Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greekazo riktar kritik mot TV4 efter intervjun

Rapparen Greekazo blev intervjuad i Malou efter tio i TV4.
”Arga snickaren”, Anders Öfvergård, dök upp under intervjun med Greekazo hos Malou von Sivers i TV4.
Foto: TV4 / Skärmdump
Greekazo och Anders Öfvergård.
Foto: Skärmdump/TV4
Malou von Sivers.
Foto: TV4 / Skärmdump
Alex Greekazo.
Foto: TV4 / Skärmdump

När Malou von Sivers intervjuade rapparen Greekazo, 18, anklagades han för att romantisera knark och våld genom sina texter.

Efteråt har intervjun kritiserats för att vara nedlåtande och onödigt attackerande.

Nu riktar artisten själv kritik mot TV4:

”TV4 lovordade mitt team att det aldrig skulle bli så när vi bokade detta, utan att fokus skulle var helt på musiken”, skriver han i ett sms.

Samtidigt säger Malou själv till Nöjesbladet att det funnits en ”obalans” i intervjun. 

I fredagens avsnitt av ”Malou efter tio”, som sänds på TV4, gästades programmet av rapparen Alex Greekazo, 18.

På fyra månader har hans musik spelats mer än 30 miljoner gånger på Spotify, något som gjort honom till en av Sveriges mest framgångsrika rappare just nu.

Men i programmet låg fokus inte på karriären – utan på låttexterna. 

Malou von Sivers ifrågasatte texternas teman och menade att de romantiserar knark och våld bland unga. 

Greekazo motsatte sig dock påståendet. Han förklarade att han skriver och inspireras av den verklighet han själv upplevt genom sin uppväxt i Hässelby.

– Det är ofta det som händer nuförtiden. Det är mycket våld och allmänt mycket dåliga saker. Det är inget fel att lyfta fram det, säger Greekazo i programmet.

”Ska vi försöka ta bort den här gangstertrenden?”

Trots svaret fortsatte Malou von Sivers med att erbjuda sig att skriva en låt om ”ljus och hopp” tillsammans med Greekazo.

Därefter bjöds Anders Öfvergård in i intervjun. Profilen, som är känd som ”Arga snickaren”, har nyligen gjort en dokumentärserie i tre delar där han belyser knarkets närvaro i Sverige.

Anders Öfvergård menade att det var dubbelmoral av Greekazo att sjunga om knark och våld, trots att han själv är emot det. Även Öfvergård menade att rapparen borde ändra sina texter.

– Jag vill sträcka ut en hand och fråga: ska vi försöka ta bort den här gangstertrenden för våra unga?”, sa han i programmet.

När intervjun var slut följde skådespelerskan Lena Endre som nästa gäst. Hon hade lyssnat till samtalet och menade att kritiken mot Greekazo var felriktad.

– Konsten är ingen beställningsvara. Han rappar om vad han ser och vad han upplever, något som är runt honom i hans verklighet. Det måste han ha full frihet att göra, konstaterade Lena Endre i sitt segment.

Kritikerstorm i sociala medier

Programmet har efter sändning lagts ut på ”Malou efter tios” Facebook-sida, varpå en kritikerstorm tagit vid.

Flera menar att intervjun var nedlåtande och att både Malou von Sivers och Anders Öfvergård attackerade Greekazo.

Intervjun har också spritts till andra sociala medier, och har plockats upp av andra rappare.

Ni borde skämmas”, skriver rapparen Adel på Instagram.

@greekazo dom hade fler frågor till dig än till statsministern. Musik och politik är långt ifrån varann. @maloueftertio riktigt dräng program”, skriver rapparen 1.Cuz.

Komikern och Youtube-profilen Filip Dikmen har också uppmärksammat intervjun i en satirsketch på Instagram

Hur media behandlar svenska rappare VS rappare med invandrarbakgrund”, lyder inläggets beskrivning.

Utöver reaktionerna har det även startats en namninsamling som uppmanar TV4 och Malou von Sivers att be om ursäkt till Greekazo. I skrivande stund har insamlingen skrivits under av 780 personer.

Malou svarar på kritiken: ”Obalans”

För Nöjesbladet berättar Malou själv att hon inte haft någon baktanke med intervjun – och menar att hon bjudit in Greekazo eftersom hon är genuint intresserad av hans texter. 

Samtidigt medger hon att det blivit en ”obalans” i intervjun. 

– Programmet ska bjuda in till samtal ur olika perspektiv. I det här fallet kan jag hålla med om att det blev obalans och att Greekazo skulle fått större möjlighet att prata om sin musik. Jag hoppas att han vill komma tillbaka och göra det en annan gång, säger Malou von Sivers till Nöjesbladet

Greekazo: ”Något vi möter hela tiden”

Greekazo skriver i en kommentar till Expressen att han inte kände till vad intervjun skulle komma att handla om.

Jag kom till Malou för att prata om min musik & blev indragen i en debatt som handlade om narkotika & våld. Tv4 lovordade mitt team att det aldrig skulle bli så när vi bokade detta, utan att fokus skulle var helt på musiken. Att Anders skulle vara med, fick vi reda på samma dag. 

Tyvärr är fördomarna mot oss något vi möter hela tiden, folk blir ofta upprörda när vi pratar om problemen som finns i förorterna idag. Denna intervjun var bara ett bevis på detta. Jag kommer inte lägga energi på att ge folk kritik utan folk får gärna se intervjun & skapa sig en egen uppfattning. Jag tackar för all support jag har fått & mitt fokus kommer fortsätta att vara på att göra bra musik & spelningar till alla mina lyssnare där ute”, skriver musikern i ett sms via sitt management.

TV4: ”Har haft en dialog”

Expressen har varit i kontakt med Malou efter tios pressansvarig, Liv Sander, som bemöter kritiken i ett sms:

Malou Efter tio tar ofta upp ämnen som engagerar och väcker känslor, och vad gäller åsikterna som framfördes hänvisar vi det till gästerna själva. Redaktionerna har haft en dialog med gästerna både före och efter programmet.

Greekazo berättar om miljonsuccén

Rapparen pratar i en intervju med Expressen om hur han blev framgångsrik och om framtiden.

Har du ett nyhetstips till Expressen – så kontaktar du oss

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.