”Grotescos” Emma Molin: ”Man jobbar tills fingrarna blöder”

"Jag skrev under uppropen "Tystnad tagning" och "Skrattet i halsen" för att kollektivet är viktigt och för att stötta dem som tog fajten och berättade om saker som de blivit utsatta för. De här personerna är enormt modiga. Jag är övertygad feminist och ville självklart stödja den här efterlängtade rörelsen", säger Emma Molin till Expressens Karin Sörbring.
Foto: Ellinor Svensson
"Att bli mamma påverkade mitt självförtroende och min bild av min plats i tillvaron. Fokusflytten från mig till min son var välbehövlig. Det är något som händer med en när man blir förälder. Jag har heller inte tid med en massa skit", säger Emma Molin.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Komikerkollegorna Emma Molin och Hanna Dorsin tävlar i årets säsong av "På spåret".
Foto: SVT
När Emma Molin var liten tyckte hon inte om att prata inför folk. "Nu fokuserar jag på det roliga, men självklart är jag ny på jobbet och kan känna en nervositet kring hur programledarjobbet ska gå", menar hon.
Foto: Karin Sörbring
"Jag är så klart involverad i många delar av "Guldbaggegalan" och har fått vara med och påverka vilka som ska vara med i arbetsgruppen. Jag vill att det ska bli show, att det blir roligt och att vi hyllar film", förklarar Emma Molin.
Foto: Karin Sörbring
MINGEL. Grotescomedlemmarna Rikard Ulvshammar, Emma Molin, Henrik Dorsin och Per Andersson firar att "Macken" fyller 30 år och Lorensbergsteatern blir 100 år (2016).
Foto: ANDERS YLANDER / EXPRESSEN
GROTESCO-GÄNGET. Hanna Dorsin, Per Andersson, Emma Molin, Emma Peters, Henrik Dorsin, Rikard Ulvshammar, regissören Anna Vnuk och Jonas Kahnlund. Grotescogänget samlade inför inspelningarna av "Grotescos sju mästerverk" (2017).
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
SKÅDESPELANDE PAR. Emma Molin och Jakob Setterberg lever ihop och har två barn.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES
1 / 9

I "Grotesco"-avsnittet "Ladies Night" spelar hon en kvinnlig komiker som får kämpa för att göra sin röst hörd. 

Men efter att ha lett "Grammisgalan", sommarpratat och hyllats för tv-serien har Emma Molin en helt annan plattform än tidigare.

– Jag är nästan 40 år och har lång erfarenhet av att vara den som verkligen inte är högst i hierarkin. Jag har tvärtom varit långt ner förut. Men nu förväntas det lite annat av mig. Jag kan inte komma in på scenen och vara ett asplöv. Jag är lite grann av en arbetsledare och måste kunna tala om hur jag vill ha det, säger skådespelerskan och manusförfattaren som nu är programledare för "Guldbaggegalan".

Emma Molin sveper i en ljusrosa fluffig kappa in på Café Rival vid Mariatorget i Stockholm och beställer bovetegröt. En man i 30-årsåldern kommer fram och berömmer henne för den senaste "Grotesco"-föreställningen. 

– Annars är det vanligare att barn känner igen mig från "Mysteriet på Greveholm" eller "Livet i Bokstavslandet" och vill ta selfies. Det var en pojke häromdagen som inte hade med sig telefon, så han bad mig ta en bild på oss två med min telefon, säger Emma Molin med ett skratt.

Manusförfattaren och skådespelerskan Emma Molin berättar för Expressens Karin Sörbring om vägen till ökat inflytande.
Foto: Ellinor Svensson

I fjol ledde du "Grammisgalan", sommarpratade, var konferencier vid Göteborgs filmfestival och vann tillsammans med "Grotesco" tv-priset Guldrosen för "Flyktingkrisen – en musikal". Hur gick det till när det bestämdes att du nu även ska programleda "Guldbaggegalan"?

– Anders G Carlsson som är exekutiv producent för "Guldbaggegalan" hörde av sig i våras. Vi har jobbat tillsammans förut för SVT med något som heter "Brevfilmen". Jag tänkte "vad kul, det är klart att jag ska leda galan", haha!

Pressträff där konferencier Emma Molin och Jan Göransson från SFI tillkännager vilka som är nominerade till årets Guldbaggegala.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
"Jag är så klart involverad i många delar av "Guldbaggegalan" och har fått vara med och påverka vilka som ska vara med i arbetsgruppen. Jag vill att det ska bli show, att det blir roligt och att vi hyllar film", förklarar Emma Molin.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Haft galet många projekt det senaste året

Det var många uppdrag som du visste om i våras men inte fick säga någonting om...

