Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Guldtuben 2019: Här är skandaler från tidigare år

Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Guldtuben – branschgalan för de starkaste insatserna inom sociala medier – ställs in 2019.

Här är de största skandalerna som drabbat Guldtuben genom åren: en tv-profil som drogas, anklagelser om korruption – och anmälningar till Konsumentverket.

Guldtuben är den största galan i Sverige för youtubers, influencers, bloggare och andra inflytelserika eller påhittiga personer inom sociala medier.

2019 skulle ha sjätte året som galan arrangeras, och förra året sändes den för första gången live på SVT. Då bytte galan också skepnad och blev bredare, från att ha varit mest inriktad på innehållskreatörer på Youtube.

Här är en genomgång av några händelser och bråk som skapat rubriker de första fem åren.

Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Clara Henry: Jag drogades av spetsad drink

Clara Henry, årets vloggare både 2014 och 2015, berättar att hon på efterfesten till Guldtubengalan 2015 blev drogad efter att ha druckit det hon misstänker vara en spetsad drink.

– Det sista jag minns är att jag fick en drink. Sedan blev allt svart tills jag vaknade nästa morgon med huvudvärk och kräks i håret, sa hon till gatutidningen Faktum.

På sin blogg skrev Clara Henry efter händelsen: 

”Jag vet också att när jag nu går ut med vad som hänt så är det jag som kommer få fingrar hytta åt mig, eftersom det var jag som var oaktsam med vilken typ av dricka jag tog emot. Som vanligt. För tjejer borde akta sig mer, och jag borde varit försiktigare. Eller… om det kanske är män som borde sluta utnyttja kvinnors kroppar mot deras vilja? Jag vet inte. Blandar ihop dem så lätt.”

”Klasshat”, menade Guldtubenbelönade Joakim Lundell när han inte nominerades 2018. Foto: Kristofer Lönnå Produktion AB / Pressbild: Kristofer Lönnå Produktion AB

Jockiboi sågade Guldtuben

Joakim Lundell, känd bland annat från tv-serier som ”Kungarna av Tylösand” och ”Jocke och Jonna i nöd och lust” och flera Youtubekanaler vann fyra priser på Guldtuben 2017 – men var inte alls nominerad 2018.

Arrangören lät en jury ta fram nomineringarna 2018, anklagelser om jäv haglade och Jockiboi, som han också kallat sig, var besviken och arg.

Han anklagade juryn för korruption och sa:

– Det är klasshat och har blivit en gala för ett gäng ”finfolk” på Östermalm som känner varandra sedan tidigare.

Splay och United Influencers som arrangerar galan svarade att de 13 branschprofiler som satt i juryn var helt frikopplade från dem.

Jämförde Guldtuben med ”Nazityskland”

Vlad Reiser, som i dag har nästan en halv miljon prenumeranter på sin Youtubekanal, jämförde inför galan 2018 Guldtuben med ”Nazityskland”. Orsaken: han var inte nominerad, han ifrågasatte juryns objektivitet och att inte folket fick välja de nominerade.

”Är det Nazityskland eller vad är det här?” sa han i en video.

Han fick bland annat svar från programledaren och tidigare vinnaren Clara Henry. Hon skrev på Twitter: ”Missade jag en lektion på historielektionerna eller…?” och ”Nej, detta är inte en rimlig jämförelse”.

Vlad Reiser deltog i Melodifestivalen 2019 med låten ”Nakna i regnet” och slogs ut i Andra chansen. Hans kontroversiella Youtubeklipp är numera raderat.

1 194 anmälningar till Konsumentverket

Efter Guldtubengalan 2017 anklagade fler Youtubeprofiler arrangörerna för bristande transparens. Följare uppmanades att anmäla nätverket Splay till Konsumentverket. 

Resultatet blev massivt: 1 194 anmälningar droppade in. Konsumentverket tyckte dock inte att fallet var något att gå vidare med.

– Vi har sett tidigare att kampanjer har startats mot olika bolag för att uttrycka sitt missnöje. Men kanske inte i den här omfattningen, sa Hans Lundin, presschef på Konsumentverket, till tidningen Metro.

Guldtuben 2019 – största skandalen?

De nominerade till Guldtuben 2018 släpptes 23 april, och galan höll 23 maj på Annexet i Stockholm och direktsändes i SVT. Men beskedet om nomineringarna 2019 dröjde och till sist kom beskedet som många misstänkte.

”Sveriges största Youtube-gala, Guldtuben, pausar under 2019 och tar sikte på en ny gala 2020” – det gick arrangören Splay One ut med 9 maj.

Därmed blev den största skandalen 2019 att galan blev inställd.

LÄS MER: Alla vinnare i Guldtuben 2018