Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greg Poehler tar tittarsuccén till USA

Greg Poehler satsar nu på en ståupp-karriär i Sverige och "Welcome to Sweden" har premiär på en amerikansk storkanal i sommar. Foto: Foto: Linus Hallsénius/Tv4
"Welcome to Sweden" i TV4 bygger på Gregs liv som amerikan i Sverige. Foto: Linus Hallsénius/Tv4
Gregs storasystern är kända komikern Amy Poehler. Foto: STELLA

Han gick från en advokat och familjeman till en av tv-branschens hetaste namn på nolltid.

Nu satsar Greg Poehler dessutom på en ståupp-karriär i Sverige och "Welcome to Sweden" har premiär på en amerikansk storkanal i sommar.

– Det var hela tiden en del av planen. När jag skrev serien ville jag att den skulle funka i båda länderna, säger han.

Detta är Greg Poehler:

Namn: Gregory Milmore "Greg" Poehler.

Ålder: 39.

Yrke: Komiker, skådespelare, manusförfattare.

Familj: Svensk fru, tre barn som är 9, 6 och 1 år gamla, föräldrar och systern Amy Poehler.

Bor: Stocksund utanför Stockholm.

Aktuell: Som ståupp-komiker på RAW Comedy Club den 26 april på Hilton klockan 21.00 och i TV4:s "Welcome to Sweden" som sänds fredagar kl 21.30 och från och med den 10 juli även på NBC i USA.

Så började allt för Greg Poehler:

För två och ett halvt år sedan blev han i princip uppknuffad på ståupp-scenen på Big Ben i Stockholm av en kompis som ljög och sa att Greg Poehler var en komiker som var på turné och i stan några dagar. Det gick så bra att ett klipp med hans framträdande hamnade på Youtube och någon i USA fick se det. Helt plötsligt hade Greg Poehler fått jobbet som uppvärmare åt den amerikanske komikern Tom Arnold i USA.

– Det var en "Forrest Gump"-situation. När Tom Arnold frågade hur länge jag hade varit i branschen och jag svarade "tio minuter", säger han.

För två år sedan levde Greg Poehler, 39, fortfarande ett anonymt familjeliv i Sverige där han var advokat på dagen och började trevande prova på ståupp-komik på kvällen. Nu har hans steg in i humorns värld tagit honom till tittarsuccén "Welcome to Sweden" på TV4, som bygger på hans liv som amerikan i Sverige – och tv-serien har börjar dessutom visas på den stora kanalen NBC i USA i juli.

– Det var hela tiden en del av planen. När jag skrev serien ville jag att den skulle funka i båda länderna. Tanken med att ta in så många gästskådespelare som vi gjorde, handlade om att attrahera den amerikanska marknaden, säger han.

Men Greg Poehler trodde att en mindre kabelkanal skulle nappa – inte stora NBC.

– Det var helt otroligt. Jag var precis i Los Angeles på NBC:s pressträff och det var jag, Heidi Klum och Rosanne Barr där, säger han.

"Ska försöka rida på den här vågen"

Det är ingen hemlighet att Greg Poehlers syster, komikergiganten Amy Poehler som också syns i "Welcome to Sweden", har hjälpt till med sitt kontaktnät.

– I USA pratar de mycket mer om henne, men det hon var inte anledningen till varför NBC köpte serien, säger han.

En av gästskådespelarna i serien är Will Ferrell – som Greg Poehler har lärt känna genom sin syster. Ferrell är liksom Greg Poehler gift med en svensk kvinna.

– Han är vän med min syster och när jag flyttade hit åt Will middag i min lägenhet i Stockholm. Vi är inte vänner, men när man är de enda amerikanerna på ett främmande ställe så träffas man, säger han.

Just nu går allt som på räls för Greg Poehler och han försöker njuta av framgången.

– Jag ska försöka rida på den här vågen så långt det går. Det här kan ju vara mitt år och sedan är jag tillbaka på Arbetsförmedlingen nästa år och frågar om de har något jobb till en som tidigare hade sin egen tv-serie, säger han.

Planerar att bo kvar i Sverige

"Welcome to Sweden" har dragit över en miljon tittare på TV4 och för drygt två veckor sedan blev det klart att serien får en till säsong. Succén har gjort att fans känner igen Greg på stan.

– Det är inte som i USA. Där kommer folk fram till min syster hela tiden och tar autograf och bilder. Här märker jag att folk bara tittar. Det närmaste mötet med ett fan jag har haft var när jag mötte en i rulltrappan som under tystnad gjorde två tummar upp, säger han och skrattar.

Nu har Greg Poehler en amerikansk agent, men hans planer för framtiden är ändå att bo kvar i Sverige.

– Min familj bor ju här, men det är svårt för folk i Los Angeles att förstå det. Alla tror att jag ska flytta dit, men det skulle vara så själviskt och säga till barnen att pappa vill flytta till Hollywood, skrattar han.

I Sverige satsar Greg Poehler nu på ståuppkomik och kommer att göra ett framträdande redan den 26 april på RAW Comedy Club i Stockholm.

– Det finns en direkthet. Ingen kommer att skratta om det inte är bra. Jag är ganska bra på det. Jag är aldrig dålig, säger han.