Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gry Forssells kärlekslöfte till maken i sommar

Gry Forssells sista sms från Adam Alsing
Gry Forssell är överväldigad av den fina respons hon fått efter sitt sommarprat: ”Helt fantastiskt, det trodde jag aldrig”, säger hon.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Gry Forssell.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Gry Forssell.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Gry Forssell.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Foto: Karin Törnblom/TT / Karin Törnblom

Gry Forssells framgångar i karriären hade inte varit möjliga utan stödet av maken Alex Kossek, i juli firar de 13 år som gifta.

Makarna har en tradition på sin bröllopsdag där de pratar med varandra om relationen – och ger äktenskapet ett år till.

– Förhoppningen är att det ska vara kul i ett år till. Vi tar ett år i taget, säger Gry Forssell.

Gry Forssell är ute och går med sina hundar i den norrbottniska skogen när Expressen får tag på henne. Hon och maken Alex Kossek köpte sommarställe utanför Luleå för tio år sedan, när barnen var små. 

Varje sommar har Gry Forssell pendlat mellan Luleå och Stockholm för att leda TV4:s ”Sommarkrysset” från Gröna Lund – men inte i år. Nöjesparken tvingas hålla stängt och programmet är inställt.

– Det känns väldigt konstigt att vara sammanhållande ledig så länge. Vi får se vad det gör med mig. Jag har kommit ner i varv, lägger undan telefonen och märker att jag är mer dagvill än vanligt, säger hon.

Gry Forssell har lett ”Sommarkrysset” sedan 2007 – i år ställdes programmet in.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Tvivlet inför att sommarprata

Sedan 16 år leder Gry Forssell radiokanalen Mix Megapols morgonprogram på vardagar. Hon är radioproffs – trots det tvekade Gry Forssell när hon fick frågan om att vara sommarvärd i ”Sommar” i P1. 

– Att jobba som programledare handlar om att föra handlingen framåt, att vara kittet som håller ihop programmet. Men sommarpratet skulle handla om mig, det är jag helt ovan vid. Vad är ens intressant? 

– Jag har inget behov av att prata ut eller berätta om något hemskt. Jag brukar mötas med oförståelse när jag säger att jag aldrig haft ångest. Min man Alex sa: ”Står du ut med att få två plus, så kör”.

Gry Forssell och maken Alex Kossek träffades och blev kära för snart 20 år sedan.
Foto: Karin Törnblom/TT / Karin Törnblom

”Slår vad om att TV4 frågade varenda manlig programledare innan mig”

Sommarpratet den 25 juni innehöll inga skandaler eller avslöjanden – men hettade ändå till. Som när Gry Forssell berättade om när TV4 hade köpt ”Sommarkrysset”, ett program hon direkt kände att hon ville göra, men då dominerade männen underhållningsbranschen.

– Männen fyllde tablån och jag skulle kunna slå vad om att äta upp min fiktiva hatt, att TV4 frågade varenda manlig programledare i registret innan frågan om att spendera sommaren på Gröna Lund landade hos mig, och jag sa utan att tveka en sekund: ja.

När Gry Forssell kom in i tv-branschen på 90-talet leddes de stora underhållningsprogrammen nästan aldrig av en ensam kvinna. 

– Då var ”Tutti Frutti” ett självklart program i tablån, Bruno Wintzell stod i smoking och puttade ner tjejer med frukt på tuttarna vid en pool. Fröken Sverige-tävlingen var stekhet, där tjejer gick runt i högklackat och baddräkt. Det var män i kostymer som höll i trådarna och skötte programmen. Så är det inte i dag, det har skett en stor förändring, säger hon.

Var bästa vän med Adam Alsing

Gry Forssells resa mot radiotronen började 2004, då Adam Alsing övertalade henne att vara med och starta en ny morgonshow på Mix Megapol. I sju år stod de sida vid sida varje morgon, och i sitt ”Sommar” säger hon att han blev ”hennes bästa vän”. 

För tre månader sedan dog den folkkära programledaren efter att ha drabbats av corona, ett besked som fortfarande känns overkligt för Gry Forssell.

– Det är så svårt att förstå att Adam inte finns, det är jättekonstigt. Det hade inte gått att inte beröra Adam, för han är en så stor del av mitt yrkesliv.

Adam Alsing och Gry Forssell är tätt förknippade med varandra efter sina år som kolleger.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Överenskommelsen med maken

Gry Forssell och maken Alex Kossek firar sin trettonde bröllopsdag i juli, det brukar makarna fira – genom att förlänga äktenskapet med ett år till. 

– Man kan ju aldrig lova någonting, förhoppningen är att det ska vara kul i ett år till. Vi tar ett år i taget, och en dag i taget. Alex kom hem en dag och hade ställt oss i äldreboendekö tillsammans – då kan man anta att det verkligen finns ett hopp om att få leva länge tillsammans, säger hon med ett skratt.

Arbetet som programledare i TV4 och på Mix Megapol blir intensivt i perioder och sätter agendan för familjen. Men makarna har ett knep för att få det att fungera.

– Det handlar mycket om att prata om förväntningar. Alex är duktig på det, han är fantastisk. Han tänker, pratar och analyserar mycket hela tiden – lite överanalytisk ibland. Jag är den som säger ”ja ja, det blir bra” och så vill jag gå vidare. Då bromsar han och säger ”nej, nu måste vi prata om det här”. 

– Inför perioder när jag jobbat som allra mest har vi satt oss ner och pratat om vad det skulle innebära att tacka ja. Så att båda har samma bild av hur det ska bli, då går det mycket lättare. 


https://www.instagram.com/p/B9wF4KBBL_I/

Det här är Gry Forssell

Ålder: 47.

Familj: Maken Alex Kossek, 42, sonen Vincent, 17, dottern Nikki, 11.

Gör: Programledare i TV4 och Mix Megapol.

Född: I Växjö, uppvuxen i Luleå.

Bor: Villa i Enskede, Stockholm och sommarställe i Luleå skärgård.

Aktuell: Debuterade som sommarvärd i ”Sommar” i P1 den 25 juni. Programmet finns att höra som podcast eller på Sveriges Radios hemsida.

Leder Mix Megapol-programmet ”Gry Forssell med vänner” med nya konstellationen bestående av Jakob Öqvist, Karolina Widerström, Jonas Rhodiner med flera.

Gry Forssells sista sms från Adam Alsing

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.