Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greekazo om miljonsuccén: ”Varför ska jag gå i skolan?”

Greekazo om framgångarna: "Det gick snabbt"
”Jag vill bara inte behöva jobba mer efter musiken, det är det jag strävar efter”, säger Greekazo.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Jag släpper det som folk vill höra. Om hiphop bara blir kärlekslåtar kommer jag att göra kärlekslåtar. Det som är inne måste man göra, jag kan inte ha ett fan och tro att jag ska slå igenom”, säger Greekazo om sin musik som kategoriseras som en sorts gangsterrap.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Jag gillar sammanhållningen mellan rapparna, alla pushar och hjälper varandra”, säger Greekazo.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Det har gått riktigt snabbt, jag vet inte om det har gått så snabbt för någon rappare innan”, säger Greekazo om det snabba genombrottet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den första låten som Greekazo gjorde har spelats mer än 14 miljoner gånger på Spotify.

Efter succén med ”Hotspot” satsar den 18-årige rapparen från Hässelby allt på musiken.

– Varför ska jag gå i skolan? Biologi, fysik, psykologi – det kommer inte att ge mig någon extra push, säger han.

Åkermyntan, ett litet köpcentrum i Hässelby i Stockholm, har inte direkt spelat någon viktig roll i den svenska populärkulturen. Störst avtryck har kanske Fred Asp gjort, Robert Gustafssons Killinggänget-rollfigur som bodde vid Åkermyntan och gillade att festa med sin iller Göran.

Men tidigare i år blev det ändring på det.

Musikvideon till en av sommarens hetaste svenska singlar, Greekazos ”Hotspot”, är inspelad med köpcentrumet som fond. Det är den unge rapparens kvarter och det är där som vi träffas några månader senare.

Nu är han plötsligt en kändis.

– Det är jobbigt. Jag är inte van vid kameror och uppmärksamhet och barn som vill ta bilder med mig. Jag tänker ”varför vill han ta en bild med mig, vad har jag gjort som är så speciellt, jag bara rappar”. Men jag skulle aldrig tacka nej till en bild, varje bild betyder jättemycket för mig. Varje person som kommer fram är ett bevis på att det går bra och att jag har lyckats, säger Greekazo.

Egentligen heter han Alex, han vill inte att vi skriver ut hans efternamn.

– Det är onödig uppmärksamhet för min familj. Jag vill göra min musik och hålla min familj utanför det. Min mamma ska kunna gå och handla i centrum utan att bli störd. Uppmärksamheten behöver inte dras till alla, säger Greekazo.

Greekazo vid Åkermyntan i Hässelby.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Jag gillar musik som får mig att tänka. Så jag tänkte att om jag gillar att lyssna på punchlines så måste jag ge folk det”, säger Greekazo.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Risken var stor med 'Hotspot' men jag är riktigt glad över hur det gick”, säger Greekazo, som inte jobbar med något skivbolag.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Jag ville inte göra musik”

Att han skulle bli en av Sveriges mest framgångsrika rappare, med över 36 miljoner spelningar på Spotify, var egentligen inte meningen.

– Det var bara på skoj, med vännerna. Vi skojrappade om varandra. Mina grabbar sa ”kör, rappa, gör det fullt ut, släpp musik”. Jag ville inte göra musik men de pushade mig så pass länge att jag till slut gjorde en låt. Det gick mycket bättre än jag någonsin kunnat ana.

Låten var ”Hotspot”.

– Jag sa 70 000, 100 000 på Spotify, det är bra. Sedan kom den upp till en miljon, två, tre, fyra. Det fortsätter än i dag. Nu ligger den på över 14 miljoner. Det var så musiken började, det var inte meningen. Jag trodde inte att jag skulle bli känd eller något sådant.

Det har funnits ett enormt sug efter ny svensk hiphop under 2019. Listorna har toppats av artister som Einár, Dree Low och 1.Cuz – Greekazo har samarbetat med flera av de mest populära rapparna men samtidigt skiljer han ut sig både vad gäller musik och texter.

”Folk vill höra något nytt”

Han staplar fyndiga punchlines på varandra över beats som är inspirerade av klassisk hiphop från den amerikanska västkusten.

– Jag gillar westcoast-beats men jag kan inte rappa på det sättet, jag rappar på det sättet jag gör fast med deras beats. Det är lite av en ny genre i Sverige, det kan vara en av anledningarna till att jag slog igenom. Folk vill höra något nytt, jag kanske kom in vid rätt tidpunkt och släppte låten. Om jag hade släppt ”Hotspot” på vintern hade det kanske inte gått lika bra, säger Greekazo.

