Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grynet Molvigs lyxiga liv med Noppe: ”Mycket fint”

Grynet Molvig i ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: SVT
”Jag var ju gift fortfarande. Jag hade inte alls lust att det skulle komma i tidningen”, säger Molvig om romansen med Frank Andersson.
Foto: SVT
Foto: SVT

Det norska popundret tog Sverige med storm.

I ”Stjärnorna på slottet” öppnar Grynet Molvig upp om det flådiga livet med ”Noppe” Lewenhaupt, skammen kring nakenscenerna i hennes filmer – och romansen med Frank Andersson.

– Jag var ju gift fortfarande. Jag hade inte alls lust att det skulle komma i tidningen, säger Molvig i programmet – som hon pressat SVT att klippa om.

Efter att ha slagit igenom som barnstjärna lämnade Grynet Molvig Norge för Sverige i slutet av 60-talet. Här är hon kanske allra mest känd för sina roller i Hasse och Tages revyer och filmer liksom Povel Ramels tv-serier.

I ”Stjärnorna på slottet” öppnar Molvig, 79, upp om sitt liv och sin karriär. Bland annat avslöjar hon att hon nobbade ett erbjudande att bli ”Bondbrud” – och avslöjar skammen hon kände i samband med nakenscener.

Till exempel i ”Mannen som slutade röka”.

– Jag skämdes väl lika mycket över min kropp som alla andra unga tjejer på den tiden.

Tage Danielssons avväpnande knep

Plötsligt såg hon att regissören Tage Danielsson tagit av sig kläderna.

– Bredvid honom stod scriptan med jättestora tuttar, alla var nakna – nu kan vi börja. Nu var det ju lek!

Grynet Molvig på tidningsomslag.
Foto: SVT

Grynet Molvig har tackat nej till ”Slottet” flera gånger men valde att ställa upp för att bryta en längre tids pandemi-isolering, säger hon till Expressen. Efter inspelningen ville hon att SVT skulle klippa om programmet.

– Vi har haft lite kontroverser om klipp och sådär, som jag inte varit helt överens om. Det har väl varit en kompromiss och det får man göra. Men i stort sett är jag nöjd, säger hon.

Expressen har varit i kontakt med projektledaren Ulrika Midunger som kallar det en ”mycket liten” förändring och inte vill kommentera ändringen ytterligare.

LÄS OCKSÅ: Grynet Molvigs längtan efter veckorna på sjukhus

”Aldrig känt mig så olycklig”

I programmet berättar Grynet Molvig om den turbulenta tiden efter skilsmässan från hennes första make, norske kompositören Alfred Janson.

– Då tappade jag väl fotfästet ett tag, det gungade lite under mig, säger hon i programmet.

David Lagercrantz frågar om den omskrivna romansen med OS-hjälten Frank Andersson i början av 80-talet. Molvig var fortfarande gift med Alfred Janson i början av romansen och tog det hårt när den plötsligt prydde förstasidorna.

– Jag tyckte det var väldigt genant, jag hade inte alls tänkt det skulle få såna proportioner. Men Frank kunde ju aldrig hålla käften. Han skrek ju om detta och tyckte det var så flott, säger Grynet Molvig i ”Stjärnorna på slottet”.

Frank Andersson 1982. OS-hjälten gick bort 2018.
Foto: BILDBYRÅN

Hon beskriver Frank Andersson som charmig, varm, godhjärtad, generös – och opålitlig.

– Och väldigt lätt att bli kär i, kan jag säga.

Lyxlivet med ”Noppe”

Strax därpå träffade hon sin blivande make:

Greven och kungavännen Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt. Paret var gifta 1983-1986. Carola Häggkvist undrar om de bodde i ett slott.

– Det var mycket fint, mycket adligt, svarar Grynet Molvig.

Grynet Molvig och ”Noppe”.
Foto: SVT

– Plötsligt satt jag på en väldigt vacker herrgård. Jag klev in i ett lite annorlunda liv.

Men hon upplevde det inte som någon ”klassresa”.

– Jag tyckte de skulle vara glada att få mig.

LÄS OCKSÅ: Molvigs sorg efter ex-maken ”Noppe”

”Känner fler döda än levande”

Carola undrar om de fick besök av kungen och drottningen.

– Absolut. Många gånger, hela tiden, genom åren. Jag tycker mycket om kungen och drottningen och hela den familjen, de är lojala vänner.

”Noppe” Lewenhaupt tog sitt liv i februari 2017.

– Hans självmord kom som en chock.

Frank Andersson gick bort ett och ett halvt år senare, september 2018. Grynet Molvig säger i ”Stjärnorna på slottet” att hon ”känner fler som är döda än levande”.

– Det är lite sorgligt.

Hon nämner Monica Zetterlund, Lars Ekborg, Cornelis Vreeswijk, Tage Danielsson, Hasse Alfredson, Gösta Ekman och Povel Ramel som ”lekkramraterna som försvunnit”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.