Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldbagge-belönade skådespelaren död i corona

Hassan Brijany har avlidit i sviterna av covid-19.Foto: Karin Törnblom/TT / KARIN TÖRNBLOM
Guldbaggevinnaren blev 59 år gammal.Foto: Karin Törnblom/TT / KARIN TÖRNBLOM

Guldbagge-belönade skådespelaren Hassan Brijany, känd från ”Ett öga rött”, har gått bort i sviterna av covid-19.

Brijany blev 59 år gammal, och sörjs nu av nära och kära.

– Det var nog inte många som visste hur sjuk han var och det är förfärligt tråkigt, säger hans agent Birgitta Rönnhedh, som fick dödsbeskedet i fredags.

Skådespelaren Hassan Brijany har gått bort, efter att ha varit sjuk i corona under en tid, något Aftonbladet var först med att rapportera.

Den Guldbagge-hyllade skådespelaren, som är känd från bland annat ”Ett öga rött” och ”Tusenbröder”, blev 59 år gammal.

Hassan Brijanys agent Birgitta Rönnhedh fick det tragiska beskedet i fredags.

– Det var nog inte många som visste hur sjuk han var och det är förfärligt tråkigt. Våra tankar går till hans närmsta anhöriga, säger agenten Birgitta Rönnhedh.

Brorsonen: ”Vi har förlorat en stor människa”

Hans brorson Nima Brijany berättar för Aftonbladet att skådespelarens kropp till slut inte orkade mer, och att han var med skådespelarprofilen under hans sista tid, som Hassan Brijany tillbringade i ett hus i norra Iran.

– Det blev för mycket för honom. Hans liv var fullt av kärlek. Vi har förlorat en stor människa, säger släktingen till Aftonbladet.

Hassan Brijany, som växte upp i Iran, är utbildad på scenskolan i Teheran, och kom till Sverige i mitten av 80-talet. Efter några år på svensk mark återupptog han sina skådespelarambitioner, och spelade bland annat i Allan Edwalls teateruppsättning ”Främmande” i Göteborg.

Vann Guldbagge 2008

Mest känd är Brijany för sina insatser i ”Tre kronor”, ”Tusenbröder” och filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris debutroman ”Ett öga rött”. Det sistnämnda gjorde att Brijany vann en Guldbagge för bästa manliga biroll 2008.

Samma år som Guldbagge-vinsten fick Hassan Brijany också äran att sommarprata i ”Sommar i P1”.

Expressens TV-krönikör Anders Björkman minns Adam Alsing.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.