Grälet om Läckberg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Leif GW Persson jämförde Camilla Läckbergs succéböcker med noveller i "Min häst". 

Nu rasar Sveriges deckardrottningar - och författarkollegan Jan Guillou är också kritisk mot "Efterlyst"-profilen Leif GW Persson. 

- Väldigt dumt och oförsiktigt sagt, säger han till Expressen.

I en intervju i Dagens Industri i veckan jämförde ”Efterlyst”-profilen, professorn och författaren Leif GW Persson deckardrottningen Camilla Läckbergs böcker med noveller i barntidningen ”Min häst”.

 – Hon skriver som Nicke Lilltroll pratar, sa GW Persson i Expressen.

 Ett nedsättande uttalande som väckt starka känslor. Inte minst bland Sveriges författare.

 – Det finns en gammal föreställning om att det skulle finnas någon slags årlig litteraturkaka att dela på, men det där är föråldrat och sakligt sett felaktigt. Jag tycker att det är så dumt, säger Jan Guillou om Leif GW:s påhopp på Läckberg.

 Även deckarkollegorna Mari Jungstedt och Annika Bryn är kritiska till GW:s uttalande.

 – Typiskt att GW väljer just en tidning för småtjejer för att riktigt visa hur lågt någon står, säger Annika Bryn.

”Män vill trycka ner oss”

 – Såna som Leif GW Persson tål inte att bli förbisprungna av framgångsrika och vackra kvinnor. När det går bra för oss kvinnor och tjejer så finns det alltid män som vill trycka ner oss, säger Mari Jungstedt.

 Hur går snacket bland er kvinnliga deckarförfattare?

 – Att de som säger såna här saker är töntiga, ynkliga och sorgliga.

Tror de är avundsjuka

 Björn Ranelid har tidigare uttalat sig nedlåtande om Liza Marklund och sagt att ”en miljon människor kan skriva som Liza Marklund”.

 Jan Guillou tror att författare som Björn Ranelid, Ernst Brunner och Leif GW Persson är avundsjuka på unga framgångsrika författarinnor.

 Ernst Brunner har i en intervju liknat kvinnliga deckarförfattare vid ”skarvar som skitar ner”.

”Det är bara dumt sagt”

 – Den typen av överdrifter är ju rätt omdömeslösa. Självklart kan inte en miljon människor skriva lika bra som Liza Marklund, det förstår ju alla. Och om Läckberg skrev dåligt som Leif GW säger så skulle hon ju inte sälja så bra som hon gör, det är bara dumt sagt av honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.