Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gry Forssells beslut för karriären – stöttas av maken

Karin Sörbring träffar Gry Forssell.
Inför premiären av ”Sommarkrysset” gick allt nästan allt som kunde gå fel. Men Gry blir inte nervös i sådana lägen. Det blev hon däremot när hon för några veckor sedan deltog i en klubbtävling med låga hinder.
Foto: Pär Bäckstrand/TV4
När ”Sommarkrysset”-kamerorna släcks går Gry Forssell gärna ut och äter en bit, tar ett glas vin och möter upp jobbkompisar eller andra vänner. ”Men jag blir inte uppjagad av direktsändning och har inget stort behov av att varva ner”, säger hon.
Foto: PATRIK C Ö STERBERG / IBL
Gry Forssell och Alex Kossek har varit ett par i 18 år. Båda har karriärer - och de underlättar för att den andra ska få yrkeslivet att fungera.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
”Gry Forssell med vänner” är ungefär samma program som tidigare, bara det att vi har nya människor med. Jag saknar förstås Anders Timell och Malin som kompisar, men förändringarna är inte dramatiska, de sker dynamiskt”, säger Gry Forssell, här med advokat Thomas Bodström och programledarkollegan Hans Wiklund.
Foto: Instagram

Ett antal män nobbade uppdraget att leda ”Sommarkrysset”, kanske för att de ville ha sommarlov.

Då räckte Gry Forssell upp handen och sade ”jag kan - och vill”.

– Ska man jobba som programledare kan man inte hålla på och tacka nej. Min man Alex och jag hjälps åt för att få ihop sommaren med barnen. På sätt och vis har min karriär haft lite förkörsrätt och Alex är grym på att stötta, men han är också väldigt driftig själv, säger 46-åringen som tolv år senare fortfarande programleder från Gröna Lund. 

När Expressen får tag på Gry Forssell i skogen intill stallet söder om Stockholm går hon och läser ”Sommarkrysset”-manus högt för sig själv i mobilen, samtidigt som hon håller ordning på hunden Bosse som lerat ner sig.

Premiärsändningen av programmet är avklarad, men något som de över 700 000 tittarna inte vet är hur kaotisk kvällen blev.

– Å, det var oerhört rörigt på plats före. Det var det mest eller näst mest röriga genrepet vi har haft... Den stora LED-skärmen på scenen fungerade till exempel inte. Det var först 15 minuter före sändning som teknikerna fick ordning på den. Flera av artistnumren och inslagen bygger helt på skärmen och den utgör också en stor del av dekoren. Och en rad med skärmar fick vi inte alls i gång, så dem fick vi plocka bort i sista stund.

”Jag kollar på programmen i efterhand för att få koll på såväl helheten som faktorer som tempot, hur mycket energi det är lagom att jag har i relation till vilka inslag vi kör”, säger Gry Forssell.
Foto: TV4
Gry Forssell har programlett ”Sommarkrysset” i tolv år nu.
Foto: TV4

Hur mår du då, när allt är på väg att skita sig?

– Jag känner mig lugn ändå. Det finns inget jag kan göra åt saken, jag kan inte åtgärda problemet. Har vi en LED-skärm är det toppen, har vi ingen får vi köra utan. 

Då får Gry Forssell ”spagettiben”

Lugn var Gry Forssell dock inte när hon häromveckan deltog i en ridtävling. 

– Jag blir inte nervös av att prata i radio, inte när jag står på scenen och inte när jag är i direktsändning. Men att tävla med hästar gör mig så nervös att jag får spagettiben, geléarmar och tunnelseende och inte vet vad jag ska ta mig till. Det var rätt spännande att utsätta mig för de känslorna igen...

