Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Musiklegendarens undran – efter historiska beslutet

Grandmaster Flash får Polarpriset på tisdagen. Foto: POLAR MUSIC PRIZE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Grandmaster Flash. Foto: POLAR MUSIC PRIZE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Grandmaster Flash and The Furious Five 1983. Foto: Rex Shutterstock / Copyright (c) 1983 Shutterstock

Grandmaster Flash tilldelas Polarpriset på tisdagen – och blir därmed historisk.

Nu berättar hiphoppionjären om det avgörande ögonblicket på 70-talet, vad priset betyder för honom i dag och om hiphopens framtid. 

– Det var då allt ändrades. Jag visste inte vad jag hade, men att jag hade något, säger Grandmaster Flash. 

Hiphopens urfader – Grandmaster Flash, eller Joseph Saddler som amerikanen egentligen heter – tilldelas årets Polarpris i den populärkulturella kategorin.

”Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument” löd juryns motivering när pristagaren avslöjades tidigare i år.

När Grandmaster Flash tilldelas Polarpriset i Stockholm på tisdagskvällen blir han historisk. Detta är första gången någonsin som en hiphopartist får utmärkelsen. Men när artisten fick veta att han vunnit priset visste han inte vad det var.

– Först när jag fick samtalet om Polarpriset visste jag inte riktigt vad det var, men efter lite research hittade jag namn som Metallica och Sting – och insåg att 'shit det här är stort', säger Grandmaster Flash och tillägger:

– Att jag, med mitt mixerbord, får vara i ett sammanhang med världens mest betydelsefylla artister är en stor ära. Nu är hiphopkulturen en del av det här sammanhanget, och det känns coolt.

Ögonblicket som ändrade allt

1982 släppte Grandmaster Flash låten ”The Message” tillsammans med gruppen The Furious Five – i dag anses den vara en av hiphopens viktigaste, och första, låtar.

För Expressen berättar hiphoppionjären om ett ögonblick några år tidigare när han insåg att han hade något banbrytande i händerna.

– Det var på 70-talet, jag minns inte exakta detaljer, men jag minns att jag var i vardagsrummet hemma och försökte lära min bästa vän att spela på mixerbordet. Plötsligt tittade han på mig och sa 'okej det här är orsaken till att du inte hänger med oss vid basketplan och träffar tjejer', säger Grandmaster Flash och fortsätter:

– Det var då allt ändrade. Jag visste inte vad jag hade, men att jag hade något – och att jag inte var nöjd med sättet jag lyssnade på musik.

Sagt och gjort. Genom att scratcha, loopa och sampla lyckades Grandmaster Flash lägga grunden till en helt ny genre.

– Jag hade ingen aning vad jag höll på med, säger han med skratt.

Men att bli titulerad som uppfinnaren av hiphop är Grandmaster Flash inte bekväm med:

– Hiphop består av flera element, dj:ande och mc är en del, breakdans och graffitikonst två andra. Så jag vill inte ta kredd för att skapa hela genren.

När det kommer till den tekniska aspekten däremot medger legendaren att han har ett avgörande finger med i spelet.

– Det är det jag är mest stolt över i livet – att lista ut hur man skapar en musikalisk bädd, som gör det möjligt för breakdansare och rappare att bygga vidare på.

Arbetar på nytt material: ”Annorlunda”

För Grandmaster Flash har hiphop inneburit en möjlighet att få se världen – och integrera med olika kulturer. Han är på resande fot 200 dagar per år, och brinner för att sprida hiphopen vidare.

– Folk brukade säga att hiphop kommer att försvinna, att det är en fas – men de hade fel. Nu, nästan 50 år senare, är genren större än någonsin.

Vad tror du om hiphopens framtid?

– Det som sker – det sker. Jag fick vara med och bygga en av de största musikgenrerna i världen, som ger mig möjlighet att resa världen runt och berätta min historia. Vad det ger i morgon? Vem vet.

Själv är Grandmaster Flash mitt i processen av att skriva ett nytt album, som han i dagsläget inte vill avslöja desto mer om – förutom att ”det kommer vara annorlunda” än tidigare material från musikikonen, och släpps under 2019.

Dessutom för han diskussioner med Netflix och Sony om en till säsong av serien ”The Get Down” som är baserad på Grandmaster Flash nyskapande tillvaro i sjuttiotalets New York.

Grandmaster Flash:

Heter egentligen Joseph Saddler.

Född 1958 på Barbados men uppväxt i Bronx, New York.

Gjorde sig ett namn som revolutionerande dj i New York på sjuttiotalet.

Bildade gruppen Grandmaster Flash & the Furious Five 1978.

Gruppens singel ”The Message” 1982 blev banbrytande, och anses i dag vara en av hiphopens främsta låtar.

1983 splittrades Grandmaster Flash & the Furious Five, och har sedan dess återförenats i diverse konstellationer.  

Grandmaster Flash fortsatte sedan som soloartist och har släppt flera hyllade album.

2007 valdes Grandmaster Flash and The Furious Five som första hiphopakt någonsin in i Rock and Roll Hall of Fame.

Netflixserien ”The Get Down” är baserad på Grandmaster Flash tillvaro i New York på sjuttiotalet.

På tisdag tilldelas Grandmaster Flash Polarpriset i den populärkulturella kategorin.