– Ja, det senaste året har varit helt galet. I våras skrev jag manus till "Surfarna" som gick på UR, samtidigt som jag var uppe i Björkliden i två vändor och spelade in "Andra åket" mot min man Jakob Setterberg. Sedan var jag med "Grotesco" i New York och därefter drog arbetet med att skriva sommarprogrammet i gång. I höstas skrev jag varje vecka manus till "Idol". Och så var jag med i UR-produktionen "Arkeologens dotter" som är en uppföljare till "Geografens testamente". 

– Just ja, jag var med och utvecklade manus till en annan humorserie som ska gå på Kanal 5 i vår också. Och så har jag ett projekt ihop med Petra Marklund.

Fakta/Grotescomedlem, programledare och barnprogramsfavorit

NAMN: Emma Matilda Suzanne Molin.

ÅLDER: 39.

YRKE: Skådespelare, komiker, manusförfattare.

BOR: Hus i södra Stockholm.

FAMILJ: Sambon Jakob Setterberg, 45, skådespelare och programledare. Son, snart 10, och dotter, 7.

FÖDD OCH UPPVUXEN: På Lidingö med en två år äldre och en fyra år yngre bror.

MAMMA ÄR: Suzanne Molin, 67, pastor i Ekumeniakyrkan.

PAPPA ÄR: Lennart Molin, 74, teolog och pastor i Ekumeniakyrkan.

UTBILDNING: Calle Flygare teaterskola, Scenstudion. Har pluggat retorik, media och kommunikation på universitetet.

KARRIÄR: Labyrint (2007), "Puss" (regi Johan Kling, 2008), "Grotesco säsong 1-2" (2007-2010), "Pang prego" (humorprogram i SR, 2008-2009)"Scoop" (väder-Emma i barnprogram på SVT), filmen "Stig-Helmer - The story", Ansvarat för Unga Klaras webbaserade projekt "Öppen scen" (2011), Bergsfrun i julkalendern "Mysteriet på Greveholm" (2012), barn-tv-serien "Energina" (2012), reklamfilm för IQ (2012), "Partaj" i Kanal 5 (2011-2013), barnprogrammet "Piraterna" (2013), UR-barnprogrammet "Livet i Bokstavslandet" (2013 och 2014), Beppo ljudproduktion (2013-14), "Kärlekskoden" i SVT (2014), talaruppdrag för Preem, Kia och Telia (2010-2014), barnhumorgruppen "Pinata" (2014 och 2015), dramakomedin "Torpederna" på TV4 (2014), "Grotesco på Scala" (2014-16), "Hur svårt kan det vara?" (2016). Programledare för "Grammisgalan" med Amanda Ooms (2018), konferencier vid Göteborgs filmfestival (2018). Fick ett andra genombrott som manusförfattare och skådespelare med avsnittet "Ladies night" i SVT-serien "Grotescos sju mästerverk". Medlem i Grotesco sedan 1997. 

INKOMST: 242 100 kronor (2017).

AKTUELL: Programleder "Guldbaggegalan" i SVT 28 januari. "Andra åket" i SVT. 

För att inte tala om din medverkan i "På spåret"!

– Precis! Jag var med i "Scenkväll med Luuk" på Scalateatern och då frågade han om jag ville provfilma för "På spåret". Det var så himla kul att få tävla ihop med Hanna Dorsin.

Komikerkollegorna Emma Molin och Hanna Dorsin tävlar i årets säsong av "På spåret".
Foto: SVT

Hur vågade du?

– Jag vet inte om det är så himla modigt? Folk ger sig ju ut i krig och det här handlar om ett underhållningsprogram för tv. Mitt liv står inte och faller med hur många poäng vi får i "På spåret". Det här programmet har 2,5 miljoner tittare och det märks i alla kommentarer man får. Å andra sidan har jag sett hur Per Andersson och Henrik Dorsin har det om de är på en pub, haha.

Så får Emma Molin ihop "livspusslet"

I ditt sommarprogram beskrev du att du precis blivit mamma när du fick erbjudande om att medverka i "Partaj" och att din mamma och svärmor ryckte in som barnvakter?

