Gunde Svan, 52, är i gång med andra säsongen av "I huvudet på Gunde Svan", TV4-programmet där den förre längdskidhjälten utmanar några av Sveriges mest framgångsrika idrottare i deras egna grenar. Totalt har Gunde i sin karriär åkt skidor, rullskidor och cyklat 12 000 mil - tre gånger jordens omkrets.
När Gunde var som mest vältränad hade han en vilopuls på 34 slag i minuten. I dag den ligger på 36-38 slag i minuten. Inför första säsongen lade Gunde ner 252 timmar på träning - inför den här säsongen har han tränat ännu mer.
- Framför allt pingisen tog enorm tid, säger Svan.
Gunde menar att årets säsong dessutom är bättre än fjolårets.
"Berättelsen grep tag"
Framför allt vill Gunde framhäva mötet med simmaren Anders Olsson.
- Hans berättelse grep tag i mig på ett sätt jag aldrig känt tidigare. Han fick i unga år ett problem med sin rygg. I 30-årsåldern fick han problem igen, inlagd och opererad. I slutändan blev han för- lamad i benen av en läkarmiss. säger Svan.
Svårast att utmana var pingisstjärnan J-O Waldner.
- Jag ville verkligen se om bollsinnet gick att träna upp. Det gick, trots att jag började på en så dålig nivå. Jag blev förvånad, säger Gunde.
Även Gundes fru sedan 23 år, Marie Svan, är involverad i programmet.
- Jag tror att vi båda haft stor förståelse för varandras olikheter. När jag jobbar med Marie blir jag bättre. Är hon inte med måste jag tänka på vad jag säger eller gör. När hon är med kan jag gå på för fullt, säger Gunde.
Drabbades av twar
2011 drabbades Gunde av sjukdomen twar. Ett år tog det att bli frisk. Den svåraste tiden i hans liv.
- Förr hade jag aldrig tänkt att jag var så sårbar. Jag hade alltid känt att jag är stark. Det ska mycket till om något ska påverka mig. Plötsligt reagerade jag på en trappa, säger han.
Nu berättar Gunde att han fruktade för sitt liv.
- Det var första gången jag började fundera på, fick så destruktiva och negativa tankar i min skalle, så att jag inte kände igen mig själv. Ska jag aldrig bli frisk? Ska jag känna mig så här? Ska jag inte orka gå upp för en och en halv trappa? Ska jag inte orka göra det i framtiden utan att behöva stanna och vila? Ska jag behöva acceptera att bli så dålig? Jag fick också tankar som "jag kanske inte blir så mycket äldre än så här". Att jag skulle kunna dö, att hjärtat kunde stanna när som helst när jag kände mig så svag, säger han.
"Lämnade inte mobilen"
Rädslan fick honom att alltid ha mobilen nära till hands.
- Jag lämnade inte mobilen. Jag hade alltid med mig den för att kunna ringa 112.
I dag är Gunde helt återställd, men fruktar att sjukdomen kan komma tillbaka. Även dottern, Julia, 20, drabbades.
- Nog kändes det lite olustigt att man kände "kan det komma tillbaka". Jag är mer orolig för Julias skull än för min egen, säger Gunde.
I efterhand menar Gunde att sjukdomen gjorde honom mer ödmjuk.
- Med distans till det hela var det en lärdom, en knäpp på näsan, att inte vara så uppkäftig. säger han.
"I huvudet på Gunde Svan" sänds på söndag klockan 20.00.