Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grynets dubbla tragedi med ex-kärlekarna

Grynet Molvig.
Foto: JAN DÜSING
Grynet Molvig.
Foto: INGVAR KARMHED/SVD/SCANPIX / SCANPIX CODE 30082 SCANPIX SWEDEN
Grynet Molvig.
Foto: DANIEL JOHANSSON/EPS / STELLA PICTURES EYEWITNESS PICTURES SWEDEN
Grynet Molvig med Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt.
Foto: BONNIERARKIVET / TT NYHETSBYRÅN
Frank Andersson.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Frank Andersson.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt.
Foto: ALL OVER PRESS / ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN
Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt.
Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBL
Grynet Molvig.
Foto: ULF KARLSSON
Grynet Molvig.
Foto: OLLE SPORRONG / EXP
1 / 11

Hon har stått på scenen i snart 60 år - men Grynet Molvig fortsätter att spela in tv-serier och turnera.
Den senaste tiden har flera av hennes närmaste gått bort.
– Alla försvinner helt plötsligt, säger skådespelerskan som på kort tid förlorat ex-partnern Frank Andersson och ex-maken Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt.

Tv-serien "Gåsmammans" fjärde säsong. Sverigeturné med Ingmar Bergmans "Höstsonaten". När man ser Grynet Molvigs arbetsschema är det lätt att glömma att hon är 75 år gammal och scendebuterade redan 1961.
Men en av Sveriges mest folkkära skådespelare och sångerskor är inte redo för pension.
– Det går upp och ned med jobb, men det är kul att någon fortfarande vill ha ett gammalt skrälle som jag, säger hon och skrattar.
– Men "Höstsonaten" är två timmar lång och det blir inte lättare att komma ihåg repliker med åldern, säger hon. 

Det finns dock andra betydligt tyngre saker som kommer med åldern - nära och kära som går bort. De senaste åren har hon förlorat flera av sina närmaste. Förra året gick vännerna Gösta Ekman, Barbro "Lill-Babs" Svensson och Hans Alfredsson bort.
– Lena Söderblom och jag var på Katarina kyrkogård och skulle se på Gösta Ekmans gravsten som Marie-Louise gjort så fin och lägga en blomma, och plötsligt insåg jag att det bara var vänner som låg där, säger Grynet Molvig.

– Plötsligt var jag omgiven av gamla vänner. Det var Putte Wickman, Cornelis Vreeswijk, Johan Bergenstråhle, Gösta, Kim Anderzon, Michael Nyqvist, you name it, alla låg där. De hade bestämt träff där tydligen. Plötsligt var det som ett mingelparty. Det kändes konstigt och olustigt, men på något sätt vackert också att alla var samlade där. Det var något fint med det, säger hon. 

Många pratar med de man förlorat även efter att de gått bort.

– Ja, men det gör jag inte med dem. Men min mamma gick bort för många år sedan, och hon har fortfarande mycket synpunkter om mig. Jag får be henne hålla truten ibland, säger hon och skrattar.
Grynet Molvig medverkar i Jane Magnussons kommande dokumentärfilm ”Hasseåtage – komikerna som byggde Sverige” om Hans Alfredson och Tage Danielsson. Filmen har premiär nästa höst och ska visas på SVT julen 2019.

När kända vänner och kolleger går bort hjälper Grynet Molvig ofta tv och tidningar att hedra dem. Det är tunga känslosamma uppdrag. 

– Det har blivit många nekrologer och mycket sitta i tv och minnas vänner. Det hade jag inte tänkt för några år sedan att jag skulle göra, säger hon.

– Det är Povel, det är Hasse och Tage och det är Gösta. Alla försvinner helt plötsligt tycker jag, säger hon. 

"Väldigt sorgligt"

Nyligen gick hennes tidigare partner Frank Andersson bort av komplikationerna efter en hjärtoperation. Förra året dog ex-maken Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt

– Det är väldigt sorgligt naturligtvis. Jag och "Noppe" hade 13 fantastiska år tillsammans och det var en väldigt fin tid i mitt liv. Och jag minns även tiden med Frank med stor glädje. Han hade ett stort hjärta, säger hon.

Frank Andersson och Grynet Molvig var ett av Sveriges mest omskrivna par på 1980-talet. Hon var älskad artist och skådespelare, känd både från film och teater. Han var festande brottarstjärna som vann medaljer åt Sverige.
Men festlivet på nattklubbar som Alexandras i Stockholm var inte så odisciplinerat som Frank Andersson mindes det i sina intervjuer.
– Jag vet att han sagt att "Det var ett galet liv. Vi levde på nätterna och sov på dagarna", men jag jobbade på dagarna. Jag kanske festade på nätterna, men jag jobbade faktiskt på dagarna också, säger hon.

Familjen berättar: Frank Anderssons dödsorsak 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.