Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guillous räddning mot smärtan – kunde kostat honom nya boken

Expressens Karin Sörbring intervjuar författaren Jan Guillou på Bokmässan i Göteborg, 2018.
Foto: Lovisa Waldeck
Nya boken "De som dödar drömmar sover aldrig".
Jan Guillous alterego Eric Letang avslöjar sig när han dejtar och inte riktigt lyckats härma arbetarklassen. "Det känner jag igen. I den arbetarromantik som rådde på 1960-talet var det en sorts omvänd bördsskrytande. De som kunde hävda att de hade arbetarföräldrar var liksom finare än vi andra. Det fanns också kamrater som försökte klä sig som de trodde att arbetare klädde sig och maskera sin förargliga borgerliga bakgrund, men det gjorde aldrig jag", säger Jan Guillou.
Foto: Lovisa Waldeck
Ann-Marie Skarp och Jan Guillou lärde känna varandra på Norstedts för 44 år år sedan och i dag är hon vd för förlaget som ger ut Jans böcker. "Men jag är som en av ägarna av Piratförlaget hennes chef och kan avsätta henne", säger Jan Guillou och ler.
Foto: OLLE SPORRONG

GÖTEBORG. För några böcker sedan var det en hård kamp mellan ryggen och skrivandet.

Men tack vare en timmes gymmande mellan de två dagliga skrivpassen och regelbundna besök hos sjukgymnasten har Jan Guillou lyckats göra färdigt den nya romanen utan den sortens smärtor. 

– Min hustru Ann-Marie är den viktigaste personen för mina böcker, säger den 74-årige författaren som också berättar om sitt "fuck off-kapital" och vad han tycker om Stefan Löfven. 

Nya "De som dödar drömmar sover aldrig" börjar med att onkel Sverre testamenterar bort två värdefulla tavlor till ett museum. Finns det några överraskningar i ditt eget testamente?

– Om det finns några överraskningar i mitt så är det hemligt även för min familj och då skulle jag inte säga det till Expressen.

Du har tidigare skrivit sönder din rygg, men kunde genom sjukgymnastik och träning färdigställa den här boken?

– Ja – och tack vare underliga stolar. En ser ut som en stor sadel utan ryggstöd. I år har jag fått bukt med ryggproblemet. En timme om dagen - klockan 18-19 då jag har paus i skrivandet - tränar jag i mitt eget gym. Jag kör 15 minuters styrketräning av rygg och axlar och därefter 45 minuter på min crosstrainer.

Expressens Karin Sörbring intervjuar Jan Guillou på Bokmässan i Göteborg 2018.
Foto: Lovisa Waldeck

"Är inne i den del av året när jag går upp ungefär tio kilo"

Senast jag intervjuade dig sade du att du tror att män tappar självsäkerheten av att uppleva gradvid fysisk försvagning, men med så idog motion kanske du inte alls har försämrats kroppsligt?

– Jo, det är klart att jag har. Jag hör sämre, får ont på olika ställen, till exempel i höfterna när jag ska gå. Det är dock bara under skrivperioden som jag tränar så intensivt. Nu till exempel är jag inne i den del av året då jag går upp ungefär tio kilo i vikt, äter och dricker osunt, har senare måltider och pratar oupphörligt om mig själv i otaliga intervjuer. 


LÄS MER: Jan Guillou om recensionerna 


Hur mår du när du ska gå ner dessa tio kilo på våren?

– Det är jäkligt trögt när jag i början efter jul- och nyårsledigheten ska gå in i gymmet igen! 

Jan Guillous alterego Eric Letang avslöjar sig när han dejtar och inte riktigt lyckats härma arbetarklassen. "Det känner jag igen. I den arbetarromantik som rådde på 1960-talet var det en sorts omvänd bördsskrytande. De som kunde hävda att de hade arbetarföräldrar var liksom finare än vi andra. Det fanns också kamrater som försökte klä sig som de trodde att arbetare klädde sig och maskera sin förargliga borgerliga bakgrund, men det gjorde aldrig jag", säger Jan Guillou.
Foto: Lovisa Waldeck

I din förra bok "1968" blir ditt alter ego Eric Letang uppraggad av Gertrude med en lapp om att hon "i viss mån kompenserat för det där med behån genom att icke ikläda sig några trosor". Vad är det häftigaste sätt som du har blivit raggad på?

