Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guillous smärtor – kampen för att kunna fortsätta skriva

Jan Guillou berättar om de fysiska smärtorna.Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Jan Guillou signerar böcker på årets bokmässa.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Guillou har skrivit sönder sin kropp.

Nu måste han träna en timme om dagen för att kunna fortsätta sitt författarskap.

– Ju närmare döden vi kommer ju sämre blir det, säger han om smärtorna.

Författaren Jan Guillou, 75, är en av Bokmässans mest trogna besökare. Han har varit på plats alla år sedan starten 1985 – utom ett.

– 87–88 någon gång så bojkottade Norstedts och Bonniers, jag var Norstedts-författare då, Bokmässan i Göteborg för att döda den. De trodde nämligen att om de inte kom kunde de där jävla göteborgarna slänga sig i väggen. Men det märktes inte att de där förlagen var borta så sedan dess har det inte inträffat några bojkottsförsök, säger Jan Guillou.

– Hade det inte varit för denna meningslösa protestaktion så hade jag varit på alla.

”Får ont av att sitta och skriva”

Precis som alla andra år är Jan Guillou frekvent förekommande i programmet. Han medverkar på många scener under den fyra dagar långa mässan.

– Man får ju en viss övning. Rutinen går åt ena hållet och så går fysiken åt andra hållet, säger han.

Redan på förra årets Bokmässa berättade Jan Guillou om hur han tvingats till sjukgymnastik för att kunna hålla sina fysiska smärtor i schack och kunna slutföra det årets roman, ”De som dödar drömmar sover aldrig”.

– Ja, man får ont av att sitta och skriva i 50 år. Vänta så ska du få se. Det är korsrygg, det är knän, det är leder och axlar och en massa varianter, säger han nu.

Har det blivit bättre nu då?

– Nej, det är klart att det inte har. Ju närmare döden vi kommer ju sämre blir det. 

Du måste fortfarande träna?

– Jaja, det måste man göra. Annars går det inte att skriva. Skrivandet blir allt mer fysiskt ansträngande, så det krävs en timmes gymnastik om dagen.

Paralleller till vår tid

På årets Bokmässa är han aktuell med romanen ”Den andra dödssynden”, den nionde delen i hans svit ”Det stora århundradet”. Den behandlar det giriga 1980-talet och Jan Guillou ser paralleller till vår tid.

– Ja, men högerideologin är starkare i dag än vad den var då. I dag låter det inte radikalt att säga att det är bra för de fattiga att sänka skatterna för de rika, i dag låter det normalt. Det står ju i morgontidningarna varje dag, säger han.

Jan Guillou är redan i startgroparna för nästa roman.

– I januari ska förberedelsearbetet vara klart. Då drar jag mig tillbaka på landet och så kommer jag helst inte in till stan förrän i juni. Sedan blir det Bokmässan i september, det är planen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.