Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Guillou: Oldsberg en skam för manssläktet

Jan Guillou och hustrun Ann-Marie Skarp medverkar i den nya säsongen av "På spåret". Guillou har svårt att släppa förlusten från när han medverkade förra gången.
Foto: Emil Nordin

Jan Guillou har haft svårt smälta förlusten i "På spåret" för sex år sedan.

När ämnet kommer på tal kritiserar författaren dåvarande programledaren Ingvar Oldsberg - och Guillou spar inte på krutet:

– Han är en skam för manssläktet, säger Jan Guillou.

I höst är makarna Jan Guillou och Ann-Marie Skarp tillbaka i "På spåret" igen. Det blir chans till revansch för Jan Guillou som förra gången åkte ut efter två program.

I första avsnittet vann de över Göran Hägg och Caroline af Ugglas. Men när det var dags för Pia Conde och Thomas Pettersson låste det sig för paret redan på resans första anhalt.

Jan Guillou minns insatserna som fotbollsmatcher.

– Vi hade precis slagit Italien med 3-1, det dåvarande mästarparet. Då skulle vi möta Malta och förlorade med 1-0.

"Det är bara en bildningslucka"

En av de tidiga ledtrådarna skickade i väg parets tankar på fel håll.

– De pratade om ung flicka eller något sådant. Jag tänkte då tös hela tiden, men det skulle vara mö, säger Ann-Marie Skarp.

– Ingvar Oldsberg tror att mö betyder ung flicka. Det betyder ogift kvinna, säger Jan Guillou nu samtidigt som Ann-Marie Skarp bryter in i samtalet:

- Nu kan vi inte hålla på och gräma oss över det!

Har du gått och tänkt på den här förlusten?

- O ja, i flera år. Inte på det där med mö så mycket. För det är bara en bildningslucka hos herr Oldsberg. Han var ändå en väldigt bra programledare. Han dög till en sak i livet, och det var det här. Och det gjorde han väldigt bra.

Nu använder du hårda ord

- Ja. Det där var det absolut bästa han gjorde. Han skapade programmet, det var fenomenalt.

Vad menar du att han dög till en sak i livet?

– Han är en skam för det manliga släktet, säger Jan Guillou kort.

– Men Jan, säger Ann-Marie Skarp.


Oldsberg.
Foto: Foto: Anna-Karin Nilsson

– Jag tänker inte utveckla det. Det har inte med saken att göra.

Har du grämt dig mycket?

- Jo, och inte så mycket för Oldsberg för han sköter det ju bra. Jag säger fel på kejsarna Hadrianus och Trajanus, det skulle jag i 99 999 fall av 100 000 aldrig kunnat göra. Alla latinare vet att det var Trajanus som expanderade imperiet. Så säger jag fel.

- Det tar fem år att komma över det. Inte bara det, jag sa radar när svaret skulle vara sonar. Efter att jag precis skrivit en u-båtsroman, som bara handlar om sonar. Det är omöjliga felsägningar och på det åker vi ut. Det tar åratal att komma över det.

Har du kommit över det i dag?

- Ja, nästan. Årets segrare var så enormt glada att vi åkte ut och skojade om det. Och det var ändå en jävel som inte kände igen Renoir.

"Människor får tycka vad de vill"

Ingvar Oldsberg var programledare för SVT-programmet mellan 1987 och 2009. Han skrattar högt och länge när han får höra Jan Guillous uttalanden, och han tror att ilskan bottnar i att författaren missade några frågor i programmet.

– Han kan inte lasta andra för egen bristande kunskap, säger Ingvar Oldsberg.

Han förstår inte heller på vilken grund Jan Guillou kallar honom för "en skam för manssläktet", men tar samtidigt inte illa upp.

– Inte när det kommer därifrån, hade det däremot kommit från en kvinna som man haft relationer med så. Men om Jan Guillou vill tycka det så får han det. Vi lever ju dessbättre i ett land där människor får tycka vad de vill.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.