– Det är väl ungefär så. Man kan säga att den incidenten är lite verklighetsinspirerad.

Skrev ofantliga mängder kärleksbrev

Det finns en romantisk ådra i "Det stora århundradet"-sviten, där Eric Letang skriver kärleksbrev till sin Gertrude. Hur ofta har du haft nytta av pennans kraft i relation till damer?

– Det var mest när man var ung och kär på ett annat sätt än man blir som vuxen. Jag skrev däremot ofantliga mängder kärleksbrev i 17-årsåldern.

Din hustru Ann-Marie Skarp är också din förläggare. Hur viktig är hon för dina böcker?

– Hon är den viktigaste personen eftersom hon kontinuerligt går igenom varje kapitel och diskuterar det med mig. Sedan skriver jag om det. 

Ann-Marie Skarp och Jan Guillou lärde känna varandra på Norstedts för 44 år år sedan och i dag är hon vd för förlaget som ger ut Jans böcker. "Men jag är som en av ägarna av Piratförlaget hennes chef och kan avsätta henne", säger Jan Guillou och ler.
Foto: THOMAS ENGSTRÖM/EXPRESSEN

Men jag anar att Ann-Marie inte har några silkeshandskar, precis?

– Nej, och man lär sig mycket av kritiken.


LÄS MER: Jan Guillou om misshandel och att prata sex med sin mamma 


"Fuck off-kapital" till om han får hjärnblödning

Efter IB-affären sänkte du din årsinkomst rejält. Jag anar att det har varit viktigt för dig att skaffa ett "fuck off-kapital"?

– Det är just vad jag håller på med. Min försörjning upphör i den sekund som hjärnblödningen kommer. Det kan vara om tre minuter eller om tio år. Då är jag försörjd livet ut. Det som är därutöver donerar jag åt olika håll och jag är fortfarande noga med att betala mycket skatt.

Fakta/Har sålt drygt 12 miljoner böcker i Sverige

NAMN: Jan Oskar Sverre Lucien Henri Guillou.

ÅLDER: 74.

YRKE: Journalist, författare, delägare i Piratförlaget.

BOR: Lägenhet på Östermalm i Stockholm, gården Flybo i norra Roslagen.

FAMILJ: Hustrun Ann-Marie Skarp, 66, vd för Piratförlaget. Barnen Dan, 47, och Ann-Linn, 46 (med Marina Stagh). Barnbarnen Leo och Misja.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Föddes i Södertälje, växte upp i Saltsjöbaden.

MAMMA VAR: Marianne Hansén, (egen företagare, avled i 2013, 89 år gammal).

PAPPA ÄR: Charles Guillou, fransk pensionär.

UTBILDNING: Studentexamen från latinlinjens modernspråkliga gren. Halv jur kand.

KARRIÄR: Avslöjade IB-affären 1973. Stora Journalistpriset 1984 för artiklar som bidrog till att Keith Cederholm friades. Programledare för "Magazinet" (1981-84), "Rekordmagazinet" och "Grabbarna på Fagerhult". Ordförande Publicistklubben (2000-2004). Har skrivit 49 böcker som sålts i drygt 12 miljoner exemplar i Sverige. 

AKTUELL: Med "De som dödar drömmar sover aldrig", den åttonde romanen om 1900-talets historia (Piratförlaget).

Du har ökat tillgångarna i ditt bolag "Achilleus Art o Media Aktiebolag" från 11,5 miljoner år 2014 till 13 miljoner i fjol?

– Där finns en stor reserv, inte bara för min egen eventuella hjärnblödning och därmed upphörande arbetsinkomst. Det kan också uppstå andra nödsituationer i livet, som en bilolycka i familjen.

