favoritplatsen. Detta är Lasses favoritplats på jorden - biblioteket med läsfåtöljen hemma i Onsala. Han ser fram emot kvällens kalas med vännerna. Foto: Anders Ylander Foto: Anders Ylander
favoritplatsen. Detta är Lasses favoritplats på jorden - biblioteket med läsfåtöljen hemma i Onsala. Han ser fram emot kvällens kalas med vännerna. Foto: Anders Ylander Foto: Anders Ylander

Grattis Lasse 50 år!

Publicerad

ONSALA. Lasse Kronér har inget emot att fylla 50 år i dag.

Tvärtom ser han fram mot att umgås med alla vänner på kalaset i kväll.

- Äntligen blir jag lika gammal som jag ser ut, säger han.

- Jag har ju sett ut som en femtioåring ända sedan jag var en 16-årig tjock kerub, påstår Lasse Kronér.

Fast han har aldrig brytt sig om sin egen eller andras ålder.

- Nej, jag jobbar med de som är mycket äldre och mycket yngre. Det är givande. Och ser man på livet finns det ju bara två alternativ - och då blir jag hellre äldre.

Han tar emot oss i det vackra 1600-talshuset i Onsala och säger att han redan fått en särdeles fin femtioårspresent.

- Att Doobidoo för första gången passerade två miljoner tittare i fredags. Det gläder mig att vi går om "Solsidan", "Skavlan" och andra.

Visserligen är Lasse Kronér i dag kanske mer känd som program-ledare i tv än artist. Men det är inte så han ser sig själv.

- Nej, jag är musiker. Nu har jag skissat på en platta i fem år och äntligen kommer den ut, blir en något försenad femtioårspresent.

Skivan "Ta en tur med mig" innehåller både egna och andras låtar. Titelmelodin är en Crosby Stills Nash & Young-låt som Lasse skrivit svensk text till.

Började som brevbärare

Just nu är han ute på en landsomfattande turné tillsammans med Kalle Moraeus och Abalone Dots.

- Hur kul som helst. När jag turnerar blir jag tjugo år igen och tycker det är fascinerande att komma till helt nya ställen i landet. Norrland på vintern är vackrare än Brasilien, säger han.

Från början var det tänkt att Lasse skulle arbeta med helt andra saker. Efter en två veckor lång kurs på Posten jobbade han som brevbärare i flera år.

- Den enda formella utbildning efter gymnasiet jag har bakom mig är en tre månaders kurs i kontor och distribution.

Där lärde han sig i alla fall att skriva maskin. Sedan försökte han sig på att vara gatumusiker, träffade grabbarna i Triple & Touch. Och sedan har det gått snabbt.

- Jag har aldrig gjort något för att tjäna pengar utan hoppat på sånt som jag tycker är roligt. Som att leda Bingolotto, skriva en bok om goda mackor eller snickra ihop sällskapsspelet Wall Street.

Har haft några tunga år

Men de senaste tio åren har inte bara varit roliga.

- Nej, verkligen inte, min mamma, min pappa och min syster har gått bort. Och nu senast min allra bäste vän Lasse Brandeby. Det har varit tungt.

I föreställningen på turnén har han ett varmt snack om Lasse Brandeby.

- Jag pratar om hur viktigt det är med kamratskap och hur viktigt det kan vara i livet, utan att säga vem det handlar om. Men de flesta förstår.

Efter en föreställning kom det fram en man och tackade Lasse.

- Du, jag vet precis vem du talade om - Alf Robertson.

Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag