Grynet Molvigs sorg efter ex-maken Noppe

I år firar ”Sommar i P1” 60 år.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Grynet Molvig slog igenom för över 60 år sedan, men än finns inga planer på att varva ner.

Skådespelerskan medverkar nu i ”Sommar i P1” – och i programmet pratar hon om en period i livet när hon alltid kärade ner sig i fel personer.

Sedan berättar hon även om sorgen efter ex-maken ”Noppe” Lewenhaupt, som gick bort i februari 2017.

– Jag kan inte ens närma mig tanken på vilken avgrund av sorg som följt honom länge, säger hon i programmet.

Grynet Molvig slog igenom redan när hon var tolv år gammal - och när hon fyllde 20 så hade hon redan gett ut 15 skivor och varit med i en mängd olika filmer och revyer.

Den 76-åriga skådespelerskan medverkar nu i ”Sommar i P1” - och där drar hon en mängd olika anekdoter ur sitt yrkesverksamma liv. 

Bland annat drar hon upp berättelsen om när hon och Gösta Ekman skulle filma en sexscen i ”Mannen som slutade röka”. 

– Det är varmt och kvavt i studion. Vi repeterar en scen. Det rör sig om en stor kärleksscen. Ett samlag ska redovisas från sin allra första början till dess jublande klimax. Gösta Ekman och jag bökar runt i sängen, lätt svettiga i våra otympliga vita frottérockar. Allt i en böljande rytmisk rörelse, säger hon i programmet.

”Plötsligt så är alla spritt språngande nakna”

Och för att lätta på stämningen så valde Tage Danielsson och övriga personer i rummet att också klä av sig nakna.

– Inte vet jag hur det gick till , men plötsligt så är alla i studion spritt språngande nakna.  Och plötsligt så blir nakenheten något fullkomligt naturligt, säger Grynet Molvig.

Sedan berättar hon om en period i livet när hon gjorde en mängd dumma beslut – något som gjorde att hennes familj skämdes över henne.

– Jag var nyskild för första gången. Efter 15 års äktenskap blev det tvärdrag i mitt hus. Jag lyckades med den ena dumheten efter den andra. Min mamma var förtvivlad och hela familjen skämdes. Jag kärade ner mig i hopplösa förhållanden, noga dokumenterat av skvallerpressen. Mina inälvor brann, hela jag stod i lågor, säger hon i sitt sommarprat.

Berättar om minnena med kungafamiljen

Grynet Molvig är också vän med kungafamiljen sedan många år tillbaka – och i programmet berättar hon om när kungabarnen gjorde bläck till henne, som kom ifrån galläpplen på Öland.

– När vi var där så fick vi syn på massor av galläpplen som man förr i tiden framställe bläck av. Plötsligt har barnen och vi en hemlighet. Vi smugglade med dem hem – och var galläpplena tog vägen visste jag inte förrän jag satte vid ett dukat bord några månader senare. Barnen hade gjort bläck till mig. Det är ett soligt minne som fortfarande värmer.

Sorgen efter ex-maken

Det finns dock andra betydligt tyngre saker som kommer med åldern – nära och kära som går bort. De senaste åren har hon förlorat flera av sina närmaste. 

Molvig var gift med kungens nära vän ”Noppe” Lewenhaupt i tolv år, och hon hade goda relationer med ex-maken ända fram till hans död i februari 2017.

– Jag kan inte ens närma mig tanken på vilken avgrund av sorg som följt honom länge. Jag försvinner in i det blå, och känner mig skyldig. Vad har jag för rätt att sitta här och vara kvar? 

– Jag har en rätt, men också en skyldighet i min rätt. Jag ska intensivt, i varje sekund, ta vara på det som Noppe lämnade: alltså livet. Det är min skyldighet, och det ska bli min styrka.

”Sommar i P1” släpps som podd klockan 07 och sedan sänds programmet i P1 vid klockan 13.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.