Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gripande och roligt om en hisnande livsresa

Bahar Pars.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bahar Pars.Foto: LISA MATTISSON EXP / EXP

Ännu en skådis. Men Bahar Pars har förmågan att sätta ord på sina känslor. Lyssnaren förstår vilken hisnande livsresa hon varit med om.

Jag är måttligt intresserad av skådespelares vedermödor efter att ha hört dussintals "Sommar" om just det yrket. Men jag älskade Bahar Pars program.

Det handlade om hur en människa blir till. En flicka föds i staden Shiraz i Iran, avskyr skolan men kan springa fortast av alla. Tioåringen som kommer till Trelleborg trivs, trots att familjen slås sönder. På två månader lär hon sig skånska och blir familjens tolk.

I Stockholm vill hon bli kungen av Kungsan, hänger ute och festar i villor på Djursholm och i ettor i Norsborg. Hon kommer fram till att alla människor är mer eller mindre likadana.

Det fanns inget av predikan, politisk pamflett eller svartvit världsbild över hennes berättelse. Den framstod i alla sina detaljer som djupt autentisk.

Berättelsen om hur den vilda tonåringen som hoppar av skolan bestämmer sig för att till varje pris skaffa bil, denna frihetssymbol, var gripande och hejdlöst rolig på samma gång. Hon köper en röd Peugeot och lär sig köra på nätterna på parkeringsplatsen vid Farsta centrum.

Hon hittar kärleken i skådespelaryrket och i regissören Linus Tunström. Liksom Evin Ahmad häromdagen, talar hon om strukturell rasism i teater- och filmvärlden. Vad konstigt, en bransch som brukar göra så stor sak av sina invandrarvänliga värderingar.

Hon fick i alla fall åka på Oscarsgala med "En man som heter Ove" där hon spelade mot Rolf Lassgård. Tänk om hon kan göra film av sin fantastiska livsresa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.