– Med undantag för när jag hoppade i Globen på en kändistävling 2007 har jag inte tävlat med hästar sedan jag var 19 år. Men för två veckor sedan var jag alltså med på en liten klubbtävling med låga hinder och det var så roligt! Min kollega Rebecca (Lagin, som i radioprogrammet går under namnet ”Växelhäxan Rebecca”, reds anm) berättade att hon hade anmält mig att tävla på en snäll ridskolehäst. Jag rev ett hinder, men är jättenöjd ändå.

Gry Forssell i stallet (bild från 2012). Hon går på ridskola en gång i veckan och är i stallet flera dagar i veckan med dottern Nikki. Dessutom har Gry en personlig tränare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
https://www.instagram.com/p/BwEpshAhKdS/

Om Gry Forssell tänker fortsätta tävla har hon ännu inte bestämt, men vurmen för stallet och hästarna har hon även omvandlat till ett professionellt intresse. Tillsammans med Rebecca Landin gör hon nämligen podden ”Ridklubben”. 

– Vi bara nördar på där och har med ryttare som Malin Baryard-Johnsson, Lisen Bratt Fredricson och experter som Lotta Björe, Sylve Söderstrand och Kristian von Krusenstierna. Det kan handla om hur man bäst rider en hörnpassering, hur man kan träna för att komma med rätt antal galoppsprång på hindret eller hur man som ryttare ska lägga upp sin träning inför tävling. Min mamma var hoppdomare när jag var liten och nu är det jag som efter många års uppehåll med ridningen hänger i stallet med min dotter Nikki.

Maken Alex supportar Grys karriär

Du sade senast jag intervjuade dig att din karriär har haft lite förkörsrätt i familjen. Hur har det varit på sistone?

– Det är nog fortsatt så. Alex är väldigt bra på att supporta. Han jobbar fortfarande med Axwell under vinterhalvåret och på somrarna med konserter på Gröna Lund. Då är han borta många kvällar, i princip alla kvällar utom på lördagar då jag står på scenen där. Nu ska vår son Vincent dessutom börja sommarjobba på Grönan. Han var på introduktionskurs i dag. 

Nu är det 18 år sedan Alex och du blev ett par. Vad är det som gör att ni fortfarande är tillsammans?

– Vi passar jäkligt bra tillsammans. Vi har kul ihop och låter varandra vara de personer vi är, vi försöker inte ändra på varann. Sedan gillar vi varandra på riktigt. Just nu går Alex en sommelierutbildning och han ska gå steg två i den i höst, så det är inte som att han sitter fastlåst hemma och bara servar. Men han har verkligen alltid ställt upp på mig.

Alex Kossek, projektledare för Axwell och konsertansvarig på Gröna Lund, och Gry Forssell har varit tillsammans i 18 år.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Du har också sagt att Alex är den av er som är bäst på att prata om känslor?

– Det är han sannerligen superbäst på! Han är den av oss som analyserar och funderar. Jag är lite mer ”jaja, det blir bra”... 

https://www.instagram.com/p/BvBGT-WhLGj/

Har ni någon semester tillsammans alls i sommar...?
– Nja, det blir lite lite av den varan i sommar. Men vi får ett par veckor tillsammans i slutet av juli då vi nog drar till stugan i Luleå skärgård. Då åker jag ner till Stockholm och sänder på lördagarna, men resten av sommaren ses vi ju också en del mellan våra respektive uppdrag på Grönan. 

– Vi är även lite inne på att kanske hyra en husbil. Jag har aldrig campat. Det verkar härligt att kunna hålla det öppet vart man åker. 

Fakta / Programleder "Sommarkrysset"

NAMN: Gry Charlotta Kossek Forssell.

ÅLDER: 46.

YRKE: Programledare i radio och tv.

BOR: 1930-talsvilla i Enskede i södra Stockholm.

SOMMARSTÄLLE: Stuga i Luleås skärgård.

FAMILJ: Maken Alex Kossek, 41, projektledare för Axwell och konsertansvarig på Gröna Lund. Barnen Vincent, snart 16, och Nikki, 10. Familjens hund Bosse (cavalier king charles spaniel).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Växjö, tillbringade de tre första åren i kollektiv i Småland och Göteborg, uppvuxen i Luleå. Har tre yngre halvsyskon på pappans sida.

