Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guettas svåra samtal – innan Aviciis bortgång

Världsartisten Tim "Avicii" Bergling är död.
David Guetta är en av flera stjärnor som hyllar Avicii på Friends arena i Stockholm. Foto: DAVID FISHER/REX / DAVID FISHER/REX REX FEATURES
För Expressen berättar han om sin vänskap med Tim Bergling. Och även om sitt sista minne av artisten, och vännen. Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi kände att något inte stod rätt till”, säger David Guetta när han pratar om Tim ”Avicii” Berglings sista tid.Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling dog i Oman 2018. Han blev 28 år gammal. Foto: / EMPICS / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ DOUG PETERS / IBLAB

Franska dj-stjärnan David Guetta var både kollega och nära vän med Tim ”Avicii” Bergling. 

För Expressen berättar han om deras sista möte – och det svåra samtalet med managern Ash Pournori.

– Vi kände att något inte stod rätt till, säger han. 

57 000 biljetter har sålts till ”Avicii Tribute Concert for Mental Health Awareness”. Bland stjärnorna som intar Friends arena är David Guetta ett av de absolut starkaste namnen.

När Expressen pratar med artisten bara timmar innan konserten berättar han om sin plan på scenen - och den franske stjärnan planerar en stor överraskning.

– Jag kommer att spela en del coola mixar mellan min musik och hans musik. Och jag har också en stor överraskning faktiskt. Jag och mina vänner började spela in en instrumentell skiva tillsammans med honom innan han gick bort. Och när han dog skrev jag en sång om honom på den här skivan. Jag har aldrig släppt den eller spelat den live. Men jag tror att jag ska spela den för den första gången nu.

Du har tidigare sagt att det kommer bli mycket känslor?

– Ja självklart, i alla fall för mig. Han var en kollega och en vän på samma gång. Vi spelade alltid på samma platser, gjorde musik tillsammans och det var någon jag respekterade väldigt mycket som en människa. 

– När han dog var jag jätteledsen. I takt med att tiden går så glider man tillbaka in i sitt liv, men det här kommer bli ett ögonblick att tänka på det. Självklart kommer det blir känslosamt.

”En av de bästa”

David Guetta beskriver Tim Bergling som en snäll och generös person. Som artist målar fransmannen upp en bild av en dj-producent som förändrade scenen för elektronisk dansmusik.  

– Han hade sin egen stil, sin egen typ av melodier, sin egen typ av ackord. Han definitivt en av de bästa.

Han berättar också hur Avicii mer än gärna bjöd med sig av sin musikaliska talang ifall Guetta körde fast i studion.

– Han bara tog pianot och visade mig något, bara så där. Som en vän. 

– När det kommer till hans personlighet så berodde det på hans cykler. Ibland var han en väldigt glad och rolig person. Och ibland var han mer nere. När han var sjuk.

Pratade ni om hans ångest och hur han mådde?

– Ja såklart, för jag tror att alla artister på toppen av sin karriär känner ungefär så här. Så det är faktiskt en relativt vanlig diskussion som vi har. Jetlag, livsstilen, pressen.

Minns du sista gången du träffade Tim?

– Sista gången jag såg honom tror jag faktiskt att han såg ganska lycklig ut.

Men Guetta berättar samtidigt att han hade fått signaler på att Tim Bergling mådde allt sämre. Särskilt minns han ett samtal med Aviciis dåvarande manager Ash Pournori.

– Jag kommer ihåg att jag pratade med Ash. Och Ash var väldigt orolig. Vi pratade på telefon och jag föreslog för Ash att jag kanske kunde prata med honom, och att vi kanske skulle träffas. För vi kände att något inte stod rätt till. Och sedan hände det här.

Inför den stora hyllningskonserten är dock David Guetta fast besluten att göra hyllningskonserten till en kväll i festens tecken.

– Det är faktiskt det jag älskar med dansmusik. Det är känslosam må bra-musik. Så jag vill att den här kvällen ska kännas bra, inte ledsam. Jag vill att det ska vara en fest. 

Tror du Tim också hade velat ha det så?

Absolut, självklart. Och hans musik var väldigt glad.

Pappan om Aviciis bortgång:

Klas Bergling om året efter Tim ”Avicii” Berglings bortgång.

Ett år sen Avicii dog – hyllningarna och eftermälet:

Ett år sen Avicii dog – hyllningarna och eftermälet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.