Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunbergs kamp blir film – stort världsintresse

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentär.
Foto: KARL SCHOENDORFER/REX / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg skolstrejkade för klimatet i augusti förra året.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg har hyllats av flera politiker och kändisar för sin kamp.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentär.

Flera stora aktörer är intresserade – redan nu är det klart att filmen, som väntas ha premiär 2020, kommer att visas på SVT.

– Hela världen skriker efter den här dokumentären, nu handlar det mer om var vi ska placera den och vilka vi ska jobba med, säger Fredrik Heinig, vd på B-Reel Films.

Greta Thunberg, 16, har snabbt blivit ett av de mest välkända namnen i världen. Med sin kamp för miljön och klimatet har hon blivit hyllad av politiker och kändisar som Leonardo DiCaprio, Al Gore och den ikoniske Hollywoodstjärnan och ex-politikern Arnold Schwarzenegger.

Nu är det bekräftat att det kommer att bli dokumentär av Greta Thunbergs kamp. Fredrik Heinig, som är vd på B-Reel Films, berättar att de följt Greta Thunberg sedan augusti förra året när hon påbörjade sin skolstrejk.

– Vi tänkte att här är det spännande att få följa med från början och se vart det tar vägen, säger Fredrik Heinig och berättar att de aldrig kunnat ana vad det skulle leda till:

– Att det skulle bli så här kunde vi nog aldrig drömma om men att man förstod att hon hade en kraft så vi ville följa henne.

”Världen skriker efter den här dokumentären”

Dokumentärfilmaren Nathan Grossman har följt Greta Thunberg under året och dokumenterat den osannolika resan hon gjort.

– Dels skildrar vi ju hela rörelsen men det handlar också ganska mycket om Greta och vad som händer med henne när hon hamnar i allt det här, säger Fredrik Heinig.

Han berättat att filmen lika mycket är en skildring av Greta Thunberg som person. Hur det varit för henne att hamna mitt i denna rörelse, med allt vad det innebär med kärlek, hat och krav. Men även Greta Thunberg som den 16 åriga flicka hon är bakom allting.

Dokumentärfilmen väntas ha premiär 2020 och Fredrik Heinig säger att det är en efterlängtad film för många.

– Hela världen skriker efter den här dokumentären, nu handlar det mer om var vi ska placera den och vilka vi ska jobba med, säger han.

Kommer finnas på SVT

För Fredrik Heinig som producent har det varit en dröm att få vara delaktig i ett projekt som detta.

– Det är ju sådant man drömmer om som dokumentärfilmare och producent, att få vara med i en sådan rörelse som har en sådan här kraft. Som har både en inre och yttre berättelse.

Dokumentärfilmen kommer bland annat att gå att se på SVT. Ingemar Persson, som arbetar med dokumentärer på SVT, tror att det är många som velat se en dokumentär som denna.

– Jag tror att det finns en stor nyfikenhet på att se hur hela det här förloppet har gått till, säger Ingemar Persson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.