Det är lite "Sliding door"-tema i nya "De som dödar drömmar sover aldrig", för där skildrar du hur ditt liv hade kunnat bli om du satsat på juridiken i stället för journalistiken?Det är lite "Sliding door"-tema i nya "De som dödar drömmar sover aldrig", där Jan Guillou skildrar hur hans liv hade kunnat bli om han satsat på juridiken i stället för journalistiken."Jag ville introducera juridiken som en viktig beståndsdel i de två romanerna om 1960- och 1970-talet och behövde Henning Sjöström för den nyaste boken. Då låg det nära till hands att göra den alternativa självbiografin. Jag blev journalist lite grann av en slump och gjorde några väldigt tursamma avslöjanden trots att jag var ung och hade liten kunskap om yrket", säger han till Expressens Karin Sörbring (bild från 2016).
Foto: HENRIK JANSSON/ GT/EXPRESSEN

Har du övervägt att vara med i "På Spåret" igen?

– Nej, jag är för gammal för det. Det gäller min fru också. Vi kan tillräckligt, men vi tänker för långsamt. Det skulle vara om Ann-Marie och jag delade upp oss i varsitt lag och hamnade med varsin ung, rask jäkel som kan all popmusik. 

Ann-Marie Skarp och Jan Guillou är inte sugna på att tävla i "På Spåret" igen.
Foto: Bo Hakansson, BILDUPPDRAGET AB/SVT

Röstade på Fi, vänstern och sossarna

För första gången i ditt liv röstade du i höst?

– Ja, från och med nu kommer riksdagsvalen att ha karaktären av en sorts folkomröstning för och emot demokrati. Jag röstade på Fi i kommunalvalet, vänstern i riksdagsvalet för jag ville kryssa Amineh Kakabaveh och på sossarna i landstingsvalet.

I en UNT-intervju sade du nyligen att du vill vara "lätt berusad, trött och ha tyst i huvudet så att du kan sova"?Jan Guillou sade nyligen i en UNT-intervju att han vill vara "lätt berusad, trött och ha tyst i huvudet" så att han kan sova. "Det gäller under den del av året då jag skriver också. Annars fortsätter jag att skriva och kan inte somna. Nu är det så fiffigt att dricker man för mycket funkar inte mekaniken. Därför går det inte att dricka för mycket och samtidigt skriva", förklarar han.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Vad tycker du om Stefan Löfven (S)?

– Jag känner sympati för Löfven för han är en hederlig karl, men han är ju inte tränad som debattmaskin. Till och med en sådan politisk nolla som jag anser att Ebba Busch Thor är åker på en skridsko runt honom i debatterna. 

Är det något du själv vill lägga till?

– Ja, i den senaste boken sätter jag in IB-affären i historien om hur Sverige tillsammans med Norge blev de enda länder i Västeuropa som kunde undgå vänsterterrorismen. IB-affären är kulmen på en motståndsrörelse som vi var några stycken som var med om att forma. Vi lyckades ju, vi dödade faktiskt fienden till slut. Med demokratiska medel, utan så mycket som ett knytnävslag. Vi använde demokratins främsta vapen – den fria pressen – och dess möjligheter. Att det fanns ett så effektivt motmedel mot terrorism tycker jag borde ingå också i den officiella historieskrivningen.

Jan Guillou och Annika Hagström var programledare för "Magazinet" som 1982 sändes från SVT i Malmö. "Efter IB blev jag utestängd överallt, men så kom ett mirakel när de ringde från Malmö-tv och frågde om jag ville bli programledare för "Magazinet". Då var jag raskt tillbaka i berömmelsen och till höga inkomster", säger Jan Guillou.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Jan Guillous val

Fotboll – Ishockey

Thailand – Fjällen

Vin – Vatten

Soffa – Löpband

Köttbullar – Fiskgratäng

Kungen – Drottningen

Seriemaraton - Filmkväll 

Ostbågar - Ostbricka 

Hudvårdsrutin - Tvål 

Deckare - Biografi

LÄS MER: Jan Guillou om risken att bli förlöjligad 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.