MAMMA ÄR: Ragnhild Herminge, 66, journalist/personalutbildare, Luleå.

PAPPA ÄR: Tomas Forssell, 67, musiker och skådespelare, Vassmolösa utanför Kalmar.

UTBILDNING: Barn- och ungdomslinjen på gymnasiet.

KARRIÄR: Programledare på SVT:s ungdomsredaktion i Växjö, ”Filmguiden” (TV1000), ”Vinnare med V75” och ”På plats” (TV4), ”Sommartoppen” (P3), Silikon (TV3), ”Fångarna på fortet”, ”Pokerfejs” (TV4), ”Sommarkrysset”, ”Körslaget”, ”Big Brother”, ”Gladiatorerna”, podcasten ”Hemma hos Gry”.

AKTUELL: Programleder ”Gry Forssell med vänner” varje vardagsmorgon i Mix Megapol. Programledare för ”Sommarkrysset” som sänds klockan 20.00 på lördagar i TV4. Podcasten ”Ridklubben” med Rebecca Lagin. 

Apropå flygresor i jobbet undrar jag om du och din familj har anpassat era liv på något sätt med anledning av klimatdebatten?

– Vi har alltid försökt handla närodlat. Min mamma uppfostrade mig miljö- och klimatmedvetet och köpte mycket ekologiskt och närodlat. Jag har heller inte ätit kött sedan 1995 och det är väl bland det bästa man kan göra för klimatet. I sommar åker vi inte utomlands och de gånger vi flyger utsläppskompenserar vi förstås.

När ”Sommarkrysset”-kamerorna släcks går Gry Forssell gärna ut och äter en bit, tar ett glas vin och möter upp jobbkompisar eller andra vänner. ”Men jag blir inte uppjagad av direktsändning och har inget stort behov av att varva ner”, säger hon.
Foto: TV4

När jag intervjuade dig 2016 sade du att det inte var självklart att du skulle leda ”Sommarkrysset” året därpå?

– Det är snarare så att jag inte tar någonting för givet, jag tar alltid en sommar i taget. Så har jag resonerat i tolv år nu, haha.

Gry Forssell: ”Det finaste nöjesuppdrag man kan få”

Vad fick dig att tacka ja i år?

– Det är världens roligaste sommarjobb. Det är nästan omöjligt att tacka nej om man kan, att få leda den stora direktsända lördagsunderhållningen i TV4 är det finaste nöjesuppdrag man kan få. Ska jag jobba som programledare kan jag inte hålla på och tacka nej till så fina uppdrag.

Peter Settman ledde ju ”Sommarkrysset” när det sändes på SVT, men flera män tackade nej till uppdraget när programmet byte kanal för de ville vara lediga på sommaren. Då räckte du upp handen och sade ”ta mig”? 

– Ja, det gjorde jag. Och då hade jag aldrig kunnat drömma om att få en andra säsong. Att jag står här en tolfte säsong känns ofattbart. Att inte vara tacksam för det vore slött och bortskämt av mig. 

”Oavsett hur litet tävlingsmoment det handlade om så testade vi det på kontoret före, planerade i vilken hand jag skulle hålla mikrofonen om jag samtidigt skulle fästa något på en tavla och så vidare”, berättar Gry Forssell om de första åren som hon gjorde ”Sommarkrysset”.
Foto: PATRIK C Ö STERBERG / IBL

Hur mycket kräver det av dig att sända ”Sommarkrysset” nu?

– I och med att jag jobbar på radio om morgnarna året runt och för att jag ska få så mycket ledigt som möjligt med familjen så är det uttalat att jag måste få all möjlig uppbackning och support för att det ska bli hanterligt för mig. Det är inget krav från min sida, men det har varit en överenskommelse. Jag sitter inte med i redaktionen under veckorna, är inte med och gör kryssen och bokar inte gäster. Men jag kommer med förslag, sms:ar idéer om vad vi kan göra och vilka artister vi ska ha. Däremot har jag inte det pressen på mig i veckorna att jag ska leverera på den fronten.

