner efter riktigt, de kör ända in i kaklet till dess att de nästan stupar. Det får vi påminna barnen om, framför allt Julia när det gäller skolarbetet. Det är å andra sidan därför hon är där hon är och har kommit dit hon har kommit.

– Om jag tänker tillbaka på min idrottskarriär så är det nog det som jag skulle ha ändrat på om jag skulle ha ändrat på något. Att tordas vila lite mer. Det är ändå återhämtningen som gör att du fattar även skolarbete. Att bara öka på tiden från sex till åtta till tio timmars träning eller studier är inte självklart bättre.

 

Dottern Julia som går på Handelshögskolan är med i "Let´s Dance"-studion och stöttar pappa Gunde Svan. Foto: OLLE SPORRONG

Menar du att du hade kunnat prestera eller må bättre om du hade vilat lite mer?

– Både och, både må och prestera bättre.

Hur mådde du när du presterade på den nivån?

– Jag mådde väldigt bra när det gick som det skulle. Men när det inte gick som det skulle var det tråkigare. I början av karriären var jag mycket sämre på att analysera varför det funkade och varför det gick bra. Jag hade heller inte samma motivation då att analysera varför jag fick stryk. Det tog ett tag innan den biten kom och det har kanske lite grann att göra med ålder också. 

 

 

PS Så var mötet

Gunde Svan vill gärna öva med sin danspartner Jeanette Carlsson en kvart innan han ska repetera i "Let´s Dance"-lokalen, men då fotograf Olle Sporrong ber att få ta bilderna före intervjun går Gunde ändå med på att styra om sin mentala och fysiska uppladdning. Han tar regi och accepterar att dra av träningsjackan med reklamlogga på. "Ni har ju ett jobb att göra ni också", konstaterar Gunde när han generöst tripplar den utlovade intervjutiden. 

 

Expressens Karin Sörbring intervjuar Gunde Svan i "Let´s Dance"-lokalerna i Frihamnen i Stockholm. Foto: Ellinor Svensson