Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guillou om GW: ”Vänner så länge han kan tjäna pengar”

I dokumentärserien ”Den överlägsna journalisten” berättar Jan Guillou att vänskapen med Leif GW Persson är över. Arkivbild.
Foto: NAINA HELÉN JÅMA / TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson säger att han inte är ovän med Jan Guillou. Arkivbild.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I dag är vänskapen mellan Jan Guillou och Leif GW Persson över. Det berättar Guillou i det andra avsnittet av SVT:s dokumentärserie ”Den överlägsna journalisten”.

– Han har vänner så länge han kan tjäna pengar på de vännerna. När den möjligheten upphör så upphör vänskapen, säger han.

Leif GW Persson och Jan Guillou har en lång historia tillsammans, bland annat gjorde de jaktprogrammet ”Grabbarna på Fagerhult” tillsammans, de har också skrivit boken ”Den stora machoboken”. De var också goda vänner fram till för 15 år sedan ungefär. 

Exakt vad som orsakat splittringen mellan de forna vännerna, vill Jan Guillou, 76, inte berätta i dokumentären – men han säger att det är GW:s beslut.

– Han kallar det för utvisningsbåset. När han inte är nöjd med en vän så blir det utvisningsbåset, säger Jan Guillou i dokumentären.

”Vi ses inte”

Trots Guillous uttalande anser Leif GW Persson, 75, att det inte finns någon ovänskap mellan de två.

– Jag får frågan ibland men jag är inte ovän med honom. Men vi ses inte, det är något annat, säger han i dokumentären.

När SVT-journalisten Kristina Hedberg berättar för Jan Guillou att hon inte uppfattat att han hamnat i GW:s ”utvisningsbås” står han på sig.

– Men han ljuger ju nästan alltid.

SVT: Du litar inte på det?

– Nej.

”Shakespeare och Åsa-Nisse”

Trots att Leif GW inte anser att han och Guillou är ovänner så säger han att det funnits en viss rivalitet mellan de två när det kommer till författandet.

– Jag är också bra på att skriva ska du veta och jag har sålt en jävla massa böcker, säger Leif GW.

SVT: Är det en tävling?

– Ja ibland blev det ju det. Det är ju barnsligt, men grabbar är ju på det där viset. 

Att det skulle råda någon form av tävling mellan de två bästsäljande författarna är inget som Jan Guillou håller med om.

– Han anser att vi förhåller oss till varandra som Shakespeare och Åsa-Nisse. Och det är ingen tvekan om vem av oss som är Shakespeare, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.