– I början var jag mycket mer inne i detaljer, var med på alla manusmöten och vi överrepeterade verkligen. Jag tar underhållnings-tv på största allvar. Men nu är vi samma team som har arbetat med programmet i så många år och vi är så trygga med varandra att det funkar med att vi i huvudsak har telefon- och mejlkontakt under veckorna.

Hur ser ”Sommarkryssets” sändningsdagar – lördagarna – ut?

– Jag kommer till Grönan vid 10 och är kvar till klockan 22. Vi går igenom manus med bildproducent och scripta, repar mina positioner, var jag ska gå och stå, varför jag ska stanna på vissa ställen, vilken kamera jag ska titta i och så repar vi med artisterna hela dagen. Före sändning genrepar vi även hela programmet ett varv. Sedan sänder vi live klockan 20.

Gry Forssell i Mix Megapol-studion med advokat Thomas Bodström och programledarkollegan Hans Wiklund.
Foto: Instagram
”Praktikant-Malin slutade precis i ”Gry Forssell med vänner”, för hon blev programledare för ”Bachelor” och var tvungen att åka till Sydafrika under en längre period. Nu är det jag, Hans Wiklund och Carro. Och Nyhets-Jonas är kvar”, berättar Gry Forssell.
Foto: ERIC JOSJÖ / TV4

Du och jag är i den ålder då man skulle kunna ha extra behållning av den klimakterie-serie som sändes på SVT i våras. Vill du berätta om du har haft några känningar än?

– Jag gjorde nyligen ett blodprov för att kolla hormonnivåer, inre stress och yttre stress. Resultatet visade att det inte ligger nära i tiden att jag kommer in i klimakteriet. 

Många programledare får vänja sig vid att deras utseende och kroppar kommenteras framför tv-rutan. Hur förhåller du dig till det?

– Jag är totalt ointresserad av att prata om kvinnokroppen. Säger jag att ”jag är nöjd med min kropp” så pratar vi ändå om kvinnokroppar. Jag tycker att det är en tråkig fixering vid hur såväl män som kvinnor ser ut och vill hellre lägga fokus på hur man använder kroppen. 

Expressens Karin Sörbring intervjuar Gry Forssell i radiostudion (2016). Gry har i 15 år sänt morgonradio, trots att hon egentligen är morgontrött. 600 000 lyssnar varje morgon på ”Gry Forssell med vänner” i Mix Megapol.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Gry Forssells val

Fotboll – Ishockey

”0-0-matcher är så tråkiga att titta på och det är fler sådana i fotboll. Hockey är snabbare och tajtare och roligare”. 

Vin – Vatten

”Vin förstås! Alex utbildar sig ju till sommelier och han pratar, provar, jämför och luftar med passion vin”.

Kungen – Drottningen

”Det lilla jag har träffat kungaparet har båda verkat vara väldigt trevliga”. 

Hudvårdsrutin - Tvål 

”Har man bara tvål i ansiktet så stramar det för mycket när man ska gå och lägga sig”. 

Seriemaraton – Filmkväll

”Numera föredrar jag filmkväll. ”Game of thrones”-vurmen sög nästan musten ur en med allt engagemang. I kväll ska jag tvinga Vincent att se gamla ”Men in black” med mig”. 

Deckare - Biografi

”Hans Wiklund har precis lånat mig Patrik Svenssons bok ”Ålevangeliet” och den har jag bestämt mig för att läsa i sommar. Annars blir det tyvärr inte alls lika mycket läsning som förr om åren”. 

https://www.instagram.com/p/BnLWaULFSW5/

LÄS MER: Gry Forssell: ”Jag är sjukt morgontrött” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.