– Som förälder bollar jag med de frågorna hela tiden. Jag mår bra av att få köra på och jobba. Däremot vet jag inte om det bara var till fördel för min son att jag tackade ja. Men att jag jobbar intensivt i perioder betyder ju också att jag kan vara ledig i omgångar och det kommer barnen till godo. 

Jag kollar alltid inkomster. Du tjänade 242 100 kronor det senaste taxeringsåret?

– Visst fick vi pengar av SVT för "Grotesco"-projektet, men när man har en konstnärlig vision så betalar det sig sällan bra. Man jobbar tills fingrarna blöder. Erfarenhetsmässigt vet jag förstås hur det är att behöva vända på kronorna, men i perioder tjänar jag också bättre.

"Att bli mamma påverkade mitt självförtroende och min bild av min plats i tillvaron. Fokusflytten från mig till min son var välbehövlig. Det är något som händer med en när man blir förälder. Jag har heller inte tid med en massa skit", säger Emma Molin.
Foto: Karin Sörbring
"Jag skrev under uppropen "Tystnad tagning" och "Skrattet i halsen" för att kollektivet är viktigt och för att stötta dem som tog fajten och berättade om saker som de blivit utsatta för. De här personerna är enormt modiga. Jag är övertygad feminist och ville självklart stödja den här efterlängtade rörelsen", säger Emma Molin.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Berätta hur det gick till när du tog steget från att "bara" vara skådespelare till att också vara manusförfattare?

– Det var ju nu med "Ladies Night"-avsnittet i Grotesco. Jag kände att jag ville vara med och skapa. 

Emma Molin om konflikterna i "Grotesco"

Hur skarpa var tongångarna mellan dig och "Grotesco"-kollegorna Henrik Dorsin och Michael Lindgren?

– Det är mycket känslor mellan många av oss i "Grotesco". Vi är eldiga konstnärer! Vi är skitmånga och alla vill jättemycket. Skillnaden var att jag kände mig modigare den här gången. Jag har inte varit inblandad i konflikterna tidigare i och med att jag inte var med i manusgruppen.

GROTESCO-GÄNGET. Hanna Dorsin, Per Andersson, Emma Molin, Emma Peters, Henrik Dorsin, Rikard Ulvshammar, regissören Anna Vnuk och Jonas Kahnlund. Grotescogänget samlade inför inspelningarna av "Grotescos sju mästerverk" (2017).
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Barn och föräldrar känner ofta igen Emma Molin från UR-serien "Livet i Bokstavslandet". Här med kollegorna Omid Khansari Katharina Cohen och Björn Kjellman.
Foto: JOHAN BERGMARK / UR
"På vägen till manusmötet möts man av affischer på nakna kvinnor som talar om att min kropp inte duger, jag tjänar mindre än min man vilket kan tolkas som att jag är sämre och alla de där intrycken bakas ihop till en liten kaka som följer med en in på mötet", säger Emma Molin apropå arbetet med "Ladies Night"-avsnittet.
Foto: Karin Sörbring

Hur har maktbalansen i "Grotesco" förändrats efter "Ladies night"?

– Den var inte riktigt så skev som vi beskrev den. Jag försöker nog få bort fokus från oss som grupp och kika på hur det är med maktbalansen i humorvärlden i stort. Nu får ju jag vara med, men fråga någon tjej som är ny i branschen.

– Inför "Guldbaggegalan" har jag haft mycket mer att säga till om än när jag gjorde "Grammisgalan" i fjol och var lite yrvaken. Jag tycker att jag blir väldigt lyssnad på i den grupp som jag arbetar i nu.

"Amanda Ooms och jag kom otroligt bra överens när vi sände "Grammisgalan", men nu när jag är ensam programledare vågar jag nog lite mer. Jag mår oroväckande bra inför galan, vilket nästan gör mig lite stressad, haha. Att jag är så avslappnad får mig att fundera över vad jag kan ha glömt", säger Emma Molin.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Emma Molins val

✓ Fotboll – Ishockey

"Fotboll, för då sommar åtminstone".

Kungen – Drottningen

"Drottningen – och då är det Beyoncé jag syftar på". 

Seriemaraton - Filmkväll 

"Just nu ser jag "Gräns". Eva Melander är suverän".

Vin – ✓ Vatten

"Just nu dricker jag vatten, men det kan vara gott med vin ibland".

✓ Hudvårdsrutin - Tvål 

"Jag tycker att det är lite kul med hudvård". 


LÄS MER: Emma Molin ger en feministisk känga till humorvärlden 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.