– Min musik är rolig att lyssna på, med punchlines som får lyssnarna att tänka efter. De tycker att de är roliga, kanske skrattar lite. Det som får dig att må bra och skratta vill du lyssna på igen, du vill ju må bra hela tiden.

Greekazos Youtube-kanal blev hackad

Den 18-årige Hässelbyrapparen Greekazo slog igenom stort i somras med sin debutsingel ”Hotspot”. Sedan dess har han släppt singeln ”Sprayad” samt gästat Einárs ”Nr 1” och 1.Cuz ”Försent” – tillsammans har de fyra låtarna spelats mer än 36 miljoner gånger på Spotify.

”Hotspot” gick också bra på Youtube – fram till att Greekazos Youtube-kanal blev hackad och han tvingades starta en ny.

”Jag bryr mig inte om själva videon men det är svårt att få tillbaka två miljoner views. Det är fett svårt. Men jag tänker inte låta något sådant hända igen”, säger Greekazo.

I december kommer han att släppa nya låtar och i början av nästa år släpps hans debut-ep.

Har samarbetat med Einár 

Efter ”Hotspot” har Greekazo släppt singeln ”Sprayad” som har spelats över sex miljoner gånger på Spotify. Han har också gästat Einárs hitlåt ”Nr 1” och 1.Cuz ”Försent”, som i oktober var den mest spelade låten på Spotify i Sverige.

Nu satsar Greekazo allt på musiken, gymnasiet ska han göra klart på distans.

– Du vet, det jag lär mig på fysiken och biologin, det är inget jag behöver på fritiden. Om jag ändå ska göra musik och kan göra den till ett jobb, varför ska jag slösa min tid i skolan? Men skolan är en bra plan b, om musiken inte lyckas. Det därför jag ska ta examen, plugga lite på distans, säger han och berättar att han går ett ekonomiprogram.

– Ekonomi är bra att kunna, om man ska räkna pengar och skatta. De kurserna gillade jag faktiskt. Skolan är jättebra men det passade inte just mig. Har man inte något annat att göra ska man gå i skolan.

Vad gör du med pengarna du tjänar på musiken?

– Jag tänker mer på att investera dem och leva i framtiden, inte bara ta ut pengar. Jag tar inte ut pengar från musiken, jag låter dem vara där. Det är mycket skatter och sådant man behöver betala, då kan man lika gärna ta ut en stor summa sedan än flera små, det blir skatt på skatt på skatt. Jag gör inte musik för att jag ska ha det bra nu, jag gör det för att jag och mina nära och kära ska ha det bra senare.

Har du några mål?

– Jag vill bara inte behöva jobba mer efter musiken. Det är det jag strävar efter. Min familj ska leva ett bra liv, mina vänner ska leva ett bra liv. Det är bara det. Man kan inte hålla på med musik hela livet, efter ett tag kommer jag att bli uttjatad. Därför måste man komma med nya saker, komma med en ny grej. Jag vill hålla på med musik framöver, men hur länge vet jag inte.

Greekazo och Einár i videon till ”Nr 1”.
Foto: Youtube
1.Cuz och Greekazo i videon till ”Försent”.
Foto: Youtube

”Många kommer sluta rappa”

Greekazo räknar med att släppa två nya singlar i december. Sedan är tanken att ge ut en ep i början av nästa år.

– Det som är jobbigt med musik är att efter att du släppt en bra låt så måste du släppa en bättre låt. Jag känner ingen press, jag vet att jag har många bra låtar på min ep, men att höja ribban efter det kan vara jättesvårt, säger han.

– Jag tror att 2020 kommer att vara det hetaste året någonsin i svensk musik. Det är så många rappare som kommer in och kommer att chocka och streama och slå ut andra, det kommer att bli så mycket konkurrens 2020 att jag tror att många kommer att sluta rappa.

Hur låter din nya musik?

– Det är några låtar som är en fortsättning på mitt flow. Sedan finns det två låtar där jag skulle säga att jag... inte sjunger, men de är mer melodiska än de andra. Det är fortfarande punchlines och det är sköna beats men lite mer melodiskt än tidigare. Jag brukar inte har så mycket melodier, ”Hotspot” är rakt av rap. Vi får se om folk tycker om det eller inte. Men man måste ta risker om vill ta sig någonstans, man kan inte vara kvar där man alltid har varit.

Greekazo och 1.Cuz toppade Spotify med ”Försent”

Rapparen 1.Cuz om varför han är maskerad: ”